Την ώρα που αναζητούνται απαντήσεις για το πώς επήλθε ο τραγικός χαμός του 7χρονου από την Ημαθία, γίνεται γνωστό ότι και ο ξαδερφός του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης με παρόμοια συμπτώματα.
Ο 9χρονος εισήλθε στο νοσοκομείο το πρωί της Δευτέρας με τους γιατρούς να εικάζουν ότι πρόκειται επίσης για στρεπτόκοκκο.
«Οι γιατροί τον παρακολουθούν, του δίνουν θεραπεία. Νοσηλεύεται μόνος του σε θάλαμο και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά», δήλωσε ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης, στη πρωινή εκπομπή του MEGA “Κοινωνία Ωρα Mega”.
Ο κ. Κετικίδης περιέγραψε και τη νοσηλεία του 7χρονου αγοριού, τονίζοντας πως »η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη, όταν έφτασε στο νοσοκομείο. Το παιδί ήρθε γύρω στις 4 το απόγευμα. Διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με συνοδεία ειδικού γιατρού – παιδιάτρου. Δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Το πήγαν στο χειρουργείο, όπου προσπαθούσαν να του κάνουν ανάνηψη. Δυστυχώς, η κατάσταση ήταν άσχημη. Το διασωλήνωσαν, οι γιατροί και το προσωπικό έδωσαν μάχη για πέντε ώρες. Έγιναν προσπάθειες να το επαναφέρουν. Χρειαζόταν επειγόντως ΜΕΘ και έπρεπε να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο”, συμπλήρωσε και τόνισε πως όταν ο 7χρονος έφτασε στο νοσοκομείο, η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη».
Το χρονικό της τραγωδίας
Το άτυχο αγόρι παρουσίασε αρχικά υψηλό πυρετό και γαστρεντερίτιδα και οι γονείς του το μετέφεραν στο νοσοκομείο της Νάουσας. Νοσηλεύτηκε για δύο ημέρες, αλλά η υγεία του επιδεινώθηκε και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη.
Εκεί κρίθηκε ότι η κατάσταση του επιδεινώθηκε ραγδαία έτι περαιτέρω, διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στο «Ιπποκράτειο», καθώς εκεί βρίσκεται η μοναδική ΜΕΘ Παίδων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Το παιδί μεταφέρθηκε στο «Ιπποκράτειο», το βράδυ της Κυριακής, περίπου στις οκτώ. Έπαθε ανακοπή, οι γιατροί προσπάθησαν να το επαναφέρουν και έκαναν επί μία ώρα προσπάθεια για καρδιοαναπνευστική ανάταξη, αλλά δυστυχώς το αγοράκι κατέληξε.
Τι να προσέχουν οι γονείς για τον στρεπτόκοκκο
Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μετά και από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που έκανε λόγο για έξι θανάτους παιδιών από στρεπτόκοκκο.
Η Ματίνα Παγώνη επέστησε την προσοχή των γονέων για συγκεκριμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νόσησης. Η κα Παγώνη σημείωσε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι αντιμετωπίσιμος τα δύο πρώτα 24ωρα και ότι είναι σπάνιο να χάσει κάποιος τη ζωή του, αλλά απαιτείται προσοχή στα μικρά παιδάκια μέχρι 8 – 10 ετών και στους πολύ μεγάλους σε ηλικία που έχουν υποκείμενα νοσήματα.
«Βεβαίως έχουμε περιστατικά και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και από τον Ιανουάριο είχαμε αρκετά περιστατικά με στρεπτόκοκκο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι βακτήριο, είναι μικρόβιο και προκαλεί αυτές τις λοιμώξεις. Είναι δύσκολα τα περιστατικά αυτά όμως αντιμετωπίζονται. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πρώτα εικοσιτετράωρα να δούμε τα συμπτώματα και να εκτιμηθούν στο παιδί. Δηλαδή, όταν ένα παιδάκι έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, έχει δυνατό πονόλαιμο και σας λέει αμέσως «δεν μπορώ να καταπιώ» και αρχίζει να λέει ότι πονάνε οι μυς του, να ξέρετε ότι θα πρέπει να έχετε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει τις εξετάσεις και να ξεκινήσει αγωγή» τόνισε η κα Παγώνη.
«Μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Μεταδίδεται με τις επιφάνειες. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα τραύμα και έρθει σε επαφή με το περιστατικό, λογικό είναι να μεταδοθεί. Δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα όπως μεταδίδονται άλλα βακτήρια. Τι πρέπει να κάνουμε; Μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Θα λέμε στα παιδάκια πως θα πλένουν τα χέρια τους στο σχολείο, στο σπίτι. Απλά πράγματα τα οποία πολλές φορές ξεχνάμε αλλά είναι αναγκαία, είναι απαραίτητα» σημείωσε.
«Ξεκινάει με μία φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα αρκετές φορές που κι αυτό δημιουργεί την ανησυχία στο γονέα ότι αμέσως θα έρθει σε επικοινωνία με τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες και ξεκινάει από κει και πέρα η αντιμετώπιση» είπε η κα Παγώνη και πρόσθεσε. «Αυτό που έχει σημασία είναι να πούμε το εξής: Γρήγορα αυτό το βακτήριο μπορεί να σου κάνει επιπλοκές στα όργανα και ιδιαίτερα σε νεφρούς και καρδιά και να κάνει και σηψαιμία».
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με περιστατικό διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes) σε αγοράκι ηλικίας επτά ετών, που κατέληξε στη ΜΕΘ με κλινική εικόνα σηπτικής καταπληξίας. Πρόκειται για το έκτο μεμονωμένο περιστατικό θανάτου από iGAS σε παιδί στην Ελλάδα, κατά το έτος 2023.
Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.
Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC και συμμετέχει ενεργά στο Κοινό Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του νοσήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σε περίπτωση επικαιροποίησης των οδηγιών προς τις Αρχές Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα.
Σύμφωνα με αναφορές Διεθνών και Ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC) καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία). Μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά.
Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.
Πηγή: efsyn.gr