Συστατικά
Για τη ζύμη
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 180 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
- 1 αβγό, μέτριο
- 1 κ.σ. νερό, παγωμένο
- 1 κρόκο, από μέτριο αβγό, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό
Για τη lemon curd
- 2,5 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 3 αβγά, μέτρια
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
- 150 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
Για τη στρώση raspberries
- 400 γρ. πουρέ raspberry, κτψ
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. αγάρ αγάρ
Για το σερβίρισμα
- ξύσμα λεμονιού
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κύβους.
- Τρίβουμε το μείγμα καλά με τα χέρια μας, μέχρι να πάρει το μείγμα υφή βρεγμένης άμμου. Ιδανικά φοράμε γάντια για να μην λιώσει το βούτυρο η θερμότητα των χεριών μας.
- Προσθέτουμε το αβγό, το νερό, και πλάθουμε μέχρι η ζύμη να είναι αρκετά ελαστική.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε 10 λεπτά να μαλακώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας, πασπαλίζουμε με αλεύρι και βάζουμε πάνω τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι, καλύπτουμε με λαδόκολλα και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 27 εκ.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη στη φόρμα.
- Πιέζουμε καλά τη ζύμη με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της φόρμας.
- Κόβουμε περιμετρικά τη ζύμη με ένα μαχαίρι ώστε να έχει ύψος 2 εκ. Τη ζύμη που περισσεύει μπορούμε να την κάνουμε μπισκότα.
- Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι και απλώνουμε μια μεμβράνη.
- Τοποθετούμε ωμά όσπρια ή το ειδικό βάρος πάνω στη μεμβράνη.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο και αφαιρούμε τη μεμβράνη με τα ωμά όσπρια.
- Ψήνουμε στον φούρνο για ακόμα 20 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αλείφουμε τη ζύμη με τον κρόκο αβγού αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε πως δεν θα σπάσει η τάρτα όταν ρίξουμε τη γέμιση.
- Ψήνουμε στον φούρνο για ακόμα 5 λεπτά μέχρι η ζύμη να χρυσαφίσει.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 10-20 λεπτά.
Για τη lemon curd
- Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολ με παγωμένο νερό.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα αβγά, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από τα λεμόνια, και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός για 3-4 λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Στραγγίζουμε τη ζελατίνη καλά με τα χέρια μας και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζελατίνη.
- Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κύβους και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο.
- Αδειάζουμε τη lemon curd στην τάρτα και απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα.
- Μεταφέρουμε την τάρτα στο ψυγείο για 2 ώρες να σφίξει.
Για τη στρώση raspberries
- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον πουρέ raspberries, τη ζάχαρη, το αγάρ-αγάρ, και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
- Αφήνουμε τον πουρέ να πάρει μια βράση και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
- Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά να κρυώσει ελαφρά το μείγμα.
- Αδειάζουμε με προσοχή το μείγμα πάνω από την παγωμένη lemon curd.
- Μεταφέρουμε την τάρτα στο ψυγείο και αφήνουμε για 3 ώρες να σφίξει εντελώς.
- Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο ξύσμα λεμονιού.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ