Σε μια εποχή που τα προβλήματα όλων είναι μεγάλα , αλλά ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης με πολλούς εκπαιδευτικούς να έχουν παράπονα για ωράρια, εκπαιδευτικά προγράμματα , μισθούς κλπ. κλπ. , μια ομάδα εκπαιδευτικών στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας “Χρυσόστομος Σμύρνης” , με τη συμπαράσταση του Διευθυντή του Σχολείου δούλεψαν με τα παιδιά , με μεράκι και ενθουσίασαν το ακροατήριο – γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, συγγενείς και φίλους – παρουσιάζοντας ένα μοναδικό αφιέρωμα για τις τελευταίες στιγμές της Κωνσταντινούπολης.
“29 Μαΐου 1453, μια ανείπωτη τραγωδία, ένα γεγονός που συντάραξε και άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Η άλωση της Πόλης” ανέφερε η εκπαιδευτικός της Ε’ τάξης του Σχολείου, η οποία στο καλωσόρισμα της , αναφέρθηκε εν συντομία σε ιστορικά στοιχεία, συνδέοντας την άλωση της Πόλης , με την μετέπειτα τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής.
Οι μαθητές της Πέμπτης τάξης στη συνέχεια , μας συγκίνησαν όταν με το δικό τους μοναδικό αφηγηματικό τρόπο που περιείχε πεζό λόγο, ποιήματα , τραγούδια, χορό και μικρά θεατρικά δρώμενα, παρουσίασαν την ιστορία της Άλωσης.
“Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν” μια φράση άγνωστη για τους πολλούς μαθητές , έγινε γνωστή και κατανοητή για τους μαθητές της Ε’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ραφήνας.
Να σημειώσουμε ότι στο χώρο του 3ου Δημοτικού Σχολείου κατά τη διάρκεια της γιορτής οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και μια έκθεση με έργα των μαθητών που περιείχε :
- εικόνες απο τη καθημερινότητα του Βυζαντίου (αιτήματα Δήμων προς αυτοκράτορα)
- Ποιήματα για τους Ακρίτες
- Ιστορικά στοιχεία για τη θέση Κωνσταντινούπολης, τον στρατό και οπλισμό Βυζαντινών, την παρακμή Βυζαντίου, την Προσωπικότητα του Μωάμεθ, τον θάνατο Παλαιολόγου
Μετά την εορτή οι καλεσμένοι απόλαυσαν τα μικρασιάτικα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι γονείς των μαθητών .
Για όλα όσα είδαμε σε αυτή τη γιορτή και σε αυτό το σχολείο ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τις Εκπαιδευτικούς Εύη Γκατσοπούλου, Σταυρούλα Βασιλάκου και τη Μουσικό Έφη Σκουργιαλού