Το ζήτημα της λειτουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων έχει αναδειχθεί από την αντιπολίτευση του δήμου Ραφήνας Πικερμίου σε αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης. Αυτό όμως που δεν έχει αναδειχθεί είναι ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι κ.κ. Τσεβά, Ξηντάρας και Βασιλόπουλος, που σήμερα εμφανίζονται ως αντίθετοι με τη λειτουργία ΜΕΒΑ στα όρια του Δήμου, είχαν υπερψηφίσει για την κατασκευή αυτής της μονάδας.
Η αλήθεια λοιπόν είναι πως όχι μόνο έχουν υπερψηφίσει την προγραμματική σύμβαση με την ΕΔΣΝΑ για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων μέσω της εν λόγω μονάδας αλλά έχουν υπερψηφίσει και τη δημιουργία της ΜΕΒΑ εντός των ορίων του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου.
Η Αλήθεια μέσα από τα έγγραφα
Οι κύριοι Ανδρέας Βασιλόπουλος και Κώστας Ξηντάρας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (23/26-06-2018) υπερψήφισαν την «Προγραμματική Σύμβαση για την διαχείριση βιοαποβλήτων, με την ίδρυση και λειτουργία διαδημοτικής Μ.Ε.Β.Α., μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και των Δήμων Μαρκοπούλου, Παιανίας, Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος».
Η απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ομόφωνη όπως μπορείτε να δείτε και στο επισυναπτόμενο έγγραφο:
Όπως βλέπουμε η απόφαση ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ και στους παρόντες ήταν τόσο ο κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΗΝΤΑΡΑΣ όσο και ο κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ.
Η δε κυρία ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΕΒΑ η οποία απουσίαζε από την εν λόγω συνεδρίαση , δύο χρόνια αργότερα ενέκρινε ως ΠΡΟΕΔΡΟΣ στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ την εν λόγω προγραμματική σύμβαση και συγκεκριμένα με την απόφαση 289/2020 στις 10 Νοεμβρίου του 2020.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
ΝΑΙ της κας Τσεβά , στη δημιουργία ΜΕΒΑ εντός των ορίων του Δήμου
Μάλιστα η κ. Τσεβά, ως ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ με την απόφαση 245/2020 στις 6 Οκτωβρίου του 2020 είχε συναινέσει στη δημιουργία της ΜΕΒΑ εντός των Διοικητικών ορίων του Δήμου .
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Και στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε ( με Πρόεδρο την κ. Δήμητρα Τσεβά) η «ανάθεση σε δικηγόρο παροχής γνωμοδότησης αναφορικά με την «Εγκατάσταση Μονάδας Βιοαποβλήτων στην περιοχή Γ2 της ΖΟΕ Μεσογείων», καθώς και σχετικά με το περιεχόμενο των εγγράφων που θα απαιτηθούν για την επικοινωνία του Δήμου με τους αρμόδιους φορείς δημόσιας διοίκησης για το θέμα αυτό».
Η παράθεση των παραπάνω εγγράφων αποδεικνύει ότι :
1. Και οι τρεις έχουν ταχθεί υπέρ της κατασκευής της ΜΕΒΑ με την υπερψήφιση της προγραμματικής σύμβασης κατασκευής της.
2. Προφανώς συμφωνούν και με την κατασκευή της εντός των Διοικητικών ορίων του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου όπως έχει υπογράψει ως Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου η κ. Δήμητρα Τσεβά – Μήλα όπως αποκαλύπτουν τα παραπάνω έγγραφα.
3. Ότι ουσιαστικά συμφωνούν με την εισήγηση του Δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελου Μπουρνούς ότι είναι αναγκαία η διαχείριση αποβλήτων που θα σηματοδοτείται από ολοκληρωμένες λύσεις, ευθύνη του παραγωγού, σημαντική βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας και της ποιότητας ζωής και σταδιακή προσέγγιση σε μία πιο βιώσιμη διαχείριση στερεών αποβλήτων στο πλαίσιο μιας Κυκλικής Οικονομίας, σε μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων.
Όσον αφορά τη μεταγενέστερη επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού της Διαχείρισης των πάσης φύσεως απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) (Απρίλιος 22) τα πράγματα έχουν ως εξής:
l δεν αφορά προηγούμενες αποφάσεις και μάλιστα τη συγκεκριμένη ΜΕΒΑ, για την οποία τα δημοτικά συμβούλια των τεσσάρων δήμων (Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων Αρτέμιδας, Παιανίας και Μαρκοπούλου) έχουν λάβει δεσμευτικές αποφάσεις για διαχείριση αποκλειστικά φυτικών υπολειμμάτων και συλλογής του καφέ κάδου (βιοαπόβλητα)
l οι δήμοι -μέτοχοι συμμετέχουν με εκπρόσωπο τους στο διοικητικό συμβούλιο του υπό σύσταση νέου φορέα που θα γίνει, ακριβώς για να διασφαλίσουν με αυτό τον τρόπο τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους.
Η ΜΕΒΑ δεν είναι χωματερή. Είναι μια πράσινη κι ασφαλής για το περιβάλλον μονάδα επεξεργασίας πράσινων και μόνο απορριμμάτων
· Η ΜΕΒΑ, όπως λένε αρκτικόλεξα την ονομασία της, αφορά μόνο επεξεργασία φυτικών απορριμμάτων – υπολειμμάτων ( κλαδέματα κήπων ) και υπολειμμάτων φαγητού (όσα πηγαίνουν στον καφέ κάδο) , τα οποία χρησιμοποιούνται για δημιουργία κομπόστ (φυτόχωμα).
· Η ΜΕΒΑ θα είναι μια πρότυπη “πράσινη” μονάδα , φιλική στο περιβάλλον , η οποία θα γίνει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με σκοπό την επεξεργασία “πράσινων” αποβλήτων, που παράγονται από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Δήμου μας.
· Το γεγονός ότι χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια επιβεβαιώνει τον “πράσινο” χαρακτήρα της καθώς η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή χωματερών, χρηματοδοτεί πραγματικά έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης.
· Το κομπόστ που θα παράγεται από την επεξεργασία των “πράσινων” αποβλήτων, θα διαμοιράζεται δωρεάν στους κατοίκους.
· Στη μελέτη είναι ξεκάθαρα γραμμένο ότι η λυματολάσπη από το ΚΕΛ Σπάτων – Ραφήνας- Πικερμίου θα μεταφέρεται στο ξηραντήριο της Ψυττάλειας για την διαχείριση της. Όπως γίνεται άλλωστε και για όλα τα ΚΕΛ.
· Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα λέγονται για μονάδα επεξεργασίας χημικών αποβλήτων. Δεν προβλέπεται στη μελέτη και η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή βιομηχανιών επεξεργασίας χημικών αποβλήτων.