Ο νυν δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου και εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο, Βαγγέλης Μπουρνούς, μία εβδομάδα πριν από την εκλογική αναμέτρηση μίλησε στο ereportaz.tv και στον Πέτρο Κουσουλό για το παρόν και το μέλλον του Δήμου και των πολιτών.
“Η Ραφήνα και το Πικέρμι αλλάζουν. Αλλάζουν γιατί το ζήτησαν οι πολίτες. Η έλλειψη υποδομών σε μία περιοχή η οποία φιλοξενεί το δεύτερο λιμάνι της χώρας, έχει όλη την έκταση του ορεινού όγκου στο σχέδιο αλλά τεράστια έλλειψη υποδομών, δημιούργησαν την ανάγκη να έρθουν υποδομές.
Η καταστροφική πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι που πλήγωσε την περιοχή μας, αποτέλεσε το έναυσμα η κεντρική κυβέρνηση να εστιάσει στην περιοχή και να δρομολογηθούν όλα τα μεγάλα έργα.
Ήδη σε Ραφήνα και Πικέρμι υλοποιείται η αποχέτευση, από τις παρυφές της Πεντέλης έως τη θάλασσα του Ευβοϊκού.
Θα είναι έτοιμη λειτουργικά το 2026.
Περάσαμε πριν από μερικές ημέρες το Παρολυμπιακό αθλητικό κέντρο, μία μοναδική αθλητική εγκατάσταση για τα Βαλκάνια. Την τρίτη στην Ευρώπη και καλύτερη η οποία θα μπορεί να φιλοξενεί τόσο τον μαζικό αθλητισμό αλλά και τους ανθρώπους που έχουν ειδικές δεξιότητες οι οποίοι ήταν αποκλεισμένοι.
Ηταν και προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού καθώς και του νέου περιφερειάρχη. Θα υλοποιηθεί βέβαια με νέο περιφερειάρχη αλλά με τον ίδιο Πρωθυπουργό.
Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι η ανακοίνωση της δημοπράτησης του έργου θα γίνει προς το τέλος του 2023.
Ακόμα το έργο αποκατάστασης πυρόπληκτων Υποδομών είναι σε εξέλιξη και θα δρομολογηθεί το 2024. “Η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων που έχουν σχεδιάσει με τον ΕΔΣΝΑ και την κεντρική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δημοπρατηθεί. Αγοράστηκε ο χώρος σε ένα παλιό οινοποιείο στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Επομένως όλα τα μεγάλα έργα είναι εδώ.
Δεν θα μιλήσω για τα μικρότερα έργα όπως η πλήρης τηλεμετρία στην ύδρευση που έχει δρομολογηθεί. Έχουν υλοποιηθεί εκπαιδευτικές δομές, Πολιτιστικές υποδομές ,πραγματικά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο έργο που σε συνδυασμό με αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης και την Αττική Οδό και τον προαστιακό θα δώσουμε ένα πλέγμα έργων ύψους 1 δις 350 εκατομμυρίων που όλα θα παραδοθούν μέσα στο 2028.”
-Βασικός πυλώνας της καμπάνιας είναι ότι υλοποιήθηκε κάθε προεκλογική σας δέσμευση. Εγιναν έργα υποδομής όπως μας είπατε. Υπάρχει κάτι που είχατε εξαγγείλει και δεν έγινε και κάτι το οποίο θα θέλατε να κάνετε και δεν τολμήσατε να δεσμευτείτε για αυτό;
“-Ευτυχώς όχι. Υπάρχουν όμως πράγματα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως η απόδοση του παράκτιου μετώπου από το ΤΑΙΠΕΔ στο δήμο Ραφήνας – Πικερμίου πού βρίσκεται σε μία διαδικασία να πάει σε ΦΕΚ και και πιστεύω μέχρι το τέλος του 2023 η Ραφήνα να γίνει μία παράκτια πόλη, έτσι όπως είναι και στη συνείδηση των Ελλήνων. Δεν πλησίαζαμε 200 μέτρα από την ακτή.
Αυτή τη στιγμή είναι ανεβασμένες τέσσερις πολεοδομικές ενότητες στο Σχέδιο Πόλης. Το Κόκκινο Λιμανάκι, τα Σκουφέικα ,ο Πευκώνας και το κεντρικό Πικέρμι, ενώ ξεκίνησε η πολεοδομική μελέτη για τη διασταύρωση.
Επίσης πήραμε μία δικαστική απόφαση πριν από μερικές ημέρες η οποία απεγκλωβίζει μία άλλη περιοχή ανάμεσα στην Ραφήνα και την Αρτέμιδα που λέγεται Πανόραμα – Σκαλοπάτι – Άγιος Χαράλαμπος. Το Δασαρχείο δεν μας έδινε πράξη χαρακτηρισμού.
Την πήραμε δικαστικώς και ξεκινάμε να στείλουμε στο ΣΥΠΟΘΑ (συμβούλιο πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων)
την ένταξη μιας περιοχής στο σχέδιο. Το παλεύει από το 1987 ο παλιός και ο νέος Δήμος να την εντάξει.
Θα μπορέσουμε να κάνουμε τις υποδομές που θέλουν οι κάτοικοι σε κοινωφελείς σε κοινόχρηστους χώρους.
“Κρατική αναλγησία”
Ο Δήμαρχος ερωτώμενος από τον Πέτρο Κουσουλό είπε ότι ακόμα και ο ίδιος δεν έχει καταφέρει να ανακατασκευάσει πλήρως το σπίτι του το οποίο καταστράφηκε από τη φωτιά από την οποία θρηνήσαμε τόσα θύματα.
“Δυστυχώς έχουμε στήσει ένα κράτος με ισχυρή γραφειοκρατία. Εκείνη την περίοδο πάντως έγινε η πολεοδομία και αυτό διευκόλυνε πάρα πολύ τα πράγματα. Επίσης το κτηματολόγιο στην περιοχή μας είχε προλάβει να ολοκληρωθεί. Παρά ταύτα ακόμα και εγώ που είμαι δήμαρχος. Πέντε χρόνια μετά δεν έχω ολοκληρώσει τη διαδικασία ανακατασκευής του σπιτιού μου, και πάρα πολλοί συμπολίτες δεν έχουν καν αρχίσει. Επομένως υπάρχει ένα έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα επόμενα 2-3 χρόνια
αλλά έχουν περάσει πέντε από τη φωτιά.
Οικογένειες έχουν ξεσπιτωθεί και προσπαθούν να ξαναβρούν την οικογενειακή στέγη. Είναι δύσκολα και είναι ακόμα πιο δύσκολα όταν ο άνθρωπος δίπλα σου έχει καεί και δεν υπάρχει στη ζωή.
Τα οικονομικά είναι πάρα πολύ δύσκολα και έγιναν ακόμα πιο δύσκολα με την πανδημία και τις γεωπολιτικές αλλαγές με τον πόλεμο στην Ουκρανία που εκτόξευσαν στα ύψη τις τιμές.
Κάποτε το κράτος έδινε 1.000 ευρώ το τετραγωνικό για να κατασκευάσει κάποιος ένα σπίτι και 650 ευρώ/ τετραγωνικό για να το επισκευάσει. Τότε τα 650 ήταν πολλά λεφτά.
Σήμερα η τιμή έχει εκτοξευτεί κατά 50% πάνω. Επομένως υπάρχει πραγματικά αδυναμία στους πολίτες με τη χρηματοδότηση του Κράτους να τελειώσει τα σπίτια.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου έκανε λόγο για κρατική αναλγησία.
“Στην πρόσφατη φωτιά που μπήκε στο Ντράφι τον Ιούλιο του 22, σε αντίθεση με τη φωτιά στο Μάτι μπήκε κόφτης 80%.
Επομένως τα 1.000 ευρώ που πήραν οι κάτοικοι στη φωτιά του 2018 για το Ντράφι έγιναν 167. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί κάποιος με 167 ευρώ/τετραγωνικό να χτίσει το σπίτι του. Πρέπει να βελτιώσουμε αυτό το σύστημα, το σχήμα. Χρειαζόμαστε λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη πρόνοια.”
-Τι προβλέπει το σχέδιο για την επόμενη μέρα όσον αφορά τη θωράκιση ενόψει διαφόρων καιρικών φαινομένων και κυρίως των πυρκαγιών;
Τι θέλετε και τι προσπαθείτε να αλλάξετε;
“Δεν επαρκούν τα κονδύλια για την πολιτική προστασία”
“-Έχω κάνει διάφορες επιστολές προς την κεντρική κυβέρνηση, γιατί η πολιτική προστασία αντιμετωπιζόταν μέχρι πρόσφατα – και ελπίζω να αλλάξει αυτή η άποψη – ως πάρεργο. Δεν αποτελούσε βασική προτεραιότητα και για χρηματοδότηση. Να αντιληφθείτε ότι μέχρι πριν από δύο χρόνια για τα 42.000 στρέμματα που έχει ο νέος Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου
έπαιρνε επιχορήγηση 42.000 ευρώ. Ενα ευρώ το στρέμμα!
Αυτό επί εποχής Χαρδαλιά που διετέλεσε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας άλλαξε και έγινε 180.000 – 190.000, πάλι όμως τα χρήματα δεν επαρκούν .
Κάηκαν 4 και 5 φορές οι οικισμοί μας από φωτιά η οποία μπαίνει από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης. Ποτέ από φωτιά που μπαίνει μέσα στα διοικητικά όρια.
Έχουμε ένα εκπληκτικό σώμα Πολιτικής Προστασίας. Επεμβαίνουμε άμεσα και καταπολεμούμε τη φωτιά στην αρχή της.
Όταν όμως η φωτιά έρχεται από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης έχοντας βρει τροφή και έχοντας δημιουργήσει ένα μέτωπο
και ένα θερμικό κύμα μπροστά που ξεραίνει τα πάντα αντιλαμβάνεστε ότι οι μικρές δυνάμεις του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, χωρίς εναέρια υποστήριξη και χωρίς μεγάλες επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης δεν μπορούν να σταματήσουν τα μέτωπα της φωτιάς να μπουν μέσα σε κατοικημένες περιοχές.
Επειδή όλα τα όρια του Δήμου ακουμπούν σε μία δασική περιοχή που το Δασαρχείο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος
που έχει αναλάβει την αρμοδιότητα δεν έχουν επέμβει. Επομένως είμαστε ευάλωτοι πάντα στις φωτιές.
Ερωτώμενος για το ποιο ήταν το πιο περίεργο ρουσφέτι που του ζήτησαν απάντησε:
“Το πιο περίεργο ρουσφέτι που μου έχουν ζητήσει ήταν να κόψω ένα δέντρο γιατί κάθονται πουλιά και κουτσουλανε τα μάρμαρα
που έχει από κάτω!
Για μένα το όνομα που έχω για την πόλη μου πρέπει να μείνει ζωντανό. Πέρα από το δικό μου πολιτικό βίο
επιθυμώ κάποια στιγμή να φύγω έχοντας κλείσει έναν κύκλο προσφοράς και υλοποίησης υποσχέσεων που έχω δώσει
και αυτή η πολυκομματική παράταξη θα μπορεί να συνεχίσει να συνθέτει και να παράγει σπρώχνοντας τον τόπο μας μπροστά.”
“Ο εκλιπών σύζυγος”
Ο Βαγγέλης Μπουρνούς απάντησε με χιούμορ στο ερώτημα του δημοσιογράφου ποιό είναι το τίμημα που πληρώνει εργαζόμενος για τις ανάγκες του Δήμου και των πολιτών: “Η σύζυγός μου ακόμα με αντέχει. Έχει βάλει μία φωτογραφία πάνω στον καθρέφτη και λέει “ο εκλιπών σύζυγος”. Είμαι εκλιπών πραγματικά. Είναι ένα τίμημα αυτό που δεν το πληρώνει μόνο η σύζυγός μου αλλά πιο πολύ έχει επίπτωση στα δύο μου παιδιά, όμως πραγματικά πιστεύω ότι δουλεύουμε όλοι για αυτά τα παιδιά. Είναι η προτεραιότητά μας, είναι το μέλλον. Επομένως οφείλουμε να τους παραδώσουμε έναν τόπο, ένα περιβάλλον καλύτερο από αυτό που μας κληροδότησαν κάποιοι άλλοι.
Ο ίδιος έστειλε ένα μήνυμα στους δημότες: “Το διακύβευμα αυτών των εκλογών στη Ραφήνα και στο Πικέρμι είναι μεγάλο, γιατί έχουμε δρομολογήσει όλα αυτά που ζητούσε η κοινωνία. Κάποια υλοποιούνται τώρα, κάποια έχουν δημοπρατηθεί, έχουν υπογραφεί και θα ξεκινήσουν. Κάποια έχουν δημοπρατηθεί χωρίς να έχουν αναδόχους, είναι πράγματι όλα σε υλοποιήσιμο στάδιο.
Δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω. Μοναδική επιλογή είναι το “εμπρός για εμπρός”. Να δώσουμε στην κοινωνία τις υποδομές να βελτιώσουμε το περιβάλλον, την οικονομική μας θέση να κάνουν επιλογή τα παιδιά να ζήσουν μαζί μας.