Ο κορονοϊός συνεχίζει να σαρώνει την Ελλάδα με τα κρούσματα σήμερα 29/10 είναι 1.211. Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 12 νέοι θάνατοι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Από τα νέα κρούσματα τα 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 35.510.
114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 84 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 615 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Εφιαλτική εκτίμηση για τη Θεσσαλονίκη: Δεκαπλάσια κρούσματα κορονοϊού σε 15 ημέρες αν δεν γίνει κάτι
Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει συναγερμό στους ειδικούς, με την πόλη να βρίσκεται ένα βήμα πριν το lockdown. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου, λύματα της Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι η εξέλιξη του κορονοϊού θα είναι ακόμη χειρότερη εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
«Οι τελευταίες μας μετρήσεις χθες και προχθές δείχνουν μια δραματική αύξηση της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού στα λύματα.
Όμως το σημαντικό είναι ότι η μέση τιμή της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, όπως το εξορθολογίσμαε για τις τελευταίες 2 εβδομάδες, συμπίπτει απόλυτα με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην πόλη της Θεσσαλονίκης ή στην ΠΕ Θεσσαλονίκης σε σχέση με την 12η Οκτωβρίου.
Άρα και με βάση τις τιμές που βρίσκουμε αυτές τις μέρες, οι οποίες δείχνουν το προγνωστικό προφίλ των επόμενων 4-5 ημερών, αυτό σημαίνει ότι, αν δε παρθούν δραστικά μέτρα τόσο από την Πολιτεία όσο και από όλους μας να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης, τότε σε 15 μέρες με τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε σήμερα ίσως δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην πόλη», φτάνοντας τα 4.000 κρούσματα «αν δεν γίνει κάτι», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
Τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Αναιρείται εκ της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων η πίστωση χρόνου των 10 ημερών που θα έδινε η κυβέρνηση για την απόδοση των μέτρων της καθολικής χρήσης μάσκας και την απαγόρευσης μετακίνησης από τις 00.30 έως τις 5 το πρωί.
Αυτό σημαίνει ότι το Μαξίμου αντιλαμβανόμενο την κρισιμότητα της κατάστασης και του σωστού timing στη λήψη νέων μέτρων ανάσχεσης και εξάπλωσης του κορονοϊού, ανακοινώνει – σύμφωνα με πληροφορίες – τη διεύρυνση του ωραρίου για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, όπως έχουν εισηγηθεί οι λοιμωξιολόγοι. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν νωρίτερα.
Όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινώσει αύριο το νέο σχέδιο δράσης ενός μήνα, τονίζοντας ότι «στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, για αυτό είπε – και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών.
Αυστηροποίηση και επέκταση των υπαρχόντων μέτρων
Με γνώμονα να προστατευτεί η δημόσια υγεία και να κρατηθεί – κατά το δυνατόν – ζωντανή η οικονομία ο πρωθυπουργός θα κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία και το λιανεμπόριο και οι νέοι περιορισμοί θα αφορούν άλλες Δομές και υπηρεσίες. Τα μέτρα που προκρίνονται είναι:
· Κλείσιμο εστίασης: Στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων συζητείται το ενδεχόμενο για κάποιο χρονικό διάστημα τα καταστήματα να κλείνουν από τις 21:00 ή τις 22:00 προκειμένου να περιοριστεί ο χρόνος παραμονής στα μαγαζιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
· Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Είναι πολύ πιθανό ακόμα και στις περιφέρειες που δεν έχουν κοκκινίσει να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Σημειώνεται πως και η Αττική βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο 3, ενώ η Θεσσαλονίκη μαζί με Ροδόπη και Λάρισα εισήλθαν από σήμερα σε καθεστώς lockdown.
· Χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα: Η υποχρεωτικότητα της καθολικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, θα επεκταθεί ακόμη και σε περιοχές που είναι κάτω από τον «πορτοκαλί» συναγερμό.
Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα
· Τόνωση της τηλεργασίας: H τηλεργασία θα ενισχυθεί σημαντικά τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει θετικά αποτελέσματα σε δύο τομείς: Μειωμένη επαφή με τους συναδέλφους αλλά και μείωση του συγχρωτισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα.
· Μεγαλύτερη έμφαση στην τηλεκπαίδευση: Εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και η τηλεκπαίδευση κυρίως σε φοιτητές και σε δεύτερο χρόνο αν απαιτηθεί σε μαθητές.