Ακολουθεί επιστολή του π.Προέδρου του συλλόγου ”Νηρέας” Ηλία Ταρναρά σχετικά με χτεσινά δημοσιεύματα για το εάν η παραλία Μαρίκες είναι προστατευόμενη περιοχή ή όχι
”Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΑΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ
Υπήρξε χθες ανάρτηση του δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου, κ. Ευ. Μπουρνούς, σχετικά με την έλλειψη θεσμικής προστασίας της παραλίας Μαρίκες, όπως προκύπτει από απάντηση του Τμήματος Προστατευόμενων Περιοχών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υ.Π.ΕΝ.
Αρχικά, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι σε μια πολιτισμένη κοινωνία, η έλλειψη θεσμικής προστασίας ενός σπάνιου οικοσυστήματος, θα έπρεπε να αποτελεί πηγή ανησυχίας και όχι αιτία πανηγυρισμών ή ισχυρισμών περί δικαίωσης.
Όπως φαίνεται και στο έγγραφο του Ε.Κ.Β.Υ. (Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων – Βιοτόπων, ο φορέας που τεκμηριώνει την οριοθέτηση των υγροτόπων) που σας επισυνάπτω, ο Παράκτιος Υγρότοπος Μαρίκες εντάχθηκε ως υγρότοπος Β’ προτεραιότητας στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών, που περιλαμβάνεται στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (ΦΕΚ 156Α/1-8-2014). Επίσης, περιλαμβάνεται ως Προστατευόμενη Περιοχή, στην 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του ΥΔ Αττικής (EL 06) (ΦΕΚ 4672/Β/2017). Τα παραπάνω αναφέρονται στο έγγραφο που σας επισυνάπτω, την πιστότητα του οποίου μπορείτε να επιβεβαιώσετε με την είσοδο σας στην ιστοσελίδα του Ε.Κ.Β.Υ. και την αναζήτηση της σχετικής λίστας.
Η απάντηση της Δ/νσης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ οφείλεται στο γεγονός ότι ο υγρότοπος των Μαρικών δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί οριστικά. Για την καθυστέρηση αυτή ευθύνονται οι δυσλειτουργίες του γραφειοκρατικού μηχανισμού της Ελληνικής Διοίκησης. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η περιοχή είναι ξέφραγο αμπέλι, με δεδομένο ότι προστατεύονται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, οι αμμοθίνες με τους άρκευθους, που είναι το κύριο στοιχείο του υγρότοπου και αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας. Νομίζω ότι θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη και η προστασία άλλων στοιχείων του υγρότοπου όπως η δασική έκταση, τα λιβάδια ποσειδωνίας και τα βράχια, που χωρίς αυτά δεν θα συζητούσαμε καν για την ύπαρξη της παραλίας σήμερα.
Το φυσικό περιβάλλον στις Μαρίκες είναι στοιχείο της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας και πρέπει να προστατεύεται χωρίς προκαταλήψεις, όπως έδειξε και η πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Νηρέα για την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος στην περιοχή. Μια απόφαση που στοχεύει στην απαλλαγή του υγρότοπου και της ευρύτερης περιοχής από τις οδυνηρές συνέπειες των βοθρολυμάτων, δεν αφήνει όμως περιθώρια για παρερμηνείες σχετικά με την ανάγκη προστασίας της παραλίας και του σπάνιου φυσικού της περιβάλλοντος.
Με εκτίμηση
Η. Ταρναράς”
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για να μαθαίνετε όλα τα νέα και να ειδοποιήστε για όλες τις ζωντανές μας μεταδόσεις