Ένας λόγος που θα ήθελα να υπάρχει μετά θάνατον ζωή, είναι να πετύχω τον Edward Murphy και να του τα “ψάλλω” ένα χεράκι! Γιατί αυτός και οι βρωμονόμοι του μου έχουν κάνει την ζωή δύσκολη! Και την δική σας είμαι σίγουρη…
Ο πιο γνωστός του Νόμος είναι ο Νο. 1 “Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει”.
Αλήθεια παλικάρι μου; Το ήξερα αυτό αλλά αλλιώς. “Ότι θε να ‘ρθει, θε να ‘ρθεί αλλιώς θα προσπεράσει”. Αλλά ο Murphy δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο καλό που μπορεί να θέλει να έρθει! Όχι μας στερεί και αυτήν την ελπίδα… μιλάει μόνο για τα στραβά κι ανάποδα, δίνοντας και περαιτέρω επεξηγήσεις! Έτσι για να μην “χαλαρώνουμε”!
α. Αν από διάφορα πράγματα, ένα έχει την πιθανότητα να πάει στραβά, θα είναι αυτό που θα προκαλέσει την μεγαλύτερη ζημιά.
Ευχαριστώ αγαπημένε Edward! Μου έκανες την καρδιά περιβόλι! Να την γλιτώσουμε δεν “παίζει”; Κι η επιστήμη της στατιστικής τί δουλειά κάνει; για πέταμα κι αυτή; Δηλαδή… περίμενε… να τα βάλουμε λίγο κάτω! Γιατί χρυσέ μου να μην πάνε όλα καλά και να μην “στραβώσει” κάτι; Τι σου έχουμε κάνει καλό μου;
β. Αν ξέρεις ότι υπάρχουν μόνο 4 δυνατοί τρόποι για να πάει κάτι στραβά και φροντίσεις να τους προλάβεις, τότε αμέσως θα εμφανιστεί και ένας πέμπτος.
Δηλαδή για να καταλάβω… σωτηρία δεν υπάρχει; θα μου διαψεύσεις κι όλη μου την κοσμοθεωρία; Τι έγινε το “κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε” ή το “όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς”; Στην τελική “των φρονίμων τα παιδιά που πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν”; Γιατί το κάνουν; Αφού θα πεινάσουν, που θα πεινάσουν, τουλάχιστον ενημερώστε τα, για να μην χαλάνε και θερμίδες μαγειρεύοντας!
γ. Αν αφήσεις τα πράγματα στην τύχη τους, πάντα έχουν την τάση να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Επειδή εσύ υπήρξες γκαντεμόσαυρος και μαυρόφιδο θα την πληρώσουμε οι υπόλοιποι; Αλήθεια τώρα; Εντάξει λοιπόν… σταματήστε να μιλάτε στην τύχη σας ή να την ευχαριστείτε γιατί σύμφωνα με τον φίλτατο Murphy, τζάμπα κόπος! Από το κακό στο χειρότερο θα πάει!
δ. Κάθε λύση, γεννάει ένα καινούριο πρόβλημα.
Καλός άνθρωπος….! Αισιόδοξος…! Μη και δεν έχουμε κάτι προβληματικό να ασχοληθούμε! Πώς θα περάσει η ώρα μας;
ε. Είναι αδύνατον να προφυλάξεις κάτι από τη βλακεία, διότι οι βλάκες είναι ικανότατοι.
Σε αυτό λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να φέρω ουδεμία αντίρρηση μιας κι έχει διατυπώσει κάτι αντίστοιχο ο Αϊνστάιν (τον οποίον σέβομαι και συμπαθώ) “Το σύμπαν και η ηλιθιότητα είναι άπειρα. Αν και για το σύμπαν δεν είμαι σίγουρος”. Οπότε guys συγνώμη, αλλά εδώ δεν έχω επιχειρήματα!
Και φανταστείτε ότι τα παραπάνω αφορούν μόνο τον 1ο του Νόμο κι έχει γράψει άλλους 49! Κι εδώ είναι που αρχίζει ο προβληματισμός μου… αφού “σκότωσε” με τον πρώτο κιόλας κάθε ελπίδα “διάσωσης” από την “γκαντεμιά”, γιατί να διαβάσουμε τους υπόλοιπους 49; Μήπως το σώσει;
Όοοοχι μικροί και άδολοι αισιόδοξοι! Σιγά μην το σώσει! Ακόμα χειρότερα το κάνει!
Νόμος Νο. 2. Όταν τα πράγματα πάνε καλά… Κάτι θα πάει στραβά.
Ναι αυτό το εμπεδώσαμε στον πρώτο νόμο! Το επαναλαμβάνεις, φαντάζομαι, για να είσαι σίγουρος ότι το εμπεδώσαμε!
α. Όταν τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, θα γίνουν.
Επισήμως πλέον, δηλώνω ευθαρσώς, ότι τον συγκεκριμένο άνθρωπο τον αντιπαθώ! Κι αφήστε τις αηδίες περί “ο νεκρός δεδικαίωται” γιατί αν ισχύει αυτό τότε την “πατήσαμε” all together!
β. Κάθε φορά που τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα, κάπου έχεις κάνει λάθος.
Κοινώς, ακόμη είσαι αισιόδοξος βρε κουτό; Ξάπλωσε και θα σου περάσει! Αν βλέπεις φως στο βάθος του τούνελ… είναι από το τρένο που ‘ρχεται καταπάνω σου!
Νόμος Νο. 3. Κάθε φορά που θες να “χτυπήσεις ξύλο”, διαπιστώνεις ο’τι ο κόσμος είναι φτιαγμένος από αλουμίνιο ή πλαστικό.
Γιατί να το κάνω αυτό; Γιατί να χτυπήσω ξύλο, αφού μου το ξεκαθάρισες ήδη με τους προηγούμενους σιχαμενονόμους σου ότι ό,τι και να κάνω…στράφι η προσπάθεια! Δεν χτυπάω κι εγώ λοιπόν τίποτα! Θα περιμένω να μου ‘ρθει η συμφορά! Σιγά μην ασχοληθώ… Δεν το αποφεύγω, που δεν το αποφεύγω…θα το απολαύσω!
Νόμος Νο. 4.
α. Για να καθαριστεί κάτι, πρέπει να βρωμίσει κάτι άλλο.
Αυτός μάλιστα! Αυτός είναι κοινά διαπιστωμένος Νόμος. Πας να καθαρίσεις την κουζίνα, βρωμίζει ο νεροχύτης. Καθαρίζεις τον νεροχύτη, βρωμίζεις το μπάνιο…και γενικώς άστα να πάνε! Εδώ ο Murphy έχει τα δίκια του! Όχι ότι σταμάτησα να τον αντιπαθώ, που το διατύπωσε, αλλά τουλάχιστον πρέπει να είμαι δίκαιη και να του το αναγνωρίσω.
β. …μπορείς όμως να βρωμίσεις τα πάντα χωρίς να καθαρίσεις τίποτα. Το αντίστροφο δεν ισχύει.
Αυτό ισχύει επίσης, καθολικά και για όλους τους άντρες, που έχω γνωρίσει έως σήμερα (τουλάχιστον)! Βρωμίζουν τα πάντα στην προσπάθειά τους να τα καθαρίσουν! Σπάνιο χάρισμα! Κάνουν, κοινώς, μία τρύπα στο νερό. Θέλει ταλέντο για να το πετύχεις!
Νόμος Νο. 5. Είναι αδύνατον για ένα αισιόδοξο να γνωρίσει μια ευχάριστη έκπληξη.
Ναι, ξέρουμε αγαπητέ Edward…μας το ξεκαθάρισες ήδη, ότι τους αισιόδοξους μας θεωρείς και ολίγον από μ@λ@κ€ς! Θέλεις να μας πεις τί; Ότι εσύ που είσαι, πιο απαισιόδοξος πεθαίνεις…βίωσες πιο ευχάριστες εκπλήξεις κι ιδιαίτερα όταν δεν επαληθευόταν κάποιος από τους Νόμους σου; Ευχαριστώ πολύ δεν θα πάρω!
Νόμος Νο. 6.
α. Οι διπλανές ουρές κινούνται πιο γρήγορα.
β. …Αν αλλάξεις ουρά, η ουρά που ήσουν πρίν θα αρχίσει να κινείται πιο γρήγορα από την ουρά στην οποία βρίσκεσαι τώρα.
γ. …Αν εξακολουθήσεις να αλλάζεις ουρά, θα προκαλέσεις αναστάτωση και το πιθανότερο είναι να σε βρίσουν.
Εδώ η κριτική μου θα ασκηθεί για το σύνολο του Νόμου και όχι ανά υποκατηγορία / επεξήγηση. Ο Edward Murphy προφανώς έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα! Είχε δε, ταλαιπωρηθεί τρελά σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα για να έχει τέτοια απωθημένα. Απλά για την ιστορία και για να μην πείτε ότι τον “ξεπέταξα” γρήγορα αυτόν τον νόμο, θα ήθελα να επισημάνω στο γ. ότι αν σε βρίσουν μόνο είσαι τυχερός φίλτατε Murphy…το πιο πιθανό σενάριο όμως (ανεξαρτήτως των ως άνω Νόμων σου) είναι να φας πολύ βρωμόξυλο (κάτι που στην περίπτωσή σου δεν θα ήταν απαραιτήτως κακό)!
Νόμος Νο. 7. καλύτερος τρόπος για να θυμηθείς κάτι που ήθελες να γράψεις σε ένα γράμμα είναι να κλείσεις το γράμμα.
Μην σου τύχει! Μου έχει τύχει! Όχι με γράμμα…με sms! Όταν το στέλνω…τότε είναι που μου έρχεται ένα πιο εμπνευσμένο! Βλέπετε ποιος φταίει έτσι; Καταλαβαίνετε γιατί τον αντιπαθώ…;
Νόμος Νο. 8.
α. Τα κενά αέρος εμφανίζονται πάντα όταν η αεροσυνοδός αρχίζει να σερβίρει καφέ.
Ή στραβά πάει ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Τι ψυχικά “τραύματα” πρέπει να είχε αυτός ο τύπος που έβλεπε την αεροσυνοδό και περίμενε τα κενά αέρος; Κι ήταν κι αεροναυπηγός πανάθεμά τον!
β. Συμπέρασμα: Το σερβίρισμα καφέ προκαλεί κενά αέρος.
Το τραπέζι έχει τέσσερα πόδια κι ο ελέφαντας επίσης. Συμπέρασμα ο ελέφαντας είναι τραπέζι! Υπέροχη λογική!
Νόμος Νο. 9. Σε όποια έξοδο αποσκευών και αν βρίσκεσαι, οι αποσκευές σου θα βγουν από κάποια άλλη.
Έλα τώρα…μπορεί να μην βγουν και καθόλου, αφού θα έχουν κατέβει σε άλλο αεροδρόμιο! Όχι που θα σε άφηνα να με τρολάρεις μόνο εσύ! Μπορώ και καλύτερα!
Νόμος Νο. 10. Σε κάθε εταιρία υπάρχει κάποιος που αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να απολυθεί.
Νόμος αδιαμφισβήτητος! Δεν ισχύει μόνο στις εταιρείες! Ισχύει παντού! Αυτός που ξέρει πολλά πρέπει να “πεθάνει”! Νόμος της Μαφίας! Εδώ Edward νομίζω ότι “έκλεψες” λιγουλάκι ή είδες πολλά γκανγκστερικά!
Καταλαβαίνετε, βέβαια, ότι δεν τελείωσα εδώ… ίσα-ίσα προπόνηση έκανα και μπήκα και στο πνεύμα! Έπεται συνέχεια, μιας και κάνω practice, just in case, που κάπου (εκεί ψηλά, κάποια στιγμή) τον “πετύχω”!
Μικέλα Καϊκάρη
Life Coach – Θετική Ψυχολόγος
Τηλ.: 6932 804864
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ