ΥΛΙΚΑ
Για τους πατατοκεφτέδες με τυριά
- 900 γρ. πατάτες, ψημένες
- 45 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 60 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
- 300 γρ. μπεσαμέλ
- 35 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 6 γρ. αλάτι
- 3 γρ. ρίγανη ξερή
- 50 γρ. βούτυρο , λιωμένο
- 200 γρ. ασπράδι, χτυπημένο
- 200 γρ. πάνκο
- 600 γρ. πατατάκια, τριμμένα
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τις πατάτες ψημένες
1000 γρ. πατάτες, με φλούδα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα πάνκο με τα πατατάκια
Σε ένα άλλο μπολ σπάμε τις πατάτες με ένα πιρούνι μέχρι να έχουν μείνει πολύ μικρά κομμάτια πατάτας. Προσθέτουμε τη γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, την μπεσαμέλ, το κρεμμύδι, τη ρίγανη, αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το βούτυρο στο μείγμα του πατατοκεφτέ.
Πλάθουμε σε μπαλάκια των 40 γρ. και περνάμε τον κάθε κεφτέ πρώτα από το ασπράδι και μετά από το μείγμα με το πάνκο και τα πατατάκια. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά τη διαδικασία του παναρίσματος ώστε να έχουμε καλύτερη κρούστα.
Σε ένα κατσαρολάκι με ηλιέλαιο που έχουμε ζεστάνει στους 175C προσθέτουμε λίγους παναρισμένους κεφτέδες σε κάθε τηγανιά ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανοί. Αφαιρούμε τους κεφτέδες με μία τρυπητή κουτάλα σε σκεύος με απορροφητικό χαρτί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τηγανιστούν όλοι οι κεφτέδες.
Για τις ψημένες πατάτες
Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140C μέχρι να μαλακώσουν στο εσωτερικό τους, για περίπου 2 ώρες.