Μεγάλη επιτυχία είχε η δημόσια εκδήλωση της Πρωτοβουλίας 4 Helix με θέμα την Καινοτομία, στα πλαίσια του 2ο Posidonia Festival Rafina. Το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 (7:30 μμ), στο Πάρκο Καραμανλή, στη Ραφήνα παρουσίασε τη θεματική ενότητα «Το θαλάσσιο περιβάλλον με όρους Τοπικής Ταυτότητας και Καινοτομίας. Θεωρητικές προσεγγίσεις και θετικές πρακτικές».
Τα θέματα που ανέπτυξαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας 4 Helix προσέλκυσαν μεγάλο κοινό, το οποίο παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση και εξέφρασε σημαντικά ερωτήματα και σκέψεις, τόσο κατά τη διάρκεια της θεματικής ενότητας, όσο και μετά το τέλος αυτής.
Ο καθ. κ. Μηνάς Αγγελίδης, Ομ. Καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας ΕΜΠ, ανέπτυξε το θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις και πολιτικές για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», παρουσιάζοντας το θεωρητικό πλαίσιο και θετικά παραδείγματα σχετικά με την ολιστική διαχείριση του παράκτιου περιβάλλοντος που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, στόχοι και πολιτικές
Ο κ. Μιχάλης Μπούργος, Σύμβουλος Μηχανικός ΕΜΠ Στρατηγικού-Χωρικού Σχεδιασμού και Καινοτομίας, μίλησε για το Περιφερειακό Σύστημα Καινοτομίας και ανέπτυξε τις σύγχρονες προσεγγίσεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας, εστιάζοντας περισσότερο στο μοντέλο της Τετραπλής Έλικας, που θέτει σε προτεραιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ερευνητική ομάδα προωθεί και εφαρμόζει στην ελληνική αντίληψη και πρακτική.
Η κ. Σοφία Γκλιατη-Χασιώτη, συγγραφέας-ερευνήτρια, αναφέρθηκε στην ιστορία και στα στοιχεία ταυτότητας της Ανατολικής Αττικής και των Δήμων της, με έμφαση την παραλιακή ζώνη και πρόσφερε βιβλία της στο κοινό.
Η κ. Ζωγραφιά Γιακουβάκη, Κοινωνιολόγος, MSc Πολεοδομία-Χωροταξία ΕΜΠ, Συντονίστρια του Ερευνητικού Έργου «Πικέρμι 123», υποστήριξε και ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της Ταυτότητας Τόπου για την Ραφήνα, αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας, που περιλάμβανε εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού, με καθοριστικό τον παράκτιο χαρακτήρα της περιοχής, θαλασσινό και λιμενικό, σε ευαίσθητη ισορροπία.
Ο κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης, Σύμβουλος Πληροφορικής – Αναλυτής, Υπεύθυνος εξωστρέφειας και επικοινωνίας για το «Πικέρμι 123», παρουσίασε το παράδειγμα σχεδιασμού και ωρίμανσης του Ερευνητικού Έργου Χωρικής Καινοτομίας για την ανάδειξη των παλαιοντολογικών ευρημάτων του Πικερμίου, που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα, τις θετικές πρακτικές που αναδεικνύονται από τους σχεδιασμούς αυτούς, την θετική αναπτυξιακή που θα διαμορφώσει το Έργο για τον τόπο, την κοινωνία και την οικονομία, καθώς και τις ψηφιακές εφαρμογές που το εξυπηρετούν.
Ενθουσιασμό προκάλεσε η παρουσίαση του «Έργου – Πρωταθλητή» Cultural Hidrant του Δήμου Χαλανδρίου, αναγνωρισμένου Διεθνώς με το 1ο βραβείο Αστικής Καινοτομίας για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, από τον Χρήστο Γιοβανόπουλο, επισκ. Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Westminster του Λονδίνου και μέλος της Ομάδας του Έργου. Το Cultural Hidrant επιλέχθηκε πρώτο μεταξύ 274 υποψηφιοτήτων από 193 δήμους 54 χωρών με βάση τις διεθνείς ατζέντες (των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε.), με τα κριτήρια: καινοτομία, αποτελεσματικότητα, πλαίσιο/συνθήκες, αναπαραγωγιμότητα και συνάφεια με την τοπική εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και της Νέας Ατζέντας για τις Πόλεις (NUA) των Ηνωμένων Εθνών.
Πρόκριμα του Δήμου Χαλανδρίου η βιώσιμη αστική ανάπτυξη, αλλά και η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων της πόλης σε όλα τα στάδια υλοποίησης του προγράμματος. Επίσης επιλέχθηκε μεταξύ των 10 πιο καινοτόμων παραδειγμάτων διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη από το European Heritage Hub (Ευρωπαϊκός Κόμβος για την πολιτιστική Κληρονομιά) σε συνεργασία με το δίκτυο Eurocities.
Παράλληλα, το χώρο του Φεστιβάλ πραγματοποιούνταν το Βιωματικό Εργαστήριο για παιδιά «Μάθε πως να σώσεις μία μέλισσα», από τη συνεργαζόμενη με τη Πρωτοβουλία 4 Helix καινοτόμα μονάδα Honey Farm-Μελισσοκομία Αποσπόρη.
Ευχαριστούμε τη διοργάνωση του Φεστιβάλ για τη συνεργασία μας στην εκδήλωση.
Διαρκείς και πολλές ευχαριστίες στους πολλούς συνεργάτες μας σε όλα τα πεδία της Έρευνας, της Διοίκησης, της Οικονομίας και της Κοινωνίας.
Ευχαριστούμε την κ. Σοφία Χασιώτη-Γκλιάτη, για την προσφορά των βιβλίων της στους παρευρισκόμενους. (Αναλυτικά η βιβλιογραφία της κ. Σοφίας Γκλιατη-Χασιώτη)
Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τους προσκεκλημένους μας που μας τίμησαν, και τον πολύ κόσμο που επέλεξε να παρακολουθήσει την εκδήλωση της Πρωτοβουλίας 4 Helix, για να ενημερωθεί και να συζητήσει μαζί μας.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση της Πρωτοβουλίας 4 Helix στο 2ο Posidonia Festival Rafina εδώ: