Η έναρξη και η απόφαση ενός ενήλικα να ξεκινήσει μια θεραπευτική σχέση πολλές φορές συνοδεύεται από ερωτήματα και ανησυχίες. Τι είδους σχέση θα έχω με τον θεραπευτή μου; Δεν έχω ξανακάνει κάτι παρόμοιο… Θα είναι κάποιος που απλά θα με ακούει σαν ένας φίλος; Θα είναι κάποιος που θα μου λύσει όλα τα προβλήματα μου σας ένας παντογνώστης και υπερδύναμος άνθρωπος; Θα είναι κάποιος που με νοιάζεται πραγματικά; Να τον εμπιστευτώ ή όχι; Και πολλά πολλά άλλα ερωτήματα…
Η πετυχημένη θεραπεία επί της ουσίας πρόκειται για μια επανορθωτική σχέση ασφάλειας και εχεμύθειας η οποία διατηρεί την ξεχωριστή μορφή και μοναδικότητα. Όλοι μας έχουμε κάνει διάφορες σχέσεις στη ζωή μας, σχέσεις οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές και επαγγελματικές ή ακόμα και πιο τυπικές. Η σχέση με τον θεραπευτή μπορεί να θυμίζει σε κάτι κάποια από τις προηγούμενες μας σχέσεις αλλά την διακρίνει – και θα ήταν πάντα καλό και ηθικό να την διακρίνει- ο σκοπός της επανόρθωσης και της επούλωσης των τραυμάτων σχετικά με τις προηγούμενες σχέσεις ή με την σχέση με τον εαυτό.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ
Δεν μοιάζει με φιλική σχέση και δεν είναι φιλική σχέση. Μπορεί να υπάρχουν στοιχεία κοινά που θυμίζουν την φιλία, αλλά και πολλά που την διαχωρίζουν. Για παράδειγμα μπορεί να υπάρχει η οικειότητα, ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη, η ασφάλεια ή ακόμα και το χιούμορ που θυμίζει μια φιλική σχέση, αλλά η οριοθέτηση είναι τελείως διαφορετική ώστε η σχέση να παραμένει θεραπευτική. Για παράδειγμα δεν συζητώ στην θεραπεία τα προσωπικά θέματα του θεραπευτή αντιστρέφοντας τους ρόλους, ούτε έχω κοινωνικές σχέσεις με τον θεραπευτή μου πίνοντας καφέ μια ηλιόλουστη μέρα. Είναι υψίστης σημασίας να γίνει κατανοητή η υγιής εμπειρία μιας θεραπευτικής σχέσης ώστε να μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τι δεν είναι θεραπεία.
Επίσης εδώ δεν αναφερόμαστε σε μια συμβουλευτική σχέση παρόλο που ονομάζεται συμβουλευτική ψυχοθεραπεία, καθώς ο θεραπευτής δεν δίνει συμβουλές αλλά παροτρύνει τον ίδιο τον ενήλικα να ανακαλύψει τις δικές του απαντήσεις που θα τον οδηγήσουν σε μια πιο λειτουργική και υγιή καθημερινότητα και πρακτικότητα. Ο θεραπευτής είναι ο άνθρωπος ο οποίος είναι εκπαιδευμένος να μπορεί να βοηθά κάποιον να ξεπερνά τα προσωπικά του εμπόδια ώστε ο ίδιος να βρει την λύση με τις δικές του δυνάμεις. Ο θεραπευτής δεν είναι εκεί κάθε μέρα όλη μέρα, έτσι η επεξεργασία των θεμάτων από τον θεραπευόμενο και φυσικά τον θεραπευτή μέσω της εποπτείας του, είναι απαραίτητες διαδικασίες για την εξέλιξη την θεραπευτικής διεργασίας.
Η κριτική και οι συμβουλές δεν έχουν χώρο μέσα σε αυτόν τον ιερό τόπο, ο θεραπευτής είναι ένας συνοδοιπόρος μέσα σε αυτό το ταξίδι. Δεν κάνει εισηγήσεις όπως ένας γονιός ή ένας δάσκαλος. Επίσης δεν υπάρχουν ταμπέλες μέσα στον θεραπευτικό χώρο. Οι άνθρωποι ευτυχώς έχουμε την ικανότητα να εξελισσόμαστε και να αναπτυσσόμαστε, οπότε μια συμπεριφορά μια δεδομένη στιγμή δεν χαρακτηρίζει αναγκαστικά κάποιον καθώς ο καθένας μας έχει την επιλογή να αλλάξει κάτι που δεν τον εξυπηρετεί πια. Τίποτα δεν είναι μόνιμο , ούτε δεδομένο, και αυτός είναι ο λόγος που η ψυχοθεραπεία έχει νόημα.
Για τον κάθε θεραπευτή η κάθε σχέση είναι μοναδική και ιερή καθώς το κουβάρι του ψυχισμού ξετυλίγεται με σεβασμό, ασφάλεια και έχει σκοπό την επανόρθωση και επούλωση των τραυμάτων.
Είναι πολύ σημαντικό ως θεραπευόμενος κάποιος να νιώθει ασφάλεια και πως γίνεται κατανοητός μέσα στο θεραπευτικό δωμάτιο ή στον θεραπευτικό χρόνο αν μιλάμε για θεραπεία εξ’ αποστάσεως.
Για οποιαδήποτε απορία μπορεί να αναδυθεί μέσα από το κείμενο μην διστάσετε να επικοινωνήσουμε μέσω της φόρμας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα μου.
Με εκτίμηση,
Σοφία Υφαντή, ΜΑ
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- Ψυχοθεραπεύτρια & Yoga Instructor
Website: www.sofiayfanti.gr