Υλικά Συνταγής
- 3-4 μελιτζάνες φλάσκες (μεγάλες)
- 2 κ.σ ταχίνι
- 3 κ.σ ξίδι
- λίγες σταγόνες λεμόνι
- 2-3 σκ. σκόρδο (κατά βούληση)
- λίγη σκόνη τσίλι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο ή φρέσκο κόλιανδρο
- αλάτι
- ρόδι καθαρισμένο
- πίτες αραβικές για το σερβίρισμα
-
Παραλλαγές για μελιτζανοσαλάτα
- μαγιονέζα
- γιαούρτι
- καρυδόψιχα
- φυστίκι Αιγίνης ψίχα
- πιπεριά Φλωρίνης ψητή
Εκτέλεση
Για τη λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα baba ganoush,
πρώτα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC. Αν θέλουμε να δώσουμε καπνιστό άρωμα στη μελιτζάνα, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τρυπήσουμε με πιρούνι ολόγυρα και να την καρφώσουμε στο πιρούνι.
- Το χρησιμοποιούμε σαν λαβίδα και καψαλίζουμε για 5-10′ σε ανοιχτή φλόγα.
- Αν δεν σας αρέσει η διαδικασία καπνίσματος ή το άρωμα καπνού, απλά βάλτε τις μελιτζάνες σε ταψί και ψήστε τις μέχρι να μαλακώσουν καλά περίπου για 30′.
- Αφήνουμε να γίνουν χλιαρές και τις καθαρίζουμε.
- Τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Με πιρούνι τις λιώνουμε ή μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ να γίνουν αλοιφή.
- Σερβίρουμε την baba ganoush δροσερή, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε λίγη σκόνη τσίλι και σπόρους ρόδι, καθώς και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο.
- Συνοδεύουμε με ψητές αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα και ψημένες να τραγανίσουν.
- Για τις παραλλαγές, αντικαθιστούμε το ταχίνι με γιαούρτι ή μαγιονέζα και προσθέτουμε ψιλοκομμένη ψητή πιπεριά ή ξηρό καρπό χοντροκομμένο.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλες τις ζωντανές μας εκπομπές