Να αγοράσω βιολογικά;
Είναι όντως πιο ποιοτικά από τα συμβατικά ή είναι όλα αυτά ένας μύθος;
Έχουν όντως καλύτερη γεύση;
Γιατί όμως τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο στραπατσαρισμένα;
Και τί έχει πάθει ο κόσμος που τόσα χρόνια έτρωγε από τα συμβατικά;
Και πως ξέρω εγώ ότι αυτά που μου πουλάνε είναι όντως βιολογικά;
Γιατί είναι ακριβότερα από τα άλλα τρόφιμα;
Γιατί κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι συμβατικά και βιολογικά τρόφιμα είναι ίδιας διατροφικής αξίας;
Αυτά είναι λίγα μόνο από τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει κάποιος πριν φτάσει στο ταμείο για να πληρώσει τα βιολογικά λαχανικά, το βιολογικό κρέας και ότι άλλο από την κατηγορία των βιολογικών τροφίμων έχει επιλέξει. Άλλωστε, κάπως πρέπει να δικαιολογήσει την ακριβότερη τιμή τους πριν τα αγοράσει. Φαίνεται πως η ποιοτική και γευστική υπεροχή των βιολογικών τροφίμων δεν είναι το ίδιο προφανής για όλους.
Είναι ευνόητο ότι τα ερωτήματα αυτά προκύπτουν λόγω της αυξημένης τιμής των εν λόγω τροφίμων. Η διαρκής πάλη του μέσου καταναλωτή της εποχής μας για εξοικονόμηση χρημάτων προκειμένου να καλύψει τις βασικές του ανάγκες τον φέρνει αντιμέτωπο με τέτοια ερωτήματα σχεδόν καθημερινά.
Το δίλημμα αυτό έχει όμως περισσότερο πραγματική βάση απ’ ότι φανταζόμαστε. Τα δύο «στρατόπεδα» της συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας μάχονται για την επιβίωση. Τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα της συμβατικής καλλιέργειας έχουν παγκόσμια εμβέλεια και εξαπλώνονται σε πολλούς τομείς. Η μάχη αυτή μαίνεται κυρίως στα μέσα ενημέρωσης.
Ας δοκιμάσουμε να απαντήσουμε πρώτα στο ερώτημα: θα τρώγαμε ποτέ οικειοθελώς δηλητήριο; Και μόνο το άκουσμα της ερώτησης προκαλεί απορία και τρόμο. Όμως αυτό ακριβώς τρώμε μαζί με τα συμβατικά τρόφιμα· δηλητήριο. Μόνο που το τρώμε σιγά-σιγά και λίγο-λίγο. Μαζί με τα συμβατικά φρούτα και λαχανικά τρώμε το εντομοκτόνο και το ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε στην καλλιέργειά τους. Μαζί με το τρυφερό κρέας τρώμε για άλλη μια φορά τα παραπάνω, αφού αυτά κατανάλωσε το ίδιο το ζώο με την τροφή του. Σε άλλες περιπτώσεις καταναλώνουμε αυξητικές ορμόνες, βαριά μέταλλα και ρυπογόνα μέταλλα. Ας μην ξεχνάμε και την αντιβίωση, την οποία δεν θα παίρναμε ποτέ χωρίς κανένα λόγο, κατά αυστηρή οδηγία όλων των ιατρικών συλλόγων ανά τον πλανήτη. Τα εντομοκτόνα και τα ζιζανιοκτόνα είναι ισχυρά δηλητήρια (διαβάστε τις οδηγίες χρήσης και τις προφυλάξεις για αποφυγή τυχόν δηλητηρίασης). Όλα τα παραπάνω, όμως, μπαίνουν στο πιάτο μας κάθε μέρα με τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, το κρέας και το ψάρι που καταναλώνουμε.
Το να τοποθετεί, λοιπόν, κάποιος «επιστήμονας» το βιολογικό πορτοκάλι στην ίδια διατροφική κλίμακα με το συμβατικό μοιάζει με κακόγουστο αστείο. Ίσως για κάποια επιστημονικά μάτια τα 80 mg βιταμίνης C του βιολογικού πορτοκαλιού είναι ίδιας διατροφικής αξίας με το κοκτέιλ των 80 mg βιταμίνης C με το εντομοκτόνο για την καταπολέμηση του ψευδόκοκκου του συμβατικού! Το γιατί όμως κυκλοφορούν τέτοιου είδους μελέτες είναι από μόνο του άξιο μελέτης.