Δεκτό έγινε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα φορέων και κατοίκων της Ραφήνας για προσωρινή διαταγή αναστολής των πράξεων οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος.
Σύμφωνα με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαργαρίτας Γκορτζολίδου, «παγώνουν» οι εργασίες που επιχειρούνται από τον δήμο.
Η προσωρινή διαταγή αναστολής έρχεται μέχρι την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ επί της αίτησής των κατοίκων και των φορέων κατά του Προεδρικού Διατάγματος οριοθέτησης του ρέματος που εκκρεμεί από το 2019.
Σημειώνεται πως η αίτηση αναστολής θα συζητηθεί από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ την ερχόμενη Δευτέρα 15 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία οι περιβαλλοντικοί φορείς απευθύνουν κάλεσμα παρουσίας όσων ενδιαφέρονται για την υπόθεση στις 13:00, έξω από το ΣτΕ.
Υπενθυμίζεται πως η κυρία αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 4 Οκτωβρίου 2023, με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας, Μαρία Σωτηροπούλου.
Οι κάτοικοι ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις οριοθέτησης του επίμαχου ρέματος, ως ευθέως αντίθετες στο ευρωπαϊκό και εθνικό περιβαλλοντικό νομοθετικό πλαίσιο αλλά και να σταματήσει η εκχέρσωση του ρέματος. Το επίμαχο ρέμα είναι χαρακτηρισμένο με ΠΔ ως «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, σε ανάρτηση του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “το έργο έχει λάβει όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντολογικές και τεχνικές εγκρίσεις σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, και υλοποιείται με γνώμονα την επιστημονική τεκμηρίωση ότι η διευθέτηση ποταμών ή ρεμάτων είναι αναγκαία όταν διέρχονται από κατοικημένες περιοχές ώστε σε περίπτωση ακραίων φαινομένων να προστατεύονται πλήρως ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και δραστηριότητες”.
Συμβούλιο Επικρατείας: Για “προσωρινή δικαίωση” κάνουν λόγοι οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες
Για προσωρινή δικαίωση κάνουν λόγο οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, τονίζοντας πως το ρέμα Ραφήνας είναι χαρακτηρισμένο υδατόρεμα και υγρότοπος Α’ Προτεραιότητας του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ν.4277/2014), ενταγμένο στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για την προστασία των υδάτων ως «περιοχή που προορίζεται για την προστασία οικοτόπων και ειδών».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, αναφέρεται πως το αίτημα προσωρινής διακοπής των εργασιών κατατέθηκε λίγες ημέρες μετά την έναρξη του έργου διευθέτησης που έγινε στις 24/4/23. Τότε, η εταιρία ΙΝΤΡΑΚΑΤ που εκτελούσε το έργο για λογαριασμό του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, με εκσκαφείς και ερπυστριοφόρα μηχανήματα αποψίλωσε περίπου 300 μέτρα στην κοίτη και τμήμα των πρανών.