Από τα πρώτα που μάθαμε για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν ακούστηκε το όνομά της από το στόμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι είναι φιλότεχνη. Το απέδειξε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αφού επέλεξε για την πρώτη της δημόσια εμφάνιση να παρακολουθήσει στο Εθνικό Θέατρο τα Μαθήματα Πολέμου, μαζί με τον σύντροφό της.
Η ήττα των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς και ο αντίκτυπός της στην Αθήνα, το γκρέμισμα των τειχών στην Αθήνα, η κατάλυση της δημοκρατίας και η επιβολή της σκληρής ολιγαρχίας, τα πολιτικά πραξικοπήματα και οι εμφυλιακές διαμάχες, μέχρι την παλινόρθωση της δημοκρατίας… Αυτή τη μοναδική αφήγηση από τα «Ελληνικά» του Ξενοφώντα, δραματοποιημένη ειδικά για το Εθνικό Θέατρο από τον Γιάννη Λιγνάδη απόλαυσε η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας το βράδυ της Κυριακής. Ηταν η πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εκλογή της, έγινε χωρίς συνοδεία και μέτρα ασφαλείας, σχεδόν αιφνιδιαστικά. Και έδωσε το στίγμα της, αφού επέλεξε ένα έργο με έντονη πολιτική διάσταση, επίκαιρη ως και σήμερα.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μαζί με τον σύντροφό της Παύλο Κοτσώνη βρέθηκε στην πρεμιέρα του «Μαθήματα Πολέμου III» στο Εθνικό Θεάτρο και δη στη σκηνή Ελένη Παπαδάκη που μόλις πήρε το όνομά της μετά από απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Δημήτρη Λιγνάδη. Μια ακόμα τομή που έκανε ήδη από τις πρώτες εβδομάδες που βρέθηκε στην πρώτη σκηνή της χώρας ο νέος καλλιτεχνικός της διευθυντής. Τα Μαθήματα Πολέμου, μαζί με τον Μακμπέθ που κάνει πρεμιέρα στις 7 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Θέατρο, αποτελεί τα πρώτη βαθιά, ισχυρά ίχνη που αφήνει ο Δημήτρης Λιγνάδης στο Εθνικό -το υπόλοιπο πρόγραμμα της χρονιάς ήταν σχεδιασμένο από τον προκάτοχό του – καθώς προχωρά στην καταιγίδα παραστάσεων που ετοιμάζει για την επόμενη σεζόν με τον ανθό των ελλήνων ηθοποιών και σκηνοθετών.
Αφιέρωσε πολύ χρόνο και μετά το τέλος της παράστασης
Η κυρία Σακελλαροπούλου ήταν εξαιρετικά φιλική, προσιτή, πρόθυμη να συζητήσει με όποιον την προσέγγισε και κυρίως να συνομιλήσει μετά την παράσταση με τους συντελεστές με πραγματικό ενδιαφέρον, αφιερώνοντας χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος της διάρκειας σχεδόν δύο ωρών παράστασης, ο Γιάννης Λιγνάδης την ενημέρωση ότι θα ακολουθήσει ομιλία δική του καθώς και δυο ακόμα συνεργατών καθώς στο κοινό υπήρχαν πολλοί εκπαιδευτικοί και ότι μπορούσε να αποχωρήσει αν το επιθυμούσε. Η ίδια όμως θέλησε να μείνει και παρακολούθησε με ξεχωριστό ενδιαφέρον τις ομιλίες ως μέρος της συνολικής εμπειρίας που είχε.
Πλάι στην Πρόεδρο και τον σύντροφό της κύριο Κοτσώνη, κάθισε ο διασκευαστής και μεταφραστής του κειμένου, ο σπουδαίος φιλόλογος Γιάννης Λιγνάδης που είχε την επιμέλεια και στα «Μαθήματα Πολέμου Ι» και «Μαθήματα Πολέμου ΙΙ», που είχαν μεταξύ άλλων εκθειαστεί σε ολοσέλιδο αφιέρωμα από τους Financial Times. Στη συνέχεια η κυρία Σακελλαροπούλου δεν αποχώρησε, αλλά συζήτησε εκτενώς με τον σκηνοθέτη Γιώργο Τσουρή και τους ηθοποιούς της παράστασης, μέσα σε ένα κλίμα έκπληξης και πολλά υποσχόμενου αιφνιδιασμού για το προφίλ και τη γραμμή που θα ακολουθήσει η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πρώτα ο Πρόεδρος Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, τώρα και της Ελλάδας
Επικοινωνήσαμε με τον κύριο Γιάννη Λιγνάδη που ενημερώθηκε λίγο πριν την έναρξη της παράστασης για την άφιξη της Προέδρου και έσπευσε να την συναντήσει. «Τα Μαθήματα Πολέμου είναι ένα έργο σαφώς πολιτικό, ένα έργο που αφορά τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη. Θυμάμαι ότι ο πρόεδρος της Ιρλανδίας είχε έρθει να δει τα Μαθήματα Πολέμου ΙΙ στο Μέγαρο Μουσικής και είχα μείνει κατάπληκτος από το ενδιαφέρον του, τις γνώσεις του, το γεγονός ότι ανέβηκε στη σκηνή και αγκάλιασε τους ηθοποιούς. Αυτή την αίσθηση που έδωσε η κυρία Σακελλαροπούλου. Και είναι αυτό που χρειαζόμαστε απολύτως: ο πολιτικός να είναι πραγματικά κοντά στον πολίτη, να δείχνει έκδηλο ενδιαφέρον για αυτόν και όσα συμβαίνουν γύρω μας».