Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου
Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης
MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)
Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος
Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις
Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο
Imperial College, London
Μαρούσι, Αθήνα
www.theodorideskneesurgeon.gr
6940869069
Τι είναι ο πρόσθιος χιαστός;
Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος βρίσκεται στο κέντρο του γόνατος και είναι ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους συνδέσμους στο γόνατο. Περιορίζει την υπερβολική πρόσθια κίνηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο οστό αλλά πιο σημαντικά παρέχει στροφική σταθερότητα.
Πως τραυματίζεται ο πρόσθιος χιαστός και ποιοι είναι σε ρίσκο τραυματισμού;
Η πιο συχνή αιτία ρήξης (70%) είναι λόγω ενός ανέπαφου τραυματισμού, κατά τη διάρκεια ταχείας αλλαγής κατεύθυνσης, στροφής ή άτσαλης προσγείωσης μετά από άλμα. Στο γενικό πληθυσμό ο τραυματισμός του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου έχει συχνότητα περίπου 1 στους 3000 ενώ σε άτομα ηλικίας 16-45 ετών είναι 1 στους 1750. Αν και εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως συμβαίνει σε έφηβους έως μεσήλικες. Λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού των αθλημάτων στις νεαρές ηλικίες συναντάται ολοένα και συχνότερα στα παιδιά.
Ποια αθλήματα έχουν μεγαλύτερο ρίσκο τραυματισμού του πρόσθιου χιαστού;
Aθλήματα που έχουν έντονες στροφικές κινήσεις του γόνατος π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ, και χάντμπολ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ρήξης πρόσθιου χιαστού. Στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ οι γυναίκες έχουν 4 και 5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα αντίστοιχα να υποστούν τραυματισμό του πρόσθιου χιαστού σε σχέση με τους άνδρες.
Ποια είναι τα συμπτώματα στήριξη του πρόσθιου χιαστού;
Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού προκαλεί έντονο πόνο στο γόνατο, πρήζεται πολύ και γρήγορα και ο ασθενής μερικές φορές νιώθει ή ακούει ένα κρακ μέσα στο γόνατο. Χωρίς τον πρόσθιο χιαστό ο ασθενής νιώθει το γόνατο του ασταθές κατά την ταχεία αλλαγή κατεύθυνσης ή στροφής του γόνατος, μετά από άλμα ή προσγείωση και σε μια επιτάχυνση ή επιβράδυνση.
Πως γίνεται η διάγνωση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού;
Η κλινική εξέταση από έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό στις αθλητικές κακώσεις στο γόνατο μπορεί να ανιχνεύσει μια ρήξη του προσθίου χιαστού κατά 80-90%. Η μαγνητική τομογραφία επιβεβαιώνει την ρήξη αλλά βοηθάει περισσότερο στην ανίχνευση πρόσθετου τραυματισμού όπως ρήξη μηνίσκου (50-75%) και κάκωση πλάγιου συνδέσμου (~45%).
Σε ποιους ασθενείς είναι κατάλληλη η συντηρητική αντιμετώπιση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού;
Δεν χρειάζονται χειρουργείο όλοι οι ασθενείς με ρήξη προσθίου χιαστού. Συντηρητική αγωγή θα ήταν κατάλληλη σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας ή αυτοί που έχουν μέτρια έως σοβαρή οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο, άτομα με μικρότερες σωματικές απαιτήσεις και αθλητικές δραστηριότητες, και όσους δεν έχουν αισθήματα αστάθειας κατά τις καθημερινές δραστηριότητες.
Τα μειονεκτήματα της συντηρητικής θεραπείας είναι ότι η αποκατάσταση είναι πιο επώδυνη λόγω έλλειψης προστασίας από έναν ακέραιο πρόσθιο χιαστό και υψηλότερος κίνδυνος τραυματισμού του μηνίσκου όταν το γόνατο υπεξαρθρώνεται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας. Σε περιπτώσεις χρόνιας αστάθειας του προσθίου χιαστού η συχνότητα ρήξης μηνίσκου (ειδικά του έσω) είναι 75-90%. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης πρώιμης οστεοαρθρίτιδας εάν υπάρχει συνυπάρχουσα ρήξη μηνίσκου ή χόνδρινη βλάβη.
Τι περιλαμβάνει η ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού;
Ο κύριος στόχος της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας του γόνατος, η οποία επιτρέπει την επιστροφή στην άθληση και ελαττώνει τον κίνδυνο επακόλουθης αρθρίτιδας. Το 90% των ασθενών μπορούν να επιστρέψουν στον αθλητισμό στο ίδιο επίπεδο ανταγωνισμού όπως πριν από τον τραυματισμό. Μελέτες έχουν δείξει καλύτερα κλινικά αποτελέσματα μετεγχειρητικά από έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό και αυξημένο ρίσκο επαναρήξης πρόσθιου χιαστού από λάθος τοποθέτηση του μοσχεύματος από έναν μη εξειδικευμένο ορθοπαιδικό.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού;
Τα πλεονεκτήματα της ανακατασκευής του προσθίου χιαστού είναι ότι επιτρέπει την επιστροφή στα ανταγωνιστικά αθλήματα, βοηθά στην αποτροπή των επεισοδίων αστάθειας και την αναπήδηση του γόνατος, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στο γόνατο. Επίσης επιτρέπει μια πιο φυσιολογική αίσθηση κίνησης και σταθερότητας του γόνατος.
Ποια επιπρόσθετη επέμβαση μειώνει δραστικά το ρίσκο επανατραυματισμού του πρόσθιου χιαστού;
Έρευνες έχουν δείξει ότι προσθέτοντας την εξωαρθρική τενόδεση στην ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού σε άτομα κάτω των 25 χρόνων μειώνει το ρίσκο επαναρήξης του πρόσθιου χιαστού κατά 40%. Η αποκατάσταση είναι πολύ σημαντική για να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Πρέπει να γίνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας και στα δύο πόδια καθώς υπάρχουν καλά τεκμηριωμένες ενδείξεις αυξημένου κινδύνου τραυματισμού του πρόσθιου χιαστού στο άλλο γόνατο. Eνσωματώνοντας ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών τακτικά και μακροπρόθεσμα μπορεί να μειώσει τους τραυματισμούς του πρόσθιου χιαστού μέχρι και 90%.
Μάθετε περισσότερα στο παρακάτω link για το επιδημιολογικό βάρος των ρήξεων προσθίου χιαστού, για τον μηχανισμό ρήξης, ποιοι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού του προσθίου χιαστού, γιατί οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού του προσθίου χιαστού, συμπτώματα, τι πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι έχετε τραυματίσει τον πρόσθιο χιαστό σας, και οι διάφορες επιλογές αντιμετώπισης ρήξης του πρόσθιου χιαστού.
Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/rixi-prosthiou-chiastou-syndesmou
Ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/anakataskevi-prosthiou-chiastou-syndesmou
Εξωαρθρική τενόδεση
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/exoarthriki-tenodesi
Αναθεώρηση της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/anatheorisi-anakataskevis-prosthiou-chiastou-syndesmou
Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/prolipsi-travmatismou-prosthiou-chiastou-syndesmou
Ο Dr Αντώνης Α. Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος. Έχει εξειδικευθεί και μετεκπαιδευθεί στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο (όπου έζησε για 30 και πλέον χρόνια), σε διάφορες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης στην Αυστραλία και στην Αμερική. Αν και γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS), όπου εργάστηκε για πάνω από 17 χρόνια. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 6.000 πιστοποιημένες χειρουργικές επεμβάσεις. Τώρα συνεργάζεται με: το Ιασώ στο Μαρούσι.
Ο Dr Θεοδωρίδης είναι απόφοιτος της επίλεκτης Ιατρικής Σχολής του Imperial College, London (MBBS). Διαθέτει επίσης πτυχίο (BSc) στις νευροεπιστήμες από το Imperial College, London και μεταπτυχιακό (MSc) στην ορθοπαιδική εμβιομηχανική, φημισμένο τομέα του Cardiff University. Μέσα από επίπονες εξετάσεις όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων έγινε Mέλος του Bασιλικού Kολλεγίου των Xειρουργών του Εδιμβούργου (MRCS). Ακολούθως, κατόπιν ιδιαιτέρως απαιτητικών εξετάσεων, έγινε Fellow του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS). Πρόκειται για την ανώτερη τιμητική διάκριση για έναν χειρουργό στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέση Διευθυντή. Επίσης, απέκτησε στην Αγγλία τον τίτλο της ειδικότητας της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (Certificate of Completion of Training, CCT), που αφορά τόσο τις εξετάσεις του FRCS όσο και την αξιολόγηση της κλινικής και χειρουργικής ικανότητας.
Αποπεράτωσε 5 Senior Knee Fellowships (υπερεξειδικεύσεις) στα γόνατα επί 3 συνεχή έτη σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία σε Λονδίνο, Coventry, Bristol, Leeds και Southampton. Εργάστηκε δίπλα σε πρωτοπόρους στον συγκεκριμένο τομέα, οι οποίοι συνεχίζουν να καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα δημιουργώντας καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες. Έχει δει διάσημους πρωταθλητές όλων των αθλημαάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ομάδων ποδοσφαίρου της Αγγλικής Premier League και Rugby. Έχει οριστεί υπεύθυνος ορθοπαιδικός των Ελλήνων Ολυμπιονικών.
Ειδικότερα, θεωρείται κορυφαία η υπερεξειδίκευσή του στις αθλητικές κακώσεις, όπως είναι: η πρόληψη τραυματισμών στα γόνατα και κάτω άκρα, η ανακατασκευή και αναθεώρηση των συνδέσμων (π.χ. πρόσθιος χιαστός), η εξωαρθρική τενόδεση (που μειώνει το ρίσκο ρήξης του πρόσθιου χιαστού σχεδόν κατά το ήμισυ), η συρραφή και μεταμόσχευση μηνίσκου, η αποκατάσταση βλαβών στον αρθρικό χόνδρο, η πρόσθια γοναλγία, η αστάθεια επιγονατίδας, η τροχιλιοπλαστική και οι οστεοτομίες γύρω από το γόνατο.
Μία ακόμα ξεχωριστή υπερεξειδίκευσή του είναι στην αρθροπλαστική γόνατος (ολική, μονοδιαμερισματική, επιγονατιδομηριαίας και αναθεώρηση), η οποία αποκτήθηκε σε πολυάριθμα τριτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας. Σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνικές, που συμβάλλουν στην σύντομη αποθεραπεία του ασθενούς. Τέλος, διαθέτει μεγάλη και αναγνωρισμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση όλου του φάσματος της ορθοπαιδικής και τραυματολογίας (π.χ. ισχίο, ποδοκνημική, ώμος, χέρι, σπονδυλική στήλη, κατάγματα κ.λπ.).
Προσπαθεί πάντοτε να ενημερώνεται σχετικά με την πρόοδο της χειρουργικής του γόνατος. Πιστεύει στη συντηρητική αγωγή των ασθενών, όπου απαιτείται, καθώς επίσης και στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας θεραπείας, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές και τεκμηριωμένες τεχνικές.