Το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου της Ραφήνας προσέλκυσε εχθές 19/10 η προβολή που διοργανώθηκε από την Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Η προβολή είχε θέμα την «Φυσική Αποκατάσταση Ρεμάτων», μιας δουλειάς επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα. Στην προβολή παρουσιάστηκε με πολύ απλό τρόπο γιατί το δίλλημα «τσιμεντοποίηση ρεμάτων ή πλημμύρες» είναι πλαστό, από τη στιγμή που υπάρχουν τρόποι διαχείρισης και αποκατάστασης των ρεμάτων μας που είναι και αποτελεσματικότεροι και φιλικοί προς το περιβάλλον. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα μεθόδων οικο-μηχανικής διαχείρισης, που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζονται όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και σε ορεινές κοίτες ρεμάτων της Ελλάδας από τις δασικές υπηρεσίες και οι οποίες δυστυχώς έχουν υποσκελιστεί από τα εργολαβικά συμφέροντα.
Απογοητευτική ήταν η στάση του Δημάρχου κ.Μπουρνούς, ο οποίος, ενώ βρισκόταν στο χώρο της εκδήλωσης ούτε γύρισε την πλάτη του για να ακούσει μια διαφορετική επιστημονική πρόταση πέραν της τσιμεντοποίησης που έχει υποστηρίξει ένθερμα σε όλα τα στάδια της δημόσιας διαβούλευσης. Είναι άξιο απορίας πώς ο Δήμος συντάσσεται τυφλά με προτάσεις που αποδεδειγμένα πλέον δεν είναι μονόδρομος, αρνούμενος να εξετάσει άλλες λύσεις! Και όχι μόνο αυτό!
Πριν από 15 μέρες παρενέβη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των πολιτών και συλλόγων που έχουμε προσφύγει κατά του εγκιβωτισμού του Μ.Ρέματος, ζητώντας να του πληρώσουμε τις δικηγορικές δαπάνες σε περίπτωση που η προσφυγή δεν γίνει αποδεκτή από το ΣτΕ!!! Δε φτάνει που οι πολίτες πληρώνουν από τις τσέπες τους αυτό που κανονικά έπρεπε να έχει κάνει ο Δήμος για να σώσει την πόλη μας, τους εκδικείται από πάνω.
Διαφοροποιημένη στάση είχε ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος κ.Βασιλόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε όλη την προβολή. Στην τοποθέτησή του μετά την προβολή, είπε ότι εξακολουθεί να αποτελεί νομικό πρόβλημα το γεγονός ότι το προγραμματιζόμενο έργο έχει σχεδιαστεί για χρόνο επαναφοράς Τ20 (δλδ για προστασία από πλημμύρα που μπορεί να συμβεί μια φορά στα 20 χρόνια) ενώ η διεθνής πρακτική επιβάλλει Τ50. Δεν εξήγησε όμως τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Συμπληρώνουμε λοιπόν εμείς ότι αυτό σημαίνει: 1/ πως η Ραφήνα θα είναι εκτεθειμένη σε σοβαρότατο κίνδυνο πλημμύρας, μεγαλύτερο από το σημερινό 2/ λόγω κλιματικής αλλαγής η τάση πλέον είναι τα έργα να σχεδιάζονται για ακόμη μεγαλύτερη περίοδο επαναφοράς πχ Τ100 3/το ποσό των 104εκατομμυρίων (που θα καταλήξει πολύ μεγαλύτερο μέχρι το τέλος του έργου) είναι παράλογο να δίνεται για τόσο βραχυπρόθεσμα έργα 4/ θα περιμέναμε από πλευράς αντιδημάρχου περιβάλλοντος να αναφερθεί στην περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει αυτό το έργο και στο αν αυτή συνάδει με το χαρακτηρισμό του ρέματος ως «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος» και «Υδατόρεμα Α προτεραιότητας».
Τέλος θα θέλαμε να ζητήσουμε συγνώμη από τα πάνω από 30 άτομα που αναγκάστηκαν να φύγουν γιατί δε χώρεσαν στο χώρο της προβολής. Η ακαταλληλότητα του χώρου οφείλεται στο ότι ως Κίνηση Πολιτών δεχόμαστε τις συνέπειες της πάγιας πολιτικής του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου να μην παρέχει δημοτικούς χώρους σε κινήσεις πολιτών παρά μόνο σε επίσημους Συλλόγους και Εταιρίες(!!!) . Υποσχόμαστε ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους δε χώρεσαν να παρακολουθήσουν και αυτοί την προβολή.