Οι μέλισσες μεταφέρουν τη γύρη απο λουλούδι σε λουλούδι γονιμοποιώντας τα φυτά.
Οι κόκκοι της γύρης από τα λουλούδια μαζεύονται σε μπαλάκι από τη μέλισσα που προσθέτει λίγο νέκταρ για καλύτερη συνοχή και μαζί και προβιοτικούς μικροοργανισμούς και το τοποθετεί στο “καλαθάκι” της γύρης στο τρίτο ζεύγος ποδιών της.Όταν γεμίσει το καλαθάκι της η μέλισσα το πηγαίνει στην κυψέλη όπου θα αποθηκευτεί στην κηρήθρα.
Η γύρη είναι το πληρέστερο διατροφικό συμπλήρωμα και παράλληλα πηγή αντιοξειδωτικών, πρεβιοτικών και προβιοτικών.
Η γύρη περιέχει:
-πρωτείνες (όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στην κατάλληλη αναλογία)
-σάκχαρα (αλλά όχι θερμίδες καθώς η ποσότητα που παίρνουμε ημερησίως είναι πολύ μικρή ,μία κουταλιά της σούπας περιέχει 45 θερμίδες)
-λιπίδια
-λεκιθίνη (σημαντική για το μεταβολισμό των λιπών)
-μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία
-βιταμίνες C,E,B
-φλαβανοειδή (εξαιρετικά αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά), μεταξύ αυτών τη ρουτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Ρ.
-καροτενοειδή
-νουκλεΐκά οξέα και νουκλεοτίδια
-ένζυμα
-αυξητικούς παράγοντες
-ωφέλιμους μικροοργανισμούς (προβιοτικά)
-Ρ-κουμαρικό οξύ (ενεργοποιεί το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού)
Η γύρη παρέχει στον άνθρωπο πολλά οφέλη:
-βελτιώνει τη σωματική και διανοητική λειτουργία,αυξάνει την ικανότητα για εργασία, καταπραϋνει τα νεύρα και καταπολεμά την αυπνία ακόμα και την κατάθλιψη.
-η ρουτίνη που περιέχει προστατεύει τα τοιχώματα των αγγείων.Προστατεύει επίσης τον προστάτη από φλεγμονές και υπερπλασίες.
-ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού
-βελτιώνει την πεπτικότητα άλλων τροφών και ρυθμίζει την εντερική λειτουργία.Προάγει τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά) ακι καταπολεμά τα παθογόνα που προκαλούν διαταραχες της θρέψης και μεταβολικό σύνδρομο
-μειώνει την κακή (LDL) και αυξάνει την καλή (LDL) χοληστερόλη.Μειώνει την αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
αυξάνει το μεταβολισμό και δίνει αίσθημα κορεσμού
-χρησιμοποιείται κατά της αναιμίας
-ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους ενδοκρινείς αδένες
-χρησιμοποιείται κατά της αλλεργίας στην εισπνεόμενη γύρη και άλλων αλλεργιών
-χρησιμοποιείται κατά των συμπτωμάτων της εμμηνοπαυσης μόνη ή σε συνδυασμό με βασιλικό πολτό
-τονώνει τη λίμπιντο και αυξανει την γονιμότητα
-βοηθά τους αθλητές για καλές επιδόσεις
– από το 1948 επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι έχει θετική επίδραση στη μακροζωία και την ευζωία.
Η αλλεργία στην κατανάλωση γύρης αφορά μόνο ένα στα 2000 άτομα.
Αν εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση γύρης (φαγούρα στο στόμα ,εξανθήματα, ναυτία) σταματάμε τη λήψη της και συμβουλευόμαστε αλλεργιολόγο
Δοσολογία
μία γεμάτη κουταλιά της σούπας γύρη ζυγίζει 35γρ καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες,βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενός μέσου ενήλικα, ενώ αποδίδει μόλις 45 θερμίδες.
Τρώμε γύρη καθημερινά το πρωί, σκέτη ή με μέλι ή με μέλι και λίγο γιαούρτι ή μέσα σε λίγο χυμό πορτοκάλι και τουλάχιστον μισή ώρα πριν από κάποιο γεύμα.
Το μελισσοκομείο Σακαρίκου έχει φρέσκια πολυανθική γύρη παραγωγής μας.
Μπορείτε να την προμηθευτειτε από το φυσικό κατάστημα στην Νέα Μάκρη στην Λεωφόρο Μαραθώνος 38
και απο τα καταστήματα Θανόπουλος στην Κηφισιά και στην Νέα Ερυθραία.
Το μελισσοκομείο της οικογένειας Σακαρίκου φημίζεται για την ποιότητά του, προσφέροντας εδώ και 40 χρόνια αγνά μέλια και προϊόντα μέλισσας, αλλά και φυσικά καλλυντικά για πρόσωπο και σώμα.
Τηλ.2294400330
Inbox honeysak
Mail christinasakarikou@gmail.com
Inbox honeysak
Mail christinasakarikou@gmail.com