Μέλι: Οι προγονοί μας το θεωρούσαν αποκλειστική τροφή των Θεών του Ολύμπου. Αποτελεί σύμβολο Υγείας, Ευζωίας και Μακροζωίας. Δικαιολογημένα λοιπόν τόσο το μέλι όσο και η μέλισσα βρίσκονται στην κορυφή της ανθρώπινης εκτίμησης. Είναι η μοναδική φυσική γλυκαντική ουσία, που θρύλοι, παραδόσεις, ιστορικά κείμενα, ιατρικές συνταγές, συνταγές μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής αναφέρονται συστηματικά σε αυτό από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Το μέλι έχει αναφορές και σε όλες τις θρησκείες.
Οι ποικιλίες του πολλές, ανάλογα με τη φυτική του προέλευση. Χρησιμοποιείται μόνο του, είτε ως γλυκαντική ουσία είτε σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα (γιαούρτι, πίτες, αφεψήματα κλπ) είτε ως γλυκαντικό συστατικό στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική.
Είναι μια φυσική, υγιεινή τροφή, τα σάκχαρα του (70-80% της σύστασής του) απορροφώνται αμέσως από τον οργανισμό, αποδίδοντας γρήγορα ενέργεια. Περιέχει περίπου 200 διαφορετικές βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, μεταλλικά ιχνοστοιχεία, αμινοξέα κλπ που λειτουργούν ως ασπίδα υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό. (Chow J et al,2002)
Λόγω της πληθώρας των συστατικών που περιέχει το μέλι, ανάλογα με τη βοτανική του προέλευση και τις συνθήκες παραγωγής, επεξεργασίας και διατήρησης έχει σημαντική αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και θεραπευτική δράση.
Το μέλι έχει έντονη βακτηριοκτόνο δράση, ειδικά οι ποικιλίες βαμβακιού, πεύκου, ελάτης, καστανιάς και ευκαλύπτου (Simon et al, 2007). Δρα ενάντια στη καντιτίαση και τον ιό του έρπητα και έχει ανασταλτική δράση έναντι 60 ειδών βακτηρίων.
Φαίνεται ότι δρα ευεργετικά στο γαστρεντερικό γιατί έχει πρεβιοτική δράση & αντιφλεγμονώδη δράση. Βοηθά σε συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου, κολίτιδας και δυσκοιλιότητας. (Eteraf – Oskouei et al, 2013)
- H αντιοξειδωτική του δράση, οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, ασκορβικό οξύ, τοκοφερόλη και άλλες ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Έτσι, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και φαίνεται ότι μπορεί να βοηθά συνεργιστικά σε διάφορες χρόνιες παθήσεις και μερικές μορφές καρκίνου. (Johnston et al. 2005)
Λόγω της πληθώρας των συστατικών που περιέχει το μέλι, ανάλογα με τη βοτανική του προέλευση και τις συνθήκες παραγωγής, επεξεργασίας και διατήρησης έχει σημαντική αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και θεραπευτική δράση.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ
- Τα φαινολικά οξέα που περιέχει (ειδικά το σκούρο σε χρώμα μέλι) φαίνεται ότι έχουν αντιθρομβωτική, αντι-ισχαιμική και αντι-υπερτασική δράση, άρα δρα προστατευτικά για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. (Omotayo O. Erejuwa et al, 2012)
- Τέλος, επιθέματα μελιού χρησιμοποιούνται σε εγκαύματα, έλκη μολυσμένα από πολυανθεκτικά βακτήρια λόγω της δράσης του και πληγές. Βοηθά την επούλωση, προσφέρει αντισηψία, καταστέλλει τη λοίμωξη, έχει αναπλαστική δράση, βοηθά στη μείωση του μεγέθους των ουλών και φυσικά έχει χαμηλό κόστος. Αυτή του η δράση όμως είναι περισσότερο εμπειρική.
Προσοχή θέλει όμως η ποσότητα που καταναλώνει κάποιος! Ειδικά άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα και ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να συμβουλεύονται το θεράποντα ιατρό ή το διαιτολόγο τους, για το πώς μπορούν να το εντάξουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.
Επίσης είναι ακατάλληλο για βρέφη που δεν έχουν συμπληρώσει το πρώτο έτος ζωής τους, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να πάθουν αλλαντίαση, μια τοξική δηλητηρίαση που οφείλεται σε ένα βακτήριο στο μέλι. Το βακτήριο αυτό αναπτύσσεται στο ανώριμο ακόμη γαστρεντερικό σύστημα του μωρού και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Αναμφίβολα λοιπόν, μια εξαιρετική φυσική τροφή, που μπορεί να συνδυαστεί με ποικίλους τρόπους και να ενταχθεί στο καθημερινό μας διαιτολόγιο!
Επίσης είναι ακατάλληλο για βρέφη που δεν έχουν συμπληρώσει το πρώτο έτος ζωής τους, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να πάθουν αλλαντίαση, μια τοξική δηλητηρίαση που οφείλεται σε ένα βακτήριο στο μέλι. Το βακτήριο αυτό αναπτύσσεται στο ανώριμο ακόμη γαστρεντερικό σύστημα του μωρού και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Αναμφίβολα λοιπόν, μια εξαιρετική φυσική τροφή, που μπορεί να συνδυαστεί με ποικίλους τρόπους και να ενταχθεί στο καθημερινό μας διαιτολόγιο!
Της διατροφολόγου Στέλλας Βαλούρδου
Inbox honeysak
Mail christinasakarikou@gmail.com