Οι υπαίθριες ντομάτες είναι στις δόξες τους αυτή την εποχή κι έτσι κάθε «ντοματοπαρασκευή» είναι επίκαιρη. Οι ντομάτες είναι ψωμωμένες και αρωματικές, ιδιαίτερα νόστιμες όπου κι αν τις χρησιμοποιήσουμε.
Από τις πιο συνηθισμένες και αγαπημένες συνταγές με ντομάτα οι ντοματοκεφτέδες. Συνηθίζονται σε όλα τα νησιά με διάφορες παραλλαγές και δεν ξέρω πολλούς που να μπορούν να τους αντισταθούν . Όπως όλοι οι ψευτοκεφτέδες, πρέπει να είναι τραγανοί εξωτερικά και ζουμεροί στο εσωτερικό τους , να μη έχουν «λαδοπιεί» στο τηγάνισμα και να σερβιριστούν ζεστοί.
Οι δικοί μου ντοματοκεφτέδες δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν «άρωμα» Κρήτης. Το τυρί που τους προσθέτω είναι κρητική κεφαλογραβιέρα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν τους ταιριάζει και κάποιο άλλο σκληρό ή ημίσκληρο κίτρινο τυρί. Στην περίπτωσή μου όμως , όταν έχω πρόσβαση σε τόσο υπέροχα ντόπια τυριά, θεωρώ απαράδεκτο να τρέχω για άλλα…
Οι ντοματοκεφτέδες θέλουν σφικτές ντομάτες. Συνήθως χρησιμοποιούμε ντοματάκια τύπου Σαντορίνης. Τα τελευταία χρόνια αυτή η ποικιλία έχει αντικατασταθεί από τα πομοντόρο αλλά εγώ από συνήθειο Σαντορίνης τα λέω κι αυτά. Σαντορίνης τα λέγαμε παλιά στην Κρήτη κι ας ήταν κρητικά γέννημα θρέμμα!
Η ποικιλία προφανώς ήταν Σαντορινιά και δικαίως δηλώναμε την καταγωγή τους. Άλλωστε τα δυο νησιά έχουν δεσμούς από την αρχαιότητα. Φυσικά αν αφαιρέσουμε τους σπόρους και τα υγρά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιεσδήποτε υπαίθριες ντομάτες.Εγώ χρησιμοποίησα δικές μας ντομάτες (γι αυτό και διαφέρουν μεταξύ τους σε μέγεθος και σχήμα) που δεν είχαν πολλά υγρά.
Υλικά:
2-3 ντομάτες ανάλογα με το μέγεθος που θα δώσουν μια κούπα τριμμένη ντομάτα (αφού αφαιρεθούν τα υγρά τους)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 αυγό
5 -6 φρυγανιές ( προκύπτουν 6-7 κουταλιές τρίμμα)
1/2 – 3/4 κούπας τριμμένη κεφαλογραβιέρα Κρήτης (ή άλλο σχετικά πικάντικο τυρί)
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2-3 κλαδάκια βασιλικό ( 1 κουταλιά της σούπας κομμένος)
3-4 κουταλιές σούπας αλεύρι
½ κουταλάκι μπέικιν ή σόδα
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Προαιρετικά λίγο μαϊντανό
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Επί το έργον:
Κόβουμε τις ντομάτες και τις αδειάζουμε από τα σπόρια και το ζουμί.
Αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι ή πάνω σε χαρτί κουζίνας για λίγο και τις αλέθουμε στο multi (να μείνουν με κομματάκια , όχι σαν αλοιφή) .
Αδειάζουμε τις αλεσμένες ντομάτες σε μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, το κρεμμύδι, το αυγό , το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και το τυρί τριμμένο στον τρίφτη της ντομάτας.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και προσθέτουμε 3 κουταλιές αλεύρι και το μπέικιν ή τη σόδα. Ανακατεύουμε ξανά και ελέγχουμε την ρευστότητα του μείγματος.
Πρέπει να στέκει καλά στο κουτάλι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι ακόμη και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει αλλά να μη καπνίσει . Με ένα κουτάλι αφήνουμε απαλά τους ντοματοκεφτέδες λίγους λίγους στο τηγάνι. Πρέπει να στερεοποιηθούν από την μια πλευρά και να ροδίσουν πριν τους γυρίσουμε για να τηγανιστούν και από την άλλη.
Όταν είναι έτοιμοι τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτα. Τους σερβίρουμε ζεστούς , και αν θέλουμε τους ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού.
Παρατηρήσεις:
1)Το τηγάνισμα σε μικρό ως μεσαίο τηγάνι είναι προτιμότερο αφενός γιατί χρησιμοποιούμε λιγότερο ελαιόλαδο και αφετέρου επειδή τηγανίζονται 5-6 κάθε φορά και δεν πέφτει η θερμοκρασία τηγανίσματος.
2)Αν έχουμε αμφιβολίες για την πυκνότητα και τη ρευστότητα του μείγματος, δοκιμάζουμε τηγανίζοντας μια κουταλιά. Δεν πρέπει να διαλύεται στο τηγάνι. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται λίγο αλεύρι ακόμη.
3)Αλέθω πρώτα τις φρυγανιές και μετά την ντομάτα στο multi για ευνόητους λόγους…
4)Αντί φρυγανιές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιουδήποτε είδους άγλυκο παξιμάδι.
cretangastronomy.gr