Ακολουθεί άρθρο του Γιώργου Κοκκόλη, κατοίκου Διώνης και υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Ραφήνας Πικερμίου με την παράταξη ”Σύγχρονη Πολιτεία- Συνεργασία Ενεργών Πολιτών” με υποψήφιο Δήμαρχο Ευάγγελο Μπουρνού:
Οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών και οι φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία μας έχουν σοκάρει όλους. Η ψυχραιμία δεν περισσεύει και είναι λογικό, καθώς και εμείς στην Ανατολική Αττική θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια μοίρα αν το φαινόμενο ήταν πιο έντονο. Για αυτό και είναι απολύτως λογικός και αναμενόμενος ο προβληματισμός, ιδίως σε δήμους σαν τον δικό μας.
Δυστυχώς όμως, κάποιοι επιχείρησαν και σε αυτή την κακοκαιρία να βγάλουν τον χειρότερο αντιπολιτευτικό τους εαυτό. Άλλοι με… ιλαροτραγικά κείμενα και διαδικτυακούς θρήνους για τους δήθεν ξεχασμένους κατοίκους του ορεινού Πικερμίου και άλλοι πήγαν ένα βήμα παραπέρα παρουσιάζοντας φωτογραφίες με τους χωμάτινους δρόμους της άνω Διώνης και τα σκάμματα των έργων της αποχέτευσης για να μας πουν για προχειρότητες, για προεκλογικές ασφαλτοστρώσεις κτλ.
Φυσικά η αλήθεια πάντα παρουσιάζεται μισή είτε από δόλο είτε από ασχετοσύνη. Αφενός διότι η δριμύτητα του φαινομένου προφανώς και θα παρέσυρε τα χώματα και αφετέρου γιατί οι χωματόδρομοι της Διώνης δεν ασφαλτοστρώθηκαν εδώ και… 20 χρόνια και μάλιστα το τρίμμα ασφάλτου που έχει πέσει είναι για να διευκολύνει τους οδηγούς μέχρι να γίνει η ασφαλτόστρωση των οδών που προβλέπονται από τη χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε από το Υπ. Εσωτερικών.
Επειδή λοιπόν αυτοί οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι πολύ ευαίσθητοι με τα πλημμυρικά φαινόμενα – δακρυροούν άλλωστε για τον Βαλανάρη και το Μέγα Ρέμα τακτικά- θα ήθελα πολύ να ξέρω το σκεπτικό με το οποίο καταψήφισαν ή ψήφισαν λευκό για τη μελέτη διευθέτησης και οριοθέτησης ρεμάτων στη Διώνη στη συνεδρίαση της 16ης Μαΐου 2023. Αυτή η μελέτη ήταν ζητούμενο για εμάς τους κατοίκους εδώ και 20 χρόνια και παρά την αναστάτωση που θα προκαλέσει η πολεοδομική ανασύσταση, ο υπόλοιπος οικισμός θα αποδεσμευθεί και θα μπορέσουν να εκτελεστούν ποιοτικά έργα υποδομής -ακριβώς για να μην έχουμε εικόνα χωματόδρομων που τους καταστρέφει η βροχή. Και φυσικά η αποκάλυψη και προστασία των ρεμάτων αυτών έχει τεράστια αξία για την πόλη της Ραφήνας αφού το Μέγα Ρέμα είναι ο βασικός αποδέκτης τους. Συνεπώς, ποιο είναι το πολιτικό σκεπτικό -αν υπάρχει – πίσω από αυτή τη στάση; Είναι ίδιο άραγε με τις μακρόσυρτες ανακοινώσεις για το Πολεοδομικό Σχέδιο του Πικερμίου που καλούσαν να περιμένουμε το Παλαιοντολογικό Πάρκο και την…υπογειοποίηση της Μαραθώνος για να το ψηφίσουν;
Είμαστε μερικές εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και αντιμέτωποι με μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές, η διαχείριση των οποίων μας καλεί σε δραστικές αποφάσεις και αλλαγή υποδείγματος. Αυτές οι αποφάσεις συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη διαχείριση των υδατορεμάτων και των ποταμών, την πολεοδομία, την πολιτική προστασία. Απαιτείται συνεπώς μια στοιχειώδης συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων από τους υποψηφίους, πολύ περισσότερο δε από τους «ευαίσθητους». Ο εμμονικός αντι-Μπουρνισμός και η ανέξοδη δήθεν «τεχνοκρατία» δεν πείθουν κανέναν – και σίγουρα δεν συνεισφέρουν στη μεγάλη δημόσια συζήτηση που εγγενώς πρέπει να έχουν οι δημοτικές εκλογές. Οι πολίτες αναζητούν λύσεις, όχι διαπιστώσεις.