Απόδοση της εορτής του Πάσχα στη λειτουργική γλώσσα της εκκλησίας σημαίνει την ολοκλήρωση της εορτής του Πάσχα, που διαρκεί συνολικά 39 ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου.
Τιμάται από την Εκκλησία την παραμονή της Αναλήψεως, ήτοι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Τυφλού (27 Μαΐου 2020).
Αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις, καθώς οι περισσότερες εορτές έχουν την απόδοσή τους την όγδοη ημέρα, δηλαδή έχουν διάρκεια οκτώ ημερών. Τη συνήθεια αυτή κληρονόμησε η χριστιανική λατρεία από τις μεγάλες ιουδαϊκές εορτές, που διαρκούσαν οκτώ ημέρες.
Από θεολογικής πλευράς, αυτή η παράταση αποτελεί και μια υπέρβαση του ιστορικού – λειτουργικού χρόνου και μια πρόγευση της αιωνιότητας.
Στην Ανατολή οι ημέρες της «Διακαινησίμου» εβδομάδος θεωρούνταν ως «μία και η αυτή λαμπροφόρος ημέρα της Αναστάσεως». Μάλιστα Εκκλησιαστικοί κανόνες και πολιτικοί νόμοι (Πενθέκτης κανόνας ΞΣΤ’, Βαλεντινιανού ΙΙ [389]) επέβαλλαν την αργία για να μπορεί ο λαός να πηγαίνει στους ναούς. Διαρκούσε όμως η εορτή αυτή για σαράντα ημέρες, μέχρι της αποδόσεώς της, την Τετάρτη πριν από την Ανάληψη, κατά την οποία ψαλλόταν όλη η αναστάσιμη ακολουθία του Πάσχα.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που έχει αποσταλεί από την Αρχιεπισκοπή σε όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια,ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 26 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί Εσπερινή Δοξολογία, από τις 9 το βράδυ έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, κατά την οποία θα τελεστεί και η Θεία Λειτουργία του Πάσχα.Έτσι, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο, «θα δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να αναβιώσουν την πασχάλια χαρά, την οποία στερήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».
Σύμφωνα με ανακοινώσεις των Ιερών Ναών της Ραφήνας,η ιερά αγρυπνία για την Απόδοση της εορτής του Πάσχα θα γίνει στην Παναγία Παντοβασίλισσα ,στην Ανάληψη του Κυρίου στην διασταύρωση και στην Θεοτόκο στα Περιβολάκια,όπου θα ψάλλουμε για τελευταία φορά το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.