Άρθρο του Dr Μύρωνα Τσαγκαράκη* από την εφημερίδα Polis** φύλλο Σεπτεμβρίου
Σε πρόσφατες δημοσιεύσεις και αναρτήσεις, αναφέρθηκα στα οραματικά έργα. Όσα πρέπει και οφείλει μια παράταξη όπως η «Σύγχρονη Πολιτεία – Συνεργασία Ενεργών Πολιτών» του Β. Μπουρνού, να μην αφήσει στα χαρτιά αλλά να προχωρήσει -με τη στήριξη ανθρώπων που τα πιστεύουν, όπως ο υπογράφων- στην υλοποίησή τους. Για μένα είναι δέσμευση η απόφαση να παλέψω για αυτά εφόσον μου το επιτρέψετε, επιλέγοντάς με για εκπρόσωπό σας.
Σε σχήμα πρωθύστερο- θα αναφερθώ σε μια άλλη κατάσταση. Σε αυτήν που διαμορφώνει το παρόν που καλούμαστε να ξεπεράσουμε με έργα που θα φέρουν το μέλλον στη Ραφήνα και το Πικέρμι. Σε όλα αυτά τα δεδομένα που κάνουν την καθημερινότητά μας «βαριά» αλλά και έχουν βαρύτητα στην προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή.
Καταρχήν, θα σταθώ στο θέμα νοοτροπίας. Δεν απαιτώ από έναν απλό δημότη μέσα στη φούρια του για τη δουλειά και την οικογένειά του να έχει μια διορατική άποψη για το τι πρέπει να γίνει στο Δήμο μας. Πρέπει όμως να ξεπεράσουμε τις αντιλήψεις του παρελθόντος. Ο δημοτικός σύμβουλος δεν είναι αυτός που θα σου βάλει κάδο σκουπιδιών έξω από τη μονοκατοικία σου ή θα πάει τον κάδο στο απέναντι πεζοδρόμιο, για να μην σου χαλάει τη θέα και την αισθητική. Αυτό θα το κάνουν η Δημοτική υπηρεσία καθαριότητας σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο. Η δουλειά του δημοτικού συμβούλου είναι κυρίως επιτελική και έγκεινται στην αντιμετώπιση ευρύτερων προβλημάτων.
Ας αναλογιστούμε αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περί τους 10 οικισμούς που είναι εκτός του κεντρικού πολεοδομικού ιστού Ραφήνας – Πικερμίου. Αυτά που απαιτούν διαρκή εγρήγορση, τρέξιμο, σκέψη και αποφάσεις, μια καθημερινή «λάντζα» που ξεπερνάει το 8ωρο ή 10ωρο δουλειάς, στο Δήμο ή στους δρόμους του. Ενδεικτικά θα αναφερθώ μόνο στη Διώνη και το Ορεινό Πικέρμι, που τα θέματά αρκούν για μια 5ετή ατζέντα:
-
Ανεπάρκεια κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης, που χωρίς επισκευή, αντικατάσταση και τακτικό πλύσιμο είναι εστίες μόλυνσης
-
Εκσυγχρονισμός σημάνσεων στάσεων λεωφορείου της δημοτικής συγκοινωνίας με αναγραφή και πολλαπλασιασμό των
δρομολογίων
-
Συνέχιση του συμφωνημένου πλάνου τσιμεντοστρώσεων της Άνω Διώνης για λόγους ασφάλειας και προσβασιμότητας.
-
Επισκευή των διαβρωμένων χωματόδρομων ενόψει του χειμώνα.
-
Σωστή ενημέρωση των Google maps με πραγματικά στοιχεία προσδιορισμού και εντοπισμού δρόμων και κατοικιών της περιοχής που ακόμα αναφέρεται σαν ΔΑΣΑΜΑΡΙ (!!!)
-
Δημιουργία σύγχρονου υδρευτικού δικτύου, με αντικατάσταση των μη εγκεκριμένων σωληνώσεων με αντίστοιχες εντός προδιαγραφών πόσιμου νερού, κυρίως στην Άνω Διώνη και την τοποθέτηση Η/Ζ στη μεγάλη δεξαμενή της Διώνης, κάτω από το Πυροφυλάκειο, και επέκταση δικτύου ομβρίων στην Κάτω Διώνη και στα σημεία που πρέπει να προστεθούν φρεάτια
-
Επέκταση ηλεκτροφωτισμού με προτεραιότητα τις εισόδους της Διώνης, και ολοκλήρωση της διευθέτησης της οδού Ταϋγέτου με εξασφάλιση χρηματοδότησης και είσοδος του έργου σε φάση υλοποίησης
-
Κατασκευή πεζοδρομίων σε κύριους δρόμους της κάτω Διώνη, ειδικά σε σημεία που δεν απαιτείται κοπή δέντρων.
-
Στέγαση των γραφείων των Τοπικών Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού σε ασφαλείς για τον τεχνολογικό της εξοπλισμό εγκαταστάσεις ακομη και με μία μικρή επιβάρυνση εκ μέρους τους.
-
Βελτίωση και πιστοποίηση παιδικών χαρών, τουλάχιστον από 1 στην Άνω και Κάτω Διώνη και διαμόρφωση του Ο.Τ. 51 προς όφελος της αναψυχής και των συγκεντρώσεων των πολιτών.
-
Διαπλάτυνση της οδού Βεργίνας στην Άνω Διώνη, σε συνεργασία με τον Δήμο Πεντέλης, το Δασαρχείο και την Περιφέρεια.
-
Δημιουργία δρόμου προτεραιότητας -διαφυγής που θα ενώνει άμεσα το κεντρικό Πικέρμι με τον οικισμό της ΔΙΩΝΗΣ
-
Τέλος, και επιτέλους, δημιουργία σχεδίου εκκένωσης του οικισμού και διαχείρισης απειλής πυρκαγιάς, σε συνεργασία με τα αρμόδια κλιμάκια του Δήμου, και η εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης των υπολειμμάτων βλάστησης. Ασκήσεις θα εκτελούνται ετησίως με συμμετοχή και του τοπικού πληθυσμού-όχι ασκήσεις για τους επισήμους.