Γ. Πατούλης: Η Περιφέρεια Αττικής έχει συγκεκριμένους στόχους και σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων – Υπηρετούμε το συμφέρον των συμπολιτών μας και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μόνιμες λύσεις
Στο συνέδριο του ΤΕΕ για τη διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης
Τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στο συνέδριο του ΤΕΕ για τα Στερεά και Υγρά Απόβλητα το οποίο πραγματοποιείται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο κ. Πατούλης επικέντρωσε την ομιλία του στο σχέδιο της Περιφέρειας για τη Διαχείριση των αποβλήτων και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα λάθη του παρελθόντος τα οποία έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Μάλιστα επισήμανε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που «επενδύουν στο ψέμα και τον λαϊκισμό». Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί αναλυτικά όλο το σχέδιο της Περιφέρειας, πάνω στο οποίο θα γίνει διάλογος με τη συμμετοχή των ειδικών αλλά και των απλών πολιτών.
Το συνέδριο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα» διοργανώνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας(ΤΕΕ) και η τεχνοοικονομική ιστοσελίδα economix.gr και είναι υπό την αιγίδα τουΥπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γ. Στασινός, ενώ χαιρετισμό πραγματοποίησαν ο Γ.Γ. Περιβάλλοντος και καθηγητής ΕΜΠ Κ. Αραβώσης και ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κ. Μακέδος.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συμμετείχε στον πρώτο κύκλο συζήτησης με τίτλο «Στερεά Απόβλητα -Διαχείριση». Συνομιλητές στον ίδιο κύκλο ήταν ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μ. Γραφάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κ. Αγοραστόςκαι ο Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μ. Γεράνης. Συντονίστρια στη συζήτηση ήταν η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Κ. Χριστοφιλίδου.
Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο συμμετέχουν κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μ. Γραφάκος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του χαιρέτισε με ικανοποίηση τις εξαγγελίες του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη σημειώνοντας ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Γ. Πατούλης: Είναι λυπηρό να υπάρχουν στις ημέρες μας πολιτικές δυνάμεις που να εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ανεύθυνα
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατά την έναρξη της ομιλίας χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΤΕΕ και προσωπικά του Προέδρου του Γ. Στασινού, ενώ χαρακτήρισε ως αδιανόητο να μην έχει βρεθεί λύση για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.
«Είναι αδιανόητο η Αττική, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, να διαχειρίζεται με τόσο παρωχημένο και επιβλαβή τρόπο τα απορρίμματά της. Είναι αδιανόητο να μην ανακυκλώνει και να μην έχει ήδη υιοθετήσει ένα σχέδιο που θα δίνει βάρος στην πρόληψη, την ελαχιστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων που παράγει. Είναι ντροπή να ζούμε στον 21ο αιώνα και να θάβουμε ακόμη και σήμερα τα σκουπίδια μας. Αλλά ακόμη πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, που η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα να μην μπορεί σε μερικούς μήνες να διαχειριστεί το ζήτημα των απορριμμάτων της, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ανεύθυνα. Δεν προτείνουν καμία ρεαλιστική λύση αλλά αντίθετα επενδύουν στο ψέμα και το λαϊκισμό, εντάσσοντας αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα στην κομματική τους φαρέτρα».
Δε θα επιτρέψουμε να πνιγεί η Αττική στα σκουπίδια
Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης χαρακτήρισε ως εθνική υπόθεση την ανάγκη να διαφυλαχθεί η εικόνα της Αττικής και υπογράμμισε ότι αυτό θα επιτευχθεί με υπευθυνότητα, ειλικρινή συνεργασία, σχέδιο και συνέπεια. «Χρειάζονται λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Η θέση μας ως νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής είναι ξεκάθαρη. Η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια. Αν μπορούσαμε να κλείσουμε σήμερα κιόλας τη Φυλή, θα το είχαμε ήδη κάνει. Αλλά δυστυχώς ηαλήθεια είναι πως η Αττική δεν είναι έτοιμη ακόμη να κλείσει τη Φυλή. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος και δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Χρειαζόμαστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, που θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσει ένα άλλο, σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής».
Στόχος μας η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή
Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στο σχέδιο της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων τόνισε ότι αιρετοί και κεντρική διοίκηση θα πρέπει να συνεργαστούν με κεντρικό στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θάβονται με την ταυτόχρονη αύξηση του όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών. Ο Γ. Πατούλης ανέφερε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχοι, ενώ επισήμανε ότι έχει ζητήσει από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής αλλά και τα κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους ολοκληρωμένες προτάσεις, για το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής.
Στη συνέχεια έκανε συγκεκριμένες αναφορές στους άξονες του σχεδίου που καταρτίζει η Περιφέρεια Αττικής για να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών της. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής:
- Εφαρμογή αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ σύμφωνα με τις πρόσφατες Ευρωπαϊκές Οδηγίες και αφού προηγηθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των απορριμμάτων.
- Υλοποίηση σχεδίου για άμεση ανακύκλωση και κλιμακωτή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή. Μεταξύ άλλων θαενισχυθεί ο εξοπλισμό των δήμων με νέους κάδους και απορριμματοφόρα. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να δοθούν περίπου 10.000 καφέ κάδοι και 66 απορριμματοφόρα σε Δήμους με σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας.
- Το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ιδρυθεί Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης και θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα για Πράσινα Σημεία, Γωνιές Ανακύκλωσης, Δίκτυα Συλλογής Βιοαποβλήτων, Οικιακή Κομποστοποίηση. Οι δήμοι θα υποστηριχθούν με Τεχνική Βοήθεια μέσω του ΠΕΠ στην αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, ενώ θα λειτουργήσει και Help Desk στον ΕΔΣΝΑ.
- Σταδιακά το 2020-2021 θα δημιουργηθούν μέσω
του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε
στοχευμένα σημεία (Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αθλητικούς Χώρους, Εκκλησίες). Το
ίδιο διάστημα θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την επεξεργασία των χωριστών
ρευμάτων από τη Διαλογή στην Πηγή.
Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης, μετά τη διάθεση των καφέ κάδων και των απορριμματοφόρων, το ΕΜΑΚ θα δέχεται αποκλειστικά χωριστά ρεύματα από καφέ κάδο, υπολειμματικά σύμμεικτα προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το υπόλειμμα της επεξεργασίας. Ως τις αρχές του 2020 με τη διαβούλευση που θα γίνει θα προχωρήσει η κατασκευή των απαραίτητων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση συμπληρωματικών λύσεων για ΜΕΒΑ, ΜΕΑ, ΧΥΤΥ, σύμφωνα με τον ισχύοντα και το μελλοντικά αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ. Το διάστημα αυτό θα υλοποιούνται στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής, η συμμετοχή των οποίων στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη. Τέλος ο Γ. Πατούλης ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση των παραπάνω προγραμμάτων στόχος της Περιφέρειας είναι να έχει καταργηθεί ο πράσινος κάδος και να υπάρχουν μόνο χωριστά ρεύματα από Διαλογή στην Πηγή. Αυτός ο στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί έναν χρόνο πριν από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για χωριστή συλλογή όλων των βιοαποβλήτων , που είναι η 31-12-2023. «Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά ο ΧΥΤΑ Φυλής θα μπορεί να σταματήσει να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα. Πρακτικά δίνουμε πόρους, εξοπλισμό για διαλογή την πηγή και απορριμματοφόρα στους Δήμους, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα αντιμετωπίσει με δίκαιο τρόπο αδικίες του παρελθόντος και θα θέσει «προ των ευθυνών τους όλους όσοι ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να παίζουν τα δικά τους μικροκομματικά παιχνίδια, στην πλάτη των πολιτών του Λεκανοπεδίου».
«Γνωρίζω καλά ότι ο δρόμος ως την οριστική επίλυση του προβλήματος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Μας ενισχύει με αυτοπεποίθηση το γεγονός ότι υπηρετούμε αποκλειστικά και μόνον το συμφέρον των συμπολιτών μας. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μόνιμες λύσεις.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη
Τοποθέτηση Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη στο συνέδριο του ΤΕΕ για τη διαχείριση απορριμμάτων
Kυρίες και κύριοι
Θέλω να συγχαρώ καταρχήν τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, το φίλο μου το Γιώργο το Στασινό, για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να διοργανώσει τη σημερινή ημερίδα που αφορά ένα ζήτημα, που επηρεάζει την καθημερινότητά μας , την ίδια την ποιότητα ζωής μας.
Η εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας και η υιοθέτηση ενός σύγχρονου, φιλικού στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής, αποτελεί ανάγκη και προτεραιότητα.
Είναι αδιανόητο η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας μας, που φιλοξενεί στα γεωγραφικά της όρια το μισό σχεδόν πληθυσμό της Ελλάδος, να διαχειρίζεται με τόσο παρωχημένο αλλά και επιβλαβή τρόπο, τα απορρίμματά της.
Είναι αδιανόητο μια ευρωπαϊκή Περιφέρεια όπως είναι η Αττική, να μην ανακυκλώνει και να μην έχει ήδη υιοθετήσει ένα σχέδιο που θα δίνει βάρος στην πρόληψη, την ελαχιστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων που παράγει.
Είναι ντροπή να ζούμε στον 21ο αιώνα και να θάβουμε ακόμη και σήμερα τα σκουπίδια μας.
Ντροπή.
Αλλά ακόμη πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, που η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα να μην μπορεί σε μερικούς μήνες να διαχειριστεί το ζήτημα των απορριμμάτων της, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ανεύθυνα.
Δεν προτείνουν καμία ρεαλιστική λύση αλλά αντίθετα επενδύουν στο ψέμα και το λαϊκισμό, εντάσσοντας αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα στην κομματική τους φαρέτρα.
Υπάρχουν δυνάμεις και πρόσωπα που αν και κατείχαν θέσεις ευθύνης στο παρελθόν κι είχαν εκ της θέσεως τους αυτής, τη δυνατότητα και την ευκαιρία να δώσουν λύσεις , όχι μόνον δεν έδωσαν λύσεις, αλλά έρχονται σήμερα να μας ζητήσουν και τα ρέστα και να βρεθούν από υπόλογοι, κατήγοροι.
Κυρίες και κύριοι.
Είμαι μόλις δύο μήνες Περιφερειάρχης Αττικής.
Γνωρίζω καλά ότι παρέλαβα με τους συνεργάτες μου μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία αν σκάσει θα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνον για την Αττική, αλλά για όλη την Ελλάδα.
Η εικόνα μιας Αθήνας πνιγμένης στα σκουπίδια είναι μια εικόνα που θα βλάψει όλη την Ελλάδα.
Αυτή η εικόνα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει.
Είναι εθνική υπόθεση να διαφυλάξουμε την εικόνα της Αττικής.
Και για να πετύχουμε το στόχο αυτό, χρειάζονται τέσσερα πράγματα.
Υπευθυνότητα.
Ειλικρινής Συνεργασία.
Σχέδιο.
Συνέπεια.
Χρειάζονται λίγα λόγια και πολύ δουλειά.
Η θέση μας ως νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής είναι ξεκάθαρη.
Έχει εκφραστεί επανειλημμένα τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά.
Εμείς λέμε ότι η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια.
Είναι μια επιλογή που υποβαθμίζει το περιβάλλον και επιβαρύνει τη δημόσια υγεία.
Γι’ αυτό κι έχω πει σε όλους τους τόνους ότι αν μπορούσαμε να κλείναμε σήμερα κιόλας τη Φυλή, θα το είχαμε ήδη κάνει.
Αλλά δυστυχώς η αλήθεια είναι πως η Αττική δεν είναι έτοιμη ακόμη να κλείσει τη Φυλή, γιατί αν συμβεί αυτό, το Λεκανοπέδιο θα πνιγεί από αύριο κιόλας, στα σκουπίδια.
Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος και δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Κι αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, που θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσει ένα άλλο, σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής.
Ένα μοντέλο που θα μας επιτρέπει να μην θάβουμε σκουπίδια αλλά να ανακυκλώνουμε.
Η δική μας πολιτική φιλοσοφία στο ζήτημα των απορριμμάτων είναι διαφορετική, σε σχέση με των προηγούμενων διοικήσεων της Περιφέρειας Αττικής.
Εμείς δεν ψάχνουμε έναν άλλον χώρο για να θάβουμε τα σκουπίδια όταν κλείσει η Φυλή, αλλά με ποιον τρόπο δεν θα χρειάζεται να θάβουμε σκουπίδια χωρίς επεξεργασία, όπως συμβαίνει σήμερα.
Εμείς δεν θα παρουσιάσουμε στους πολίτες ούτε φαραωνικά σχέδια μεγάλων εργοστασίων ,
που θα δέχονται μεγάλες ποσότητες ανεπεξέργαστων σκουπιδιών τα οποία θα καταλήγουν σε νέες χωματερές ,
αλλά ούτε και περιφερειακούς σχεδιασμούς που μιλάνε αόριστα για στόχους αλλά δεν λένε πότε και που θα χωροθετηθούν και θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές για την επεξεργασία και διαχείριση των απορριμμάτων.
Εμείς στους πολίτες δεν θα πούμε ψέματα.
Γι’ αυτό πήραμε ως Περιφέρεια ήδη απόφαση να «κερδίσουμε χρόνο» με την επέκταση του χρόνου ζωής της Φυλής , ώστε να μπορέσουμε άμεσα να δώσουμε βάρος στην προώθησητης ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, κινητοποιώντας κι ευαισθητοποιώντας τους πολίτες.
Χρειαζόμαστε χρόνο, όχι ως νέα περιφερειακή αρχή, αλλά ως Αττική.
Χρειαζόμαστε σχέδιο , συνεργασίες και συναινέσεις , τις οποίες επιδιώκουμε με πράξεις κι όχι με λόγια.
Ήδη στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο πήραμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε από όλες τις παρατάξεις να μας καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους για την επίλυση του ζητήματος.
Γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι μπορούν όλοι να συμβάλουν θετικά και δημιουργικά με ιδέες και ρεαλιστικές λύσεις, στην κατάρτιση του σχεδίου που χρειαζόμαστε.
Κάποιες παρατάξεις το έκαναν, κάποιες άλλες απάντησαν αόριστα , ενώ άλλοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν.
Ως Περιφερειάρχης Αττικής Αττικής έστειλα επιστολή στους αρχηγούς όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στο εθνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ζητώντας και τις δικές τους προτάσεις , αφού το ζήτημα είναι κατεξοχήν πολιτικό.
Κάποια κόμματα απάντησαν, τα περισσότερα όμως δεν μπήκαν στον κόπο να ασχοληθούν.
Όμως εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε.
Δεν μπορούμε γιατί το πρόβλημα είναι ήδη εκρηκτικό, αλλά και γιατί οφείλουμε ως Διοίκηση που αποτελεί συνέχεια του Κράτους, να σεβαστούμε κάποιες συμφωνίες και συμβάσεις που ήδη τρέχουν.
Ως Διοίκηση δεσμευόμαστε από έναν ΠΕΣΔΑ, που προβλέπει συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους.
Προβλέπει επίσης ανακύκλωση, καφέ κάδο, νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ΜΕΒΑ, ΚΔΑΥ, ΧΥΤΥ.
Παραλάβαμε επίσης το μεγαλύτερο ΧΥΤΑ της Ευρώπης, όπου θάβονται ετησίως πάνω από 1,7 εκ. ανεπεξέργαστων απορριμμάτων, με ελάχιστη εναπομένουσα χωρητικότητα όπως ανέφερα και προηγουμένως.
Παραλάβαμε επίσης έναν ΧΥΤΥ, στο Γραμματικό, κατασκευασμένο χωρίς να έχει γίνει η δοκιμαστική λειτουργία και χωρίς να έχει κατασκευαστεί η ΜΕΑ που προβλέπεται.
Δεν μπορούμε επίσης να παραβλέψουμε ότι σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν δεκάδες μικρές διάσπαρτες παράνομες χωματερές, σε περιοχές μάλιστα όπου πρωτοστατούν κάποιοι σε κινητοποιήσεις σε βάρος κάθε λύσης που θέλουμε να προωθήσουμε.
Ακούμε όλα αυτά τα χρόνια να υπερασπίζονται κάποιοι το δήθεν έργο τους στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αγνοώντας όμως ότι σήμερα είναι ανεπαρκής η διαλογή στην πηγή.
Διαθέτουμε ελάχιστους καφέ κάδους αλλά και υπάρχουν και σημαντικές ελλείψεις σε μπλε κάδους.
Δεν έχουμε καταφέρει να οργανώσουμε ένα σύστημα χωριστών ρευμάτων ενώ και οι Δήμοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα απορριμματοφόρα αλλά και το προσωπικό, για να οργανώσουν αυτό το σύστημα.
Στις ελλείψεις θα μπορούσα να συμπληρώσω την ύπαρξη ΚΔΑΥ με μικρότερη από την απαιτούμενη δυναμικότητα αλλά κι ενός ΕΜΑΚ που επεξεργάζεται σύμμεικτα απορρίμματα με πολύ μεγάλο υπόλειμμα, και σύμβαση που λήγει τους επόμενους μήνες.
Αυτά είναι τα προβλήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε.
Το ερώτημα λοιπόν που καλούμαστε να απαντήσουμε σήμερα ενώπιον σας, ενώπιον ανθρώπων της αγοράς, που γνωρίζει το πρόβλημα, είναι τι θα κάνουμε εμείς ως νέα Διοίκηση.
Με ποιον τρόπο θα πετύχουμε η Αττική να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών της.
Θα σας περιγράψω τους άξονες που θα κινηθούμε.
Άξονες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που έχουμε ήδη παρουσιάσει προεκλογικά , οι οποίοι θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα και θα έρθουν προς ψήφιση στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο.
Καταρχήν θα εφαρμόσουμε τον ΠΕΣΔΑ , αναθεωρώντας τον όπου κρίνεται απαραίτητο, σύμφωνα με τις πρόσφατες Ευρωπαϊκές Οδηγίες, κι αφού ασφαλώς προηγηθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των απορριμμάτων, που αποτελεί ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης.
Το δικό μας σχέδιο προβλέπει ότι θα προχωρήσουμε άμεσα στην ανακύκλωση και σε καθολική κλιμακωτή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή.
Θα θέσουμε μετρήσιμους στόχους για κάθε Δήμο, όσον αφορά την ανακύκλωση και τη συλλογή των βιοαποβλητων , πάντοτε σε συνεργασία με τις αιρετές τους Διοικήσεις με τις οποίες θα συνεργαστούμε.
Θα ενισχύσουμε τον εξοπλισμό τους με νέους κάδους κι απορριμματοφόρα, για την προμήθεια των οποίων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαδικασία
Στο πλαίσιο αυτό, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα δώσουμε 8-10.000 καφέ κάδους και 66 απορριμματοφόρα σε Δήμους με σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας μαζί τους για την στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.
Το πρώτο εξάμηνο του 2020 σκοπεύουμε να ιδρύσουμε Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης.
Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τους στόχους, τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα όλων μας
Το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα θέσουμε σε εφαρμογή πρόγραμμα για Πράσινα Σημεία, Γωνιές Ανακύκλωσης, Δίκτυα Συλλογής Βιοαποβλήτων, Οικιακή Κομποστοποίηση, υποστηρίζοντας με την Τεχνική Βοήθεια του ΠΕΠ τους Δήμους στην αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων και με τη λειτουργία Help Desk στον ΕΔΣΝΑ.
Σταδιακά το 2020-2021 θα δημιουργήσουμε μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία (Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αθλητικούς Χώρους, Εκκλησίες).
Το ίδιο διάστημα υλοποιούμε το σχεδιασμό για την επεξεργασία των χωριστών ρευμάτων από τη Διαλογή στη Πηγή .
Μετά την διάθεση των καφέ κάδων και των απορριμματοφόρων το ΕΜΑΚ θα δέχεται αποκλειστικά χωριστά ρεύματα από καφέ κάδο, υπολειμματικά σύμμεικτα, ώστε να μειωθεί σημαντικά το υπόλειμμα της επεξεργασίας
Ανακατασκευάζουμε το ΕΜΑΚ ώστε να γίνει άμεσα σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας ρευμάτων από Διαλογή στην Πηγή.
Ολοκληρώνουμε ως τις αρχές του 2020 τη διαβούλευση προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή των απαραίτητων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ενώ συνεχίζουμε την αναζήτηση συμπληρωματικών λύσεων για ΜΕΒΑ, ΜΕΑ, ΧΥΤΥ, σύμφωνα με τον ισχύοντα και το μελλοντικά αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ
Όλο αυτό το διάστημα θα υλοποιούνται στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής, η συμμετοχή των οποίων στην προσπάθεια μας είναι απαραίτητη.
Με την ολοκλήρωση των παραπάνω προγραμμάτων στόχος μας είναι να έχει καταργηθεί ο πράσινος κάδος και να υπάρχουν μόνο χωριστά ρεύματα από Διαλογή στην Πηγή.
Αυτός ο στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί έναν χρόνο πριν από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για χωριστή συλλογή όλων των βιοαποβλήτων , που είναι η 31-12-2023.
Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά ο ΧΥΤΑ Φυλής θα μπορεί να σταματήσει να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα.
Πρακτικά δίνουμε πόρους, εξοπλισμό για διαλογή την πηγή και απορριμματοφόρα στους Δήμους, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Επενδύουμε στην ενημέρωση , εκπαίδευση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών της Αττικής, αναδεικνύοντας ότι η καθαριότητα των πόλεων μας είναι υπόθεση όλων μας.
Και μπαίνει οριστικά τέλος , με τρόπο ρεαλιστικό και βιώσιμο , στη λειτουργία της Φυλής ως ΧΥΤΑ , που αποτελεί και το ιερό δισκοπότηρο όλων όσων επιχειρούν να υπηρετήσουν μικροπολιτικά συμφέροντα, πάνω σε ένα πραγματικά εκρηκτικό πρόβλημα.
Κυρίες και κύριοι.
Το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε αναλυτικά όλο το σχέδιο μας.
Θα κάνουμε διάλογο πάνω στο σχέδιο αυτό, θα ακούσουμε τη γνώμη των ειδικών αλλά και των απλών πολιτών.
Θα αντιμετωπίσουμε με δίκαιο τρόπο αδικίες του παρελθόντος και θα θέσουμε προ των ευθυνών τους όλους όσους ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να παίζουν τα δικά τους μικροκομματικά παιχνίδια, στην πλάτη των πολιτών του Λεκανοπεδίου.
Γνωρίζω καλά ότι ο δρόμος ως την οριστική επίλυση του προβλήματος θα είναι μακρύς και δύσκολος.
Έχουμε όμως εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τις δυνάμεις μας.
Μας ενισχύει με αυτοπεποίθηση το γεγονός ότι υπηρετούμε αποκλειστικά και μόνον το συμφέρον των συμπολιτών μας.. Κι από το βήμα της ημερίδας του ΤΕΕ σας λέω κατηγορηματικά ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μόνιμες λύσεις.