Η Αγγελική Νικολούλη «άναψε» και την Παρασκευή (09/12) τα… φώτα στο «Τούνελ» της, που προβάλλεται στο MEGA, και ασχολήθηκε με την υπόθεση του μικρού Άλεξ Μεσχισβίλι από τη Βέροια, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο πριν από 16 χρόνια.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάστηκαν αρτυρίες που «φωτίζουν» την υπόθεση, αλλά και νέες μαρτυρίες μιας και η υπόθεση έχει ανοίξει πάλι, με την ΕΛ.ΑΣ. να ερευνά την παλιά εβραϊκή συνοικία στο ποτάμι για στοιχεία.
Παρ’ όλα αυτά, η ολιγωρία των Αρχών στην υπόθεση αυτή εξόργισε την Αγγελική Νικολούλη, η οποία είπε: «Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους, αυτό που δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια, που δεν κινήθηκε κανείς οργανωμένα να κάνει αυτήν την έρευνα και να προχωρήσει, να γίνει τώρα για να πάρουμε τις απαντήσεις αυτές εφόσον πλέον ξεκαθαρίζει η εικόνα και μιλάμε για την περιοχή αυτήν. Είναι συγκεκριμένη η ακτίνα, μια χαρτογράφηση θέλει για να ξέρουν πού θα κινηθούν ανάλογα και με τη μορφολογία του εδάφους για να προχωρήσουν την έρευνα».
Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε: «Να πω ότι κάτι κάναμε επιτέλους για αυτό το παιδί, ότι κάτι κάναμε σαν κοινωνία, σαν πολίτες, σαν γονείς, σαν Αρχές για αυτό το παιδί. Μετά από 16 χρόνια κάτι κάνουμε. Μπορεί να μην δείξει τίποτα η έρευνα. Και τι έγινε; Ας το κάνουμε και μετά ας πούμε ότι δεν έγινε, ότι δεν βρήκαμε κάτι, αλλά δεν πρέπει να το κάνουμε; Ε; Και αν τα είχαμε κάνει νωρίτερα, θα είχαμε ξεκαθαρίσει τώρα. Θα είχαμε πλήρη εικόνα, αλλά κανείς δε συντονίστηκε. Δεν πίστεψαν τα παιδιά, δεν πίστεψαν ότι έχουν άγριο bullying στη Βέροια, δεν πίστεψαν ότι έχει γίνει αυτό. Εγώ ήμουν εκείνη η φαντασιόπληκτη που τα έβγαζε τότε. Παιδιά; “Πού τα βρήκε” έλεγαν, “από το μυαλό της τα έβγαλε”; Και να τι αποκαλύφθηκε».
Η Αγγελική Νικολούλη, στη συνέχεια, ανέφερε: «Αν τα είχαν συγκεντρώσει, αν τα είχαν σε έναν χώρο, αν έμεναν σε εκείνες τις καταθέσεις και μετά τα παιδιά είχαν μοιραστεί σε άλλους χώρους, είχαν φύγει από αυτό το άρρωστο περιβάλλον που ζούσαν, θα είχε ξεκαθαρίσει και η εικόνα. Κάντε, λοιπόν, τώρα αυτό που δεν κάνατε τότε και ας πάει στράφι, ας μην είναι η έρευνα σωστή. Μην τα ξαναλέω τώρα γιατί φούντωσα. Ας δούμε όμως ότι κάτι γίνεται. Είχες τον μάρτυρα που σου έλεγε ότι εκεί έριξαν τσιμέντο και δεν τον πήρες να πας να σου δείξει το σημείο. Ψάχνουμε τόσα χρόνια μετά να βρούμε εμείς άκρη. Αναρωτήθηκε κανείς τι στην ευχή λέει; Κανείς δεν πήγε να ψάξει. Κάπως έτσι γίνονται οι έρευνες, γι’ αυτό και μένουν κενές υποθέσεις».
Ποια η υπόθεση του Άλεξ Μεσχισβίλι
Ο Άλεξ Μεσχισβίλι ήταν ένα εντεκάχρονο αγόρι που εξαφανίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου, 2006, από την περιοχή Ελιάς – Ανοίξεως Βέροιας. Στις 3 Ιουνίου 2006, ο ελληνικός Τύπος ανέφερε ότι πέντε παιδιά ηλικίας από 11 με 13 ετών παραδέχθηκαν ότι χτύπησαν και σκότωσαν τον 11χρονο, θάβοντας το πτώμα του σε υπαίθριο χώρο ιδιωτικού κτιρίου που ήταν έτοιμο να κατεδαφιστεί. Ο μαθητής Άλεξ Μεσχισβίλι 11 χρόνων από τη Γεωργία, που ζούσε με τη μητέρα και τον πατριό του στη Βέροια, εξαφανίστηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2006, μεταξύ 7-8 το απόγευμα, από την περιοχή Ελιάς – Ανοίξεως Βέροιας. Εκεί τον είδαν για τελευταία φορά φίλοι και συμμαθητές. Έφυγε από την προπόνηση του μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο της Ελιάς και προορισμός του ήταν το πρακτορείο ΟΠΑΠ του πατριού του.
Στη συνέχεια, θα πήγαινε στο μάθημα ζωγραφικής στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Οι έρευνες της εκπομπής «Φως στο τούνελ» έδειξαν ότι ο Άλεξ Μεσχισβίλι εκείνη την χρονική περίοδο ήταν προβληματισμένος από την απόρριψη κάποιων συμμαθητών, που έφτανε πολλές φορές και στον ξυλοδαρμό του. Ήταν στην ουσία μία από τις πρώτες υποθέσεις παιδικού bullying που έγινε γνωστή από την εκπομπή με τα πλέον τραγικά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, στις 3 Φεβρουαρίου 2006, ο Άλεξ Μεσχισβίλι δεν είχε γυρίσει σπίτι αφού είχε βγει σε ένα γήπεδο μπάσκετ για να παίξει με μερικούς από τους φίλους του. Οι γονείς του άρχισαν να ρωτάνε και αργότερα ανέφεραν την εξαφάνισή του. Τα πέντε παιδιά με τα οποία έπαιζε δήλωσαν ότι δεν ήξεραν τίποτα εκείνη τη στιγμή. Τέσσερις μήνες αργότερα και μετά από συμβουλές από παιδιά που πήγαιναν στο ίδιο σχολείο με τον Άλεξ Μεσχισβίλι, η Αστυνομία κάλεσε τα παιδιά για ανάκριση, ένα κάθε φορά, και συνέκρινε τα άλλοθί τους. Τα παιδιά είπαν το καθένα διαφορετικές ιστορίες, έτσι η Αστυνομία συνέχισε να τα ανακρίνει. Τελικά, τα παιδιά ράγισαν και το καθένα ξεχωριστά επιβεβαίωσε το μέρος όπου είχαν θάψει το σώμα του Άλεξ Μεσχισβίλι. Από το 2017, οι ανακριτές εξακολουθούν να αναζητούν το πτώμα.
Βέβαια, στις 4 Ιουνίου 2006, τα παιδιά απέσυραν την προηγούμενη κατάθεσή τους, λέγοντας ότι δέχθηκαν εκφοβισμό για να παραδεχτούν την ενοχή τους από την Αστυνομία. Επισημαίνεται ότι, το 2011, σε ποινή φυλάκισης 4,5 ετών καταδικάστηκε ο Βασίλης Τρούπκος, παππούς των δύο ελληνόπουλων που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Ο ηλικιωμένος κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή και της ψευδορκίας μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, γνώριζε για την εμπλοκή των εγγονών του στη μυστηριώδη εξαφάνιση του ανήλικου αγοριού, αλλά την απέκρυψε από τις διωκτικές Αρχές.