Για το σιρόπι:
» 500 ml νερό
» 800 γρ. ζάχαρη
» 150 γρ. μέλι
» 3 ξυλάκια κανέλας
» 3 γαρύφαλλα
» 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέσηΓια το μείγμα υγρών:
» 400 ml χυμό πορτοκαλιού
» 400 ml σπορέλαιο
» 180 ml ελαιόλαδο
» 50 γρ. ζάχαρη άχνη
» 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
» 2-3 κ.γ. κανέλα
» 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
» 1 κ.γ σόδα
» ξύσμα από 2 πορτοκάλιαΓια το μείγμα στερεών:
» 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
» 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για να φτιάξετε το σιρόπι βάζετε όλα τα υλικά να βράσουν εκτός από το μέλι. Μόλις πάρει μια βράση, το βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για να φτιάξουμε τα μελομακάρονα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Βάζουμε τα υλικά του μείγματος των υγρών σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά με μεγάλο σύρμα.
Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος των στερεών.
Προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα το μείγμα με στερεά συστατικά και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια για λίγα δευτερόλεπτα για να μην κόψει.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα διαμέτρου γύρω στα 3 εκατοστά και τα ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρώμα.
Μόλις ετοιμαστούν, τα ρίχνουμε όπως είναι καυτά στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Κατόπιν τα σουρώνουμε και τα σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.
Καλή επιτυχία!
Inbox honeysak
Mail christinasakarikou@gmail.com