Η παρασκευή της κρεατόσουπας δεν είναι τόσο δύσκολη όσο μπορεί να νομίζουμε, αρκεί να ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα κατά την διαδικασία.
Τι κομμάτι επιλέγουμε;
- Επιλέγουμε κυρίως κομμάτια από το μπροστινό μέρος του ζώου.
- Εξαιρετικά για σούπα είναι: το κότσι (με το κόκαλο) και η ελιά (σβέρκος) με το κόκαλο.
- Νόστιμο ζουμί δίνουν, επίσης, το καπάκι (πάνω από τη σπάλα) σε συνδυασμό με το σιδηρόδρομο (δηλαδή τα παΐδια), έχουν όμως αρκετό λίπος.
- Από το πίσω μέρος του ζώου, για σούπα παίρνουμε μόνο το ποντίκι (οσομπούκο) με το κόκαλο.
- Για να βγει ένα καλό κομμάτι στη μερίδα, θα πρέπει να ζητήσουμε τουλάχιστον 2 κιλά κρέας για βραστό, με το κόκαλο.
- Αν ο κρεοπώλης μας φέρνει πραγματικό βοδινό κρέας, τότε το προτιμάμε, γιατί με αυτό φτιάχνουμε εξαίρετης νοστιμιάς σούπες.
- Όποιο μέρος κι αν επιλέξουμε, ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το καθαρίσει καλά από τα περιττά λίπη.
Κρεατόσουπα με μοσχαρίσια μάγουλα και οσομπούκο
Με τα πλούσια σε κολλαγόνο μάγουλα και το κότσι, η κρεατόσουπα με μοσχαρίσια μάγουλα και οσομπούκο μελώνει έξοχα, νοστιμίζει τέλεια και δεν έχει ανάγκη από πολλά φτιασιδώματα.
Διαδικασία
- Για την παραδοσιακή κρεατόσουπα με μοσχάρι, βάζουμε τα μάγουλα και το οσομπούκο σε μεγάλη κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε καλά με νερό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε καλά με τρυπητή κουτάλα για περίπου 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το θυμάρι, τη δάφνη, το σέλερι, τους κόκκους πιπεριού, το κρασί, το σκόρδο και αλάτι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 2-2½ ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει αρκετά και να βγάλει το ζελέ του. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
Γαρνιτούρα
- Μεταφέρουμε το κρέας σε πιατέλα και σουρώνουμε τον ζωμό. Τον ξαναρίχνουμε στην (καθαρισμένη) κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει.
- Προσθέτουμε τις πατάτες και βράζουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι σχεδόν να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το καρότο, βράζουμε για άλλα 3 λεπτά και τέλος ρίχνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και βράζουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
- Ξεψαχνίζουμε και κομματιάζουμε το κρέας και το ρίχνουμε κι αυτό στη σούπα.
- Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, το λεμόνι, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Σερβίρουμε την κρεατόσουπα με μοσχαρίσια μάγουλα και οσομπούκο.