Ο Δ.Ο.Π.Α.Π Ραφήνας Πικερμίου διευρύνει τις δράσεις του και στο πλαίσιο αυτό, προτίθεται να υλοποιήσει, από τον Ιανουάριο 2020, μαθήματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και STEM για μαθητές των δημοτικών σχολείων του Δήμου μας. Τα μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων των δημοτικών σχολείων Πικερμίου και στο Εντευκτήριο της Διασταύρωσης Ραφήνας. Οι ώρες των μαθημάτων θα είναι απογευματινές και θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Κόστος συμμετοχής: 5€ / μάθημα. Απαραίτητη προϋπόθεση έναρξης των μαθημάτων είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων να είναι τουλάχιστον 15 παιδιά σε Ραφήνα και σε Πικέρμι αντίστοιχα. Πληροφορίες και συμμετοχές στο Δ.Ο.Π.Α.Π. στο τηλ 22940 26073 καθημερινά από τις 8:30 έως 14:00.
* Tι είναι η Εκπαιδευτική Ρομποτική και γιατί να την επιλέξω για το παιδί μου;
Η Ρομποτική αποτελεί σήμερα μία από τις πλέον σύγχρονες τάσεις στη λεγόμενη άτυπη εκπαίδευση. Είναι μία διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις μέσω του παιχνιδιού και να αναπτύξουν πολλαπλές δεξιότητες.
* Τι είναι το STEM education;
Ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών STEM education (http://stem.edu.gr/) έχει ως βασικό στόχο την εισαγωγή του STEM [Science, Technology, Engineering and Mathematics] στην εκπαίδευση. Είναι ο μοναδικός φορέας στη χώρα μας ο οποίος έχει πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύσσει η εταιρεία Lego Education σε συνεργασία με τα αμερικανικά πανεπιστήμια MIT, TUFTS και του Carnegie Mellon.
* Σε ποιους απευθύνονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα STEM και ποιοι είναι οι εκπαιδευτικοί τους στόχοι;
Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα STEM απευθύνονται σε μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού, με κύριο εκπαιδευτικό στόχο την εξοικείωσή τους με τη διδασκαλία STEM.
• Το STEM παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα από την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία.
• Με το STEM επιχειρείται ο μετασχηματισμός από το επίπεδο της παραδοσιακής δασκαλοκεντρικής διδασκαλίας, στη διδασκαλία όπου κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η επίλυση ενός προβλήματος στην πράξη, η ανακαλυπτική – διερευνητική μάθηση, καθώς και η δημιουργική εμπλοκή των εκπαιδευόμενων στην ανακάλυψη της λύσης.
* Πώς γίνονται τα μαθήματα;
Οι μαθητές εργάζονται σε διαφορετικές ομάδες ανά ηλικία (Α-Β & Γ-ΣΤ δημοτικού) και κατασκευάζουν με δομικά στοιχεία (τουβλάκια) μηχανικές κατασκευές που μπορούν να αποτελέσουν τους ήρωες της δικής τους φανταστικής περιπέτειας, επιλύοντας όμως ταυτόχρονα πραγματικά προβλήματα από τον φυσικό κόσμο που τους περιβάλλει.
Μαθαίνουν πώς μπορούν να δώσουν «ζωή- κίνηση» στις κατασκευές τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή αποκτώντας δεξιότητες προγραμματισμού, engineering (σχεδιασμός και κατασκευή) και επίλυσης προβλημάτων (problem solving).
Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες 2-3 μελών και με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή:
• Μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά και να υλοποιούν projects.
• Ακολουθούν οδηγίες κατασκευής 2D σχεδίων για την κατασκευή ενός 3D μοντέλου.
• Κατανοούν βιωματικά βασικές έννοιες της φυσικής, χρησιμοποιώντας άξονες, γρανάζια, τροχαλίες κλπ.
• Μαθαίνουν να προγραμματίζουν αλγοριθμικά, με μία γραφική γλώσσα προγραμματισμού, η οποία καθιστά προσιτό τον προγραμματισμό στα παιδιά (από 7 ετών και άνω).
• Αποκτούν και αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες χειρισμού και επικοινωνίας, καθώς και οργανωτικές δεξιότητες.