Μανιτάρια φρικασέ νηστίσιμα ή κλασικά με αυγολέμονο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Εύκολη και γρήγορη συνταγή για μανιτάρια φρικασέ, υγιεινή και πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη. Ιδανική και για όσους νηστεύουν ή είναι vegan αφού μπορείτε να παραλείψετε τελείως το αυγό στο αυγολέμονο και να γίνουν νηστίσιμα. Σε λιγότερο από 30 ´ έχετε ένα πεντανόστιμο και πολύ υγιεινό φαγητό με πλούσια γεύση και λίγες θερμίδες.
Εκτέλεση
Τα μανιτάρια φρικασέ είναι μία υγιεινή συνταγή για φρικασέ με μαρούλι αλλά χωρίς κρέας. Έχουν λίγες θερμίδες και φυτική πρωτεΐνη και μπορούν να γίνουν και νηστίσιμα-vegan. Για τα μανιτάρια φρικασέ, θα χρησιμοποιήσουμε μια πλασωτέ κατσαρόλα. Φαρδιά και ρηχή δηλαδή.
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το σκεύος και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, το πράσο και τα λευκά μέρη των φρέσκων κρεμμυδιών 3-4 λεπτά λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά πάντα, για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα μαρούλια κι ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά να μαραθούν τα μαρούλια.
Προσθέτουμε τα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ελάχιστο νερό περίπου μισό φλιτζάνι.
Σιγοβράζουμε για 20´ και στα τελευταία λεπτά του βρασμού προσθέτουμε τα βότανα. Μέχρι τώρα το φαγητό έχει πάρει ένα βαθύ σκούρο χρώματα και μπορείτε να το σερβίρετε με λίγο χυμό λεμόνι
Αν θέλετε να κάνετε αυγολέμονο στα μανιτάρια φρικασέ για πιο πλούσια γεύση, χαμηλώνουμε την ένταση της κουζίνας στο 2.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό να αφρατέψει με το σύρμα.
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ κι ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι.
Ρίχνουμε ανακατεύοντας, περίπου 1 φλ. ζωμό από το φρικασέ να αραιώσει το αυγολέμονο και για να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία του φαγητού με το αυγολέμονο.
Περιχύνουμε τα μανιτάρια φρικασέ με το αραιωμένο αυγολέμονο και ανακατεύουμε το φαγητό. Αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά στην φωτιά να πήξει ελαφρά το φρικασέ μανιταριών.
Το σερβίρουμε ζεστό.
Μυστικά για τα πιο νόστιμα μανιτάρια φρικασέ
-Για να έχουμε έντονη γεύση στο φρικασέ μανιταριών επιλέγουμε διαφορετικές ποικιλίες από φρέσκα μανιτάρια. Ποικιλίες όπως πλευρώτους, άσπρο μανιτάρι, Πόρτο Μπέλο, ή άλλα φρέσκα μανιτάρια που είναι διαθέσιμα στην αγορά θα δώσουν εξαιρετική γεύση.
–Ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια.
–Προσέξτε πάρα πολύ το καθάρισμα των μανιταριών. Τα φρέσκα καλλιεργήσιμα μανιτάρια είναι σχεδόν πεντακάθαρα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι με μία βρεγμένη πετσέτα καθαρή ή με ένα βουρτσάκι μανιταριών να τα τρίψετε πολύ καλά ώστε να φύγει από πάνω τυχόν σκόνη. Μετά τα περνάτε με βρεγμένη καθαρή πετσέτα. Εάν βουτήξετε τα φρέσκα μανιτάρια μέσα σε νερό για να τα καθαρίσετε αυτά έχουν την ιδιότητα να ρουφούν νερό σαν σφουγγάρι. Να είστε σίγουροι ότι όλο αυτό το νερό θα το βγάλουμε μετά μέσα στο φαγητό σας και θα γίνει σαν σούπα.
Τα φρέσκα μανιτάρια έχουν 70% υγρασία.
Εάν παρόλα αυτά θέλετε να τα πλύνετε, τότε θα πρέπει να τα αφήσετε για αρκετές ώρες να στραγγίσουν στο σουρωτήρι. Ύστερα, σε στεγνή πετσέτα ώστε να απορροφήσουν όλο το περιττό υγρό που ρούφηξαν.
-Τα μανιτάρια όταν τα μαγειρεύουμε θέλουν στην αρχή επιθετικό ψήσιμο για να σοταριστούν σωστά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει σε πολύ καυτή κατσαρόλα σε δυνατή θερμοκρασία με λίγο λάδι να τα σοτάρετε χωρίς να τα ανακατεύετε συνεχώς για να ψηθούν 3-4 λεπτά και όχι να βράσουν βγάζοντας όλα τα υγρά τους μες στην κατσαρόλα.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλες τις ζωντανές μας εκπομπές