Επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από τη μετεγκατάσταση στις σημερινές της εγκαταστάσεις, στη Βάρη Αττικής πραγματοποιήθηκε στην Σχολή Ευελπίδων.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης Γρηγόριος Κωνσταντέλλος, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντώνιος, ο γενικός επιθεωρητής Στρατού – Διοικητής Δόγματος και Εκπαίδευσης αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, ο υπαρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, ο διοικητής ΣΕΘΑ αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός και o διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού «Θησέας» αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, οι επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΣ στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Γκίνης, στρατηγός εα Βασίλειος Τελλίδης και στρατηγός εα Γεώργιος Καμπάς, εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς καθώς και ακαδημαϊκό προσωπικό της Σχολής.
Στο χαιρετισμό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι η Σχολή αποτελεί το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, το οποίο άρχισε να λειτουργεί προτού η Ελλάδα αναγνωριστεί επίσημα ως κυρίαρχο κράτος το 1832, με πρώτιστο μέλημα να δημιουργεί και να πλάθει ικανούς ηγήτορες για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Επεσήμανε ότι «οι καλές ελπίδες του Έθνους» ήταν πάντοτε παρούσες σε όλες τις σημαντικές στιγμές του Έθνους, χύνοντας αίμα και γράφοντας χρυσές σελίδες ηρωισμού και δόξας από τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους, μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, την Κορέα και την Κύπρο, τιμώντας την στολή του Έλληνα Αξιωματικού.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΣ υπογράμμισε ότι η μετεγκατάσταση της Σχολής Ευελπίδων «αποτέλεσε μια αλλαγή σταθμό στην εξέλιξή της, καθώς επέφερε σημαντικότατες αλλαγές στην ίδια τη λειτουργία και οργάνωσή της».
Η Σχολή κατόρθωσε, όπως είπε, «όχι μόνο να προσαρμοστεί, αλλά και να αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα, βελτιστοποιώντας τις συνθήκες διαβίωσης των σπουδαστών της και παρέχοντας το πλαίσιο για τη εφαρμογή ενός εξελιγμένου και σύγχρονου μοντέλου ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης».
«Η Σχολή Ευελπίδων συνέχιζε να διαγράφει μία λαμπρή πορεία, ανασχηματίστηκε και προόδευσε, με τις διακρίσεις που έλαβε να αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη της ανοδικής της πορείας» πρόσθεσε.
«Σήμερα», συμπλήρωσε, «διαθέτει υψηλό βαθμό αναγνωρισιμότητας, διότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, δια της οποίας αναδεικνύεται στις καλύτερες Ακαδημίες του κόσμου».
Ομιλίες πραγματοποίησαν επίσης ο επίτιμος διοικητής Στρατιωτικής Διοίκησης Αθηνών αντιστράτηγος εα Δημήτριος Μπάκας και ο ομότιμος καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας στη Σχολή υποστράτηγος εα Ανδρέας Καστάνης.