Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Νάσος Αθανασίου προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μετά την είδηση ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ενέκρινε τέσσερις άδειες για λατομείο στο Πεντελικό! Την Ερώτηση υπογράφουν συνολικά 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της για ανάπλαση του όρους.
Επί δικτατορίας, η εφημερίδα «Απογευματινή», την οποία διηύθυνε ο αείμνηστος Αλέκος Φιλιππόπουλος ζητούσε με πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο: «Να σταματήσει το ξεκοίλιασμα της Πεντέλης». Φαίνεται ότι κάποιοι σήμερα επιχειρούν να επαναλάβουν το έγκλημα, εκδίδοντας άδειες για επαναλειτουργία ανενεργών λατομείων στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης, στη θέση Άνω Χούνη Ραπεντώσας στη δημοτική κοινότητα Διονύσου, σε δημόσια αναδασωτέα έκταση!
Μόλις τον Σεπτέμβριο του 2020, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης σε περιοδεία του στα λατομεία Μουζάκη, Ράικου, Μαλτέζου – Κοκκιναρά, καθώς και στο Αρχαίο Λατομείο -συνοδευόμενους από όλους τους ιθύνοντες της περιοχής και τους αρμόδιους της διοίκησης- είχε υποσχεθεί «ταχεία ωρίμανση των απαραίτητων παρεμβάσεων, που θα χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για να θεραπευτεί το «τραυματισμένο βουνό»!
Ο κ. Χατζηδάκης είχε υποσχεθεί «ενίσχυση της φύτευσης, προστασία του οικοσυστήματος, ανάδειξη των μνημείων, ανάπλαση των ανενεργών λατομείων και δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου μονοπατιών περιπάτου και ποδηλασίας». Αντί για όλα αυτά τα ωραία, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ο οποίος συνόδευε μάλιστα τον κ. Χατζηδάκη στην περιοδεία του στο Πεντελικό, έχει εγκρίνει τέσσερις άδειες διενέργειας ερευνητικών γεωλογικών εργασιών με σκοπό τη λειτουργία «Λατομείου Μαρμάρου» στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης, σε ανενεργό λατομείο!
Το θέμα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων. Ο λατομικός χώρος που ζητείται για εκμετάλλευση απέχει ελάχιστα από το ρυμοτομικό σχέδιο του Διονύσου και τον οικισμό Ραπεντώσα και λιγότερο από χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο Διονύσου. Στο μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται εντός των ορίων
του καταφυγίου άγριας ζωής του Δημόσιου Δάσους Ραπεντώσας, καθώς και εντός αναδασωτέας περιοχής.
Αυτά θα ήταν υπέρ αρκετά για κάποιον που διαθέτει στοιχειώδη περιβαλλοντική συνείδηση. Ωστόσο, πέραν της γειτνίασης με το δομημένο αστικό περιβάλλον εγείρονται κι άλλοι σοβαροί κίνδυνοι, όχι μόνο για το Πεντελικό, αλλά και για ολόκληρη την Αττική: Απώλεια σημαντικού τμήματος βλάστησης, έντονες κλίσεις που εγκυμονούν κινδύνους κατολισθήσεων προς σημαντικές οδικές αρτηρίες και οικισμούς, έντονη ηχορρύπανση, μεταφορά των προϊόντων των εξορύξεων από τις επιβαρυμένες Λεωφόρους Διονύσου και Μαραθώνος, και το χειρότερο, που φέρει την ανεξίτηλη φυσική σφραγίδα μιας κυριολεκτικά εγκληματικής περιβαλλοντικής πολιτικής: η εξόρυξη θα είναι ορατή ακόμη και από την Εθνική Οδό, διαφημίζοντας σε Έλληνες και ξένους την καταστροφή, που οι ίδιοι οι Έλληνες επιφέρουν στον τόπο τους.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απορρίφθηκε ήδη από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, διότι ζητά την άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα περιοχής, αλλά και για λόγους που αφορούν άδειες που ζητούνται, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ζητείται άδεια λειτουργίας λατομείου Μαρμάρου, ενώ από τη μελέτη φαίνεται, ότι θα εξορύσονται κυρίως αδρανή υλικά. Τα λατομεία αδρανών υλικών, σύμφωνα με τον λατομικό νόμο, λειτουργούν σε προκαθορισμένες θέσεις και όχι σε λατομεία μαρμάρου. Επίσης, η Μ.Π.Ε. δεν αναφέρει πού θα καταλήγουν τα απορρίμματα και δεν έχει καταθέσει Σχέδιο Διαχείρισης Εξορυκτικών Απορριμμάτων!
«Η αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ελπίζουμε να αποτελεί ένα ακόμη δείγμα ασυνεννοησίας του «επιτελικού κράτους» και όχι αποκάλυψη του τι πραγματικά εννοεί η κυβέρνηση, ως ανάπτυξη. Από το 2008, καμία κυβέρνηση δεν ενέκρινε νέες άδειες για λατομεία στο Πεντελικό, ούτε και ανανέωσε υφιστάμενες που έληγαν. Δεν είναι δυνατόν, το 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη να υπόσχεται ανάπλαση του Πεντελικού και το 2021 να δίνει άδειες για νέες εξορύξεις, διαγράφοντας το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του όρους».