Συστατικά
Για το αρνί
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- 3 σκ. σκόρδο
- 1 πιπεριά τσίλι
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κ.σ. κόλιανδρο, σε σπόρους
- 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 1 κ.σ. δεντρολίβανο
- φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
- αλάτι
- 2 1/2 κιλά αρνίσιο μπούτι, με κόκαλο
Για τον πουρέ μελιτζάνας
- 2 κιλά μελιτζάνες, λευκές
- 100-150 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κεφάλι σκόρδο
- 2 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
Για το σερβίρισμα
- ελαιόλαδο
- θυμάρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το αρνί
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Σε ένα μιξεράκι βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το τσίλι, το μπούκοβο, τον κόλιανδρο, τη ζάχαρη, το δεντρολίβανο, τη φλούδα από το λεμόνι, αλάτι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πάστα.
- Τοποθετούμε το αρνί σε αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα και χαράσσουμε σε 2-3 σημεία και στις 2 πλευρές.
- Απλώνουμε τη μαρινάδα σε όλη την επιφάνεια του αρνιού, τυλίγουμε και βάζουμε το αρνί σε ένα ταψί με σχάρα.
- Ψήνουμε για 3 ώρες. Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε επιπλέον 30-40 λεπτά.
Για τον πουρέ μελιτζάνας
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, χαράσσουμε τη σάρκα χιαστί και απλώνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε 2 ταψιά με λαδόκολλα με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω.
- Κόβουμε το κεφάλι από το σκόρδο εγκάρσια και το βάζουμε στα δύο ταψιά με τις μελιτζάνες.
- Ψήνουμε για 40 με 50 λεπτά.
- Αφαιρούμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες και τις βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια.
- Προσθέτουμε και τη σάρκα από το ψημένο σκόρδο, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε σε δόσεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να πάρει ο πουρές βελούδινη υφή.
- Σερβίρουμε με ελαιόλαδο και θυμάρι.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ