Μέχρι σήμερα οι μετασεισμοί των ευρωεκλογών είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο μόνο στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πλέον, οι μετασεισμοί αφορούν και τη ΝΔ, αν κρίνουμε από την κοινή παρουσία δύο πρώην πρωθυπουργών (Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή) στο Πολεμικό Μουσείο, στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανόλη Κοττάκη.
Οι πληροφορίες που ήθελαν τον Αντώνη Σαμαρά να ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση, επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, η κριτική επεκτάθηκε στα εθνικά θέματα, στην ακρίβεια, αλλά και σε ζητήματα ιδεολογίας του κόμματος και ενδεχόμενης μετάλλαξής του!
Ταύτιση
Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν πως με τη γραμμή Σαμαρά σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως ο «άκρατος δικαιωματισμός» και τα ελληνοτουρκικά – εμμέσως πλην σαφώς και για το μεταναστευτικό – ταυτίστηκε και ο συνήθως μετριοπαθής Κώστας Καραμανλής, χωρίς ωστόσο να εκφραστεί το ίδιο έντονα.
Το μήνυμα
Αν επιχειρήσουμε να δώσουμε ένα τίτλο στο μήνυμα που στάλθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη από το δίδυμο των πρώην πρωθυπουργών ήταν να κλίνει περισσότερο προς τα Δεξιά και ν’ αφήσει πίσω το κυνήγι των «ανεμόμυλων ενός φαντασιακού κέντρου», όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς.
Σε μια περίοδο που η Ευρώπη ταλανίζεται στον πυρήνα των αξιών της και η Ακροδεξιά ανεβαίνει, σε μια Ιταλία που πρωθυπουργός είναι η μεταφασίστρια Τζόρτζια Μελόνι και στη Γαλλία το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν ήρθε πρώτο στον α’ γύρο των εκλογών, θα ήταν περίεργο αν στην Ελλάδα η λαϊκή δεξιά δεν ζήλευε την επιτυχία των ανωτέρω.
Καρτέλ
Οι αναφορές Σαμαρά (μίλησε περισσότερο) ήταν πολύ συγκεκριμένες. Είχε μια σοσιαλιστική σκοπιά σε θέματα κοινωνικού κράτους, καταπολέμησης της ακρίβειας, κάνοντας μάλιστα λόγο και για μια κυβέρνηση που έχει επιτρέψει τη δημιουργία καρτέλ και μονοπωλίου στην ενέργεια και στα τρόφιμα!
Την ίδια ώρα όμως έψεξε –χρησιμοποιώντας ακραίο λόγο- την κυβέρνηση για ζητήματα όπως τα δικαιώματα, η εξωτερική πολιτική –μίλησε για «αποκαρδιωτική εικόνα»- ενώ κάποια στιγμή αναρωτήθηκε, επιβεβαιώνοντας το προφανές των λόγων του: «Πώς γίνεται όταν όλη η Ευρώπη στρίβει δεξιά να γινόμαστε θιασώτες ενός φαντασιακού κέντρου;».
Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς για ποιους λόγους γίνεται αυτή η κριτική, από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έπαψε ούτε στιγμή να κλείνει το μάτι προς τα δεξιά του. Πέραν αυτού, στην κυβέρνησή του υπάρχουν στελέχη πρώτης γραμμής που έχουν παρελθόν στον ακροδεξιό χώρο.
Είναι προφανές ότι εδώ και πέντε χρόνια που η ΝΔ βρίσκεται στην εξουσία, η λαϊκή δεξιά-ακροδεξιά πλευρά της ουδέποτε είδε με καλό μάτι τη συμμετοχή πρώην στελεχών του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, είτε σε υπουργεία είτε σε νευραλγικές θέσεις της κυβέρνησης. Φόβος που για να είμαστε ειλικρινείς είναι εντελώς παράλογος, καθώς τα συγκεκριμένα στελέχη ούτε μπορούσαν ούτε κατάφεραν –ακόμα κι αν ήθελαν – να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα. Το χορό έσερνε κι εξακολουθεί να σέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παρελθόν
Ενδεχομένως η επίθεση Σαμαρά να έχει και άρωμα παρελθόντος, καθώς είναι γνωστό ότι ουδέποτε τα είχε καλά είτε με τον πατέρα Μητσοτάκη, πόσο μάλλον με τον γιο. Είναι αυτό το παιχνίδι εξουσίας στο κόμμα της ΝΔ που παίζεται εδώ και χρόνια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ιστότοποι που θεωρούνται φιλικοί στον Αντώνη Σαμαρά έσπευσαν πριν από μερικές μέρες να προαναγγείλουν το «τέλος της παντοκρατορίας Μητσοτάκη στη ΝΔ».
Από την άλλη πλευρά η προσπάθεια Μητσοτάκη να πατήσει σε πολλές βάρκες και να ικανοποιήσει άπαντες στο κομματικό ακροατήριο της ΝΔ ήταν λογικό ότι θα άφηνε κενά. Το αποτέλεσμα των πολιτικών του αποτυπώθηκε στις εκλογές, αφενός με την τεράστια αποχή, αφετέρου με τις μεγάλες απώλειες που σημείωσε το κόμμα. Τις απώλειες αυτές έρχεται να εκμεταλλευτεί τώρα η λαϊκή δεξιά της ΝΔ επιχειρώντας να τραβήξει το χαλινάρι της αλαζονείας της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού και με στόχο τον μεγαλύτερο έλεγχο του εσωκομματικού τοπίου. Κυρίως, ήθελαν να καταστήσουν σαφές στον πρωθυπουργό ότι δεν είναι πλέον παντοδύναμος.
Εσωστρέφεια
Υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας πλέον και στη ΝΔ; Η απάντηση, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι όχι. Υπάρχει κλίμα εσωστρέφειας; Η απάντηση είναι ναι. Μένει να δούμε πως θ’ απαντήσει σε όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έδειξε ότι δεν πήρε στα σοβαρά το μήνυμα δυσαρέσκειας που εξέπεμψαν δεκάδες βουλευτές του κόμματος την προηγούμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου ήταν η αναμενόμενη: ουδέν σχόλιο για τα όσα είπαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Ωστόσο, δεν θα είναι περίεργο αν αυτή η στάση αλλάξει σύντομα με στοχευμένες κινήσεις, ώστε η εσωστρέφεια που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί να μην πάρει διαστάσεις. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μια αμφισβήτηση διαρκείας εκ των έσω.
Πηγή:in.gr