Κοτόπουλο με κάρυ και ρύζι μπασμάτι είναι η πρόταση του Πέτρου Συρίγου για σήμερα!
Υλικά
400 γραμμ. στήθος κοτόπουλο σε κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας τζίντζερ τριμμένο
½ κόκκινη πιπεριά
½ πράσινη πιπεριά
½ κίτρινη πιπεριά
1 μήλο πράσινο
3 κουταλιές της σούπας κάρυ κίτρινο σκόνη
200 ml ζωμό κοτόπουλο
200 ml κρέμα καρύδας
1 ½ κουταλιά της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Φρέσκο κρεμμύδι, φρέσκο κόλιανδρο
Για το ρύζι
250 γραμμ. ρύζι μπασμάτι
450 ml νερό κρύο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αγελαδινό
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους βάζουμε 2 κ.τ.σ βούτυρο και σοτάρουμε το κοτόπουλο που έχουμε κόψει σε κύβους, μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά. Στη συνέχεια τρίβουμε το τζίντζερ και βάζουμε 2 κ.τ.σ από τον χυμό του, το υπόλοιπο με τις ίνες δεν το προσθέτουμε.
Προσθέτουμε το κάρυ και το αλεύρι και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με τον ζωμό κοτόπουλο και στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα καρύδας και την ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε το μείγμα μέχρι να δέσει και τότε βάζουμε το μήλο κομμένο σε κυβάκια. Γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμύδι και κόλιανδρο ψιλοκομμένο.
Για το ρύζι: Ξεπλένουμε το ρύζι 2-3 φορές βάζοντας το σε ένα μπολ με νερό, ανακατεύουμε, σουρώνουμε και ξαναβάζουμε νερό. Αυτό το κάνουμε 3 φορές, βοηθάει στο να μας γίνει σπυρωτό το ρύζι. Βάζουμε το ρύζι με τα 450 ml νερό, το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, δάφνη σε μια κατσαρόλα και βάζουμε στην φωτιά.
Βάζουμε τέρμα την ένταση. Όταν κοχλάσει χαμηλώνουμε στο ελάχιστο (στο 1) σκεπάζουμε με ένα καπάκι και σιγοβράζουμε για 18 λεπτά ακριβώς, προσοχή μην ανοίξετε καθόλου το καπάκι. Όταν περάσουν τα 18 λεπτά, σβήστε τη φωτιά και αφήστε για 5 λεπτά ακόμη σκεπασμένο. Ξεσκεπάστε και με μια κουτάλα σπάμε το ρύζι να αφρατέψει.