Έπεσαν οι μάσκες του αρχικά ομόφωνου «ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ-ΤΕΡΑΣ»
Πως η δημοτική αρχή της κας Τσεβά, συνεπικουρούμενη από τους κ.κ. Μπουρνού & Βασιλόπουλο, “έδεσε τα χέρια” του Δήμου στη δυνατότητα νομικής προσφυγής εναντίον του λιμανιού
Δελτίο τύπου της “Γη & Ελευθερία”
Την Δευτέρα 15/7/2024 ήταν η τελευταία ημέρα της προθεσμίας που έθεσε το ΤΑΙΠΕΔ για τη διαβούλευση του “Master Plan” για το λιμάνι. Όποιος δεν κατέθεσε αιτιολογημένα σχόλια μέχρι τις 23:59 χθες το βράδυ, όπως είχε δυνατότητα μέσω email ή ταχυδρομικά, δεν θα έχει δικαίωμα να προσφύγει νομικά κατά της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα εγκρίνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη φαραωνική επέκταση του λιμανιού που δρομολογεί το ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι έχει αποφανθεί το ΣτΕ* και έτσι ισχύει, όχι μόνο για τους απλούς πολίτες αλλά και για τους ΟΤΑ, όπως ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου. (Δείτε την χτεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πατώντας εδώ)
Πως κατάφερε λοιπόν η δημοτική αρχή της κας Τσεβά ουσιαστικά να αφαιρέσει από το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου τη δυνατότητα να προσφύγει νομικά εναντίον της επέκτασης του λιμανιού;
Η δημοτική αρχή της κάλεσε δημοτικό συμβούλιο για την Δευτέρα 15/7/2024 στη 1μμ. Όπως εύλογα θα περίμενε κανείς, αυτό το ΔΣ θα έπρεπε να πάρει μια απόφαση για το τι θα πει ο Δήμος στη διαβούλευση. Αλλιώς, γιατί να γίνει εκτάκτως και μάλιστα Δευτέρα μεσημέρι;
Όμως ο Δήμος δεν έφερε καμία εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο!!!
Έτσι καταλήξαμε το συμβούλιο να αποφασίσει ένα σκέτο “ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΜΠΕ” χωρίς καμία αιτιολόγηση. Με αυτόν τον τρόπο ξεγλίστρησε η δημοτική αρχή – και οι άλλες παρατάξεις – από την ανάγκη να πάρει θέση!
Η Γη & Ελευθερία ήταν η μόνη παράταξη που είχε ετοιμάσει παρατηρήσεις για τη διαβούλευση τις οποίες έθεσε εγγράφως υπ’ όψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα, όταν η δημοτική σύμβουλος της Γη & Ελευθερία, .Εμμ. Τερζοπούλου, πήγε να διαβάσει αυτό το κείμενο ενώπιον του Δημ. Συμβουλίου, την διέκοψαν στη μέση γιατί… ξεπέρασε το χρόνο της! Στη συνέχεια βέβαια, δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας διάβαζαν ολόκληρα κείμενα συμπολιτών μας που είχαν κατατεθεί στον Δήμο, πολύ αξιόλογα και ενδιαφέροντα κατά τα λοιπά, αλλά που δεν αποτελούσαν την εισήγηση της δημοτικής αρχής για κατάθεση στη διαβούλευση, που έληγε τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.
Γιατί τέτοια φίμωση της Γη & Ελευθερία; Μήπως γιατί λέει ξεκάθαρα ΟΧΙ στη ΣΜΠΕ με ή χωρίς Αττική οδό, γιατί η επιλογή ενός φαραωνικού λιμανιού είναι σε κάθε περίπτωση απορριπτέα;
Η παράταξη του κ. Βασιλόπουλου απουσίασε από το χθεσινό ΔΣ, όπως και από το προηγούμενο που είχε συζητηθεί το εξώδικο προς το ΤΑΙΠΕΔ. Οι υπέρμαχοι της διαπαραταξιακής και των «υπεύθυνων» προτάσεων, δεν εμφανίστηκαν στα δυο κρίσιμα για το λιμάνι δημοτικά συμβούλια! ΄Έτσι ούτε αυτοί πήραν θέση για το λιμάνι.
Η παράταξη του κ. Μπουρνού τέλος, «αποκάλυψε» ότι το ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΜΠΕ σημαίνει ΝΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ. Δε μας έφτανε το φαραωνικό λιμάνι, θα έχουμε και την Αττική οδό να διχοτομήσει την πόλη και να φέρνει στη Ραφήνα μέχρι και 2500 αυτοκίνητα/ώρα!
Η δημοτική σύμβουλος Εμμ.Τερζοπούλου προειδοποίησε ότι αν ο Δήμος δεν υποβάλει την αρνητική του γνωμοδότηση, και μάλιστα με επίκληση συγκεκριμένων λόγων ** μέχρι το βράδυ στη διαβούλευση, οποιαδήποτε προσφυγή του στο μέλλον εναντίον του λιμανιού θα απορριφθεί από το ΣτΕ λόγω της πολύ αυστηρής σχετικής νομολογίας. Ελλείψει εισήγησης και με ορατό τον κίνδυνο να μην πάρει μέρος ο Δήμος στη διαβούλευση, η κ. Τερζοπούλου πρότεινε να στείλει ο Δήμος τις παρατηρήσεις από πολίτες που είχαν διαβαστεί στο ΔΣ μαζί με τις παρατηρήσεις της Γη & Ελευθερία. Επί τόπου μάλιστα κατέθεσε τις προτάσεις της στο πρωτόκολλο του Δήμου (ΑΠ 15511/15-7-2024), ζητώντας να συμπεριληφθούν στα σχόλια του Δήμου στη διαβούλευση.
Απ’ ότι φάνηκε όμως, αυτό δεν ενδιέφερε κανέναν.
Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση Γη & Ελευθερία συμμετείχε σε ομαδικά υπομνήματα, που επεξεργάστηκαν από κοινού και κατέθεσαν εχθές στη διαβούλευση 8 σύλλογοι και 19 πολίτες.
Καλούμε την δημοτική αρχή να εξηγήσει στον κόσμο τη στάση της, που έχει ως αποτέλεσμα να «δέσει τα χέρια» του Δήμου στο νομικό σκέλος του αγώνα κατά της επέκτασης του λιμανιού.
Ούτε η παράσταση 10 αντιδημάρχων με πανό εχθές μπροστά από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε οι άνευ ουσίας κορώνες εναντίον της Δ.Τσεβά δεν ξεπλένουν την παράδοση της πόλης άνευ όρων στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Για να βάλουμε φρένο στην επέκταση του λιμανιού, είναι απαραίτητη η κινητοποίηση όλων των πολιτών που δεν θέλουμε να πολλαπλασιαστεί αυτό που ζούμε σήμερα με το λιμάνι, αλλά να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής μας, να διαφυλαχθεί η φυσιογνωμία του τόπου μας και να διασωθεί το φυσικό του περιβάλλον. Η Γη & Ελευθερία σας καλεί σε συστράτευση για το πιο κρίσιμο στοίχημα για το Δήμο μας, μετά το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, η έναρξη του οποίου άνοιξε το δρόμο για τα «χειρότερα», αλλά εμείς θα το σταματήσουμε και αυτός ο δρόμος θα κλείσει για πάντα!
Ή ΤΩΡΑ Ή ΠΟΤΕ!
Διαβάστε τις θέσεις της Γη & Ελευθερία για το λιμάνι και τις παρατηρήσεις επί της ΣΜΠΕ που ομαδικά κατατέθηκαν στην διαβούλευση.
Σας καλούμε στην ανοιχτή Γενική Συνέλευση της Γη & Ελευθερία την Παρασκευή 19/7 ώρα 19:00 στην πλατεία του Νηρέα, όπου θα συζητήσουμε μεταξύ άλλων και για το λιμάνι και την περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών/δράσεών μας. Στη συνέχεια θα γιορτάσουμε τα πρώτα γενέθλια της Γη & Ελευθερία!
* Με τις αποφάσεις Σ.τ.Ε. 1756/2002, 1757/2002, 1758/2002, 1759/2002 έγινε δεκτό ότι γνωμοδοτήσεις οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τις οποίες διατυπώθηκαν αντιρρήσεις στο περιεχόμενο μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεν ήταν «ληπτέες υπόψη» από την αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση υπηρεσία, διότι περιήλθαν στην υπηρεσία αυτή μετά τη συμπλήρωση της προβλεπόμενης από τη σχετική κανονιστική κοινή υπουργική απόφαση τριακονθήμερης προθεσμίας, καίτοι κατά το χρόνο της λήψης των γνωμοδοτήσεων αυτών από την αρμόδια υπηρεσία δεν είχε ακόμη εκδοθεί η πράξη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
** Με τις αποφάσεις ΣτΕ 144/2024, 1706/2022, 2475/2018, 2940/2017 7μ., 3090/2014, 4940/2013, 1943/2012 έγινε δεκτό ότι λόγος ακυρώσεως προβαλλόμενος κατά ΑΕΠΟ ή πράξης, με την οποία εγκρίνεται πολεοδομικός ή χωροταξικός σχεδιασμός οποιουδήποτε επιπέδου, ή κατά άλλης αντίστοιχου περιεχομένου πράξης, χωρίς ο αιτών να έχει προβάλει προηγουμένως αντίστοιχες αντιρρήσεις κατά το στάδιο της διαβούλευσης, είναι απαράδεκτος εφόσον με αυτόν αμφισβητούνται, ευθέως και για πρώτη φορά ενώπιον του Δικαστηρίου, διαπιστώσεις και τεχνικές ή επιστημονικές εκτιμήσεις που περιέχει η οικεία μελέτη.
Δελτίο τύπου της “Γη & Ελευθερία”