Η Μαρία Πιστέντη,που πολύ μας έχει λείψει η ίδια και τα πεντανόστιμα φαγητά και γλυκά της ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ,μας έστειλε μια πολύ ωραία και εύκολη συνταγή για νηστίσιμο κέικ.
Ευχαριστούμε Μαρία και ανυπομονούμε να ανοίξεις πάλι την ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ σου!
Υλικά για το κέικ:
- 3 1/2 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 φλυτζάνια χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
- 2/3 φλυτζανιού σπορέλαιο
- 2 φλυτζάνια ζάχαρη
- 3 κ.σ. κονιάκ
- ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 3 βανίλιες
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. κακάο
Υλικά για το γλάσο σοκολάτας:
- 125γρ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας
- 50 γρ. μαργαρίνη
- 4 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- 3 κ.σ. νερό περίπου
Υλικά για το γλάσο άχνης:
- 6 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ. νερό ( Τα ανακατεύουμε να γίνουν ένα παχύρευστο μείγμα)
Εκτέλεση:
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το αλάτι, τις βανίλιες.
Σε ένα άλλο μπολ ή στο μίξερ ρίχνετε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το ξύσμα και ανακατεύετε με ένα σύρμα. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά
Κρατάτε 1 κούπα από το μείγμα και μέσα εκεί ρίχνετε και ανακατεύετε το κακάο.
Ύστερα ρίχνετε σε μια μεγάλη μακρόστενη ή στρογγυλή λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα το λευκό μείγμα και από πάνω ρίχνετε με κουταλιές το σοκολατένιο. Το ανακατεύετε ελαφρά με ένα πιρούνι να κάνετε νερά και ψήνετε στους 180C για 1 ώρα περίπου.
Αφού κρυώσει καλά το ξεφορμάρετε.
Λιώνετε τη μαργαρίνη με τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά να μην καεί η σοκολάτα και γαρνίρετε την επιφάνεια του κέικ. Μόλις η σοκολάτα στεγνώσει, ρίχνετε από πάνω την αραιωμένη ζάχαρη άχνη και ….. καλή απόλαυση!!!!!!