Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και στην επιστημονική επιτροπή διαχείρισης της κρίσης του covid-19 για τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι πολίτες όταν ανοίξει ακόμα περισσότερο ο καιρός, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν κάποιοι που θα ξεχυθούν στις παραλίες με το αιτιολογικό ότι η ασθένεια δεν κολλάει στη θάλασσα.
Επειδή όμως σίγουρα κολλάει με τον συνωστισμό που μπορεί να προκληθεί στις ακτές της Αττικής και άλλων πυκνοκατοικημένων περιοχών, μελετώνται από τώρα οι τρόποι αντιμετώπισης.
Μόλις την Τετάρτη επιβλήθηκε το πρώτο πρόστιμο σε χειμερινή κολυμβήτρια σε παραλία στους Αγίους Αποστόλους Χανίων . Οι ένστολοι την εντόπισαν να κάνει μπάνιο περίπου 100 μέτρα από την ακτή, της ζήτησαν να βγει έξω και παρά το γεγονός ότι δήλωσε άγνοια για την σχετική απαγόρευση, της έκοψαν το πρόστιμο των 150 ευρώ με την αιτιολογία ότι κινείτο αναίτια.
Οι αρχές εκτιμούν ότι όταν ξεκινήσουν οι ζέστες αντίστοιχα περιστατικά πολιτών που αναζητούν δροσιά στις παραλίες θα πολλαπλασιάζονται και το ζήτημα είναι τι θα γίνει όταν με το καλό αρθούν τα μέτρα. Όλα δείχνουν ότι και ολόκληρο τον Απρίλιο θα βρισκόμαστε στο σπίτι με απαγόρευση των αναίτιων μετακινήσεων και λογικά τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου. Το πόσες θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων.
Προφανώς και δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός σε κάθε παραλία, οπότε θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση, χωρίς να αποκλείεται αυτή που θέλει όλο τον Μάιο να απαγορεύεται το κολύμπι στη θάλασσα και όταν μειωθεί ο κίνδυνος μεταδοτικότητας τότε θα οδηγηθούμε σε άρση του μέτρου. Από Ιούνιο δηλαδή και βλέπουμε.
Το ίδιο φυσικά θα ισχύσει και για τις πισίνες που μπορεί όμως να μείνουν κλειστές λόγω του Covid-19 για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τις παραλίες, αφού εκ των πραγμάτων η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των κολυμβητών είναι σχεδόν αδύνατη, εκτός εάν υπάρχει ένα άτομο σε κάθε διάδρομο, αλλά έτσι μιλάμε για ελάχιστους συμμετέχοντες.