To σπίτι που μοιάζει να αιωρείται βρίσκεται στην περιοχή της Αρτέμιδας και το γραφείο Buerger Katsota Architects που σχεδίασε και υλοποίησε το ξεχωριστό έργο απέσπασε έπαινο από τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής ΕΙΑ 2022 (Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής) για το εν λόγω project.
Εντυπωσιακός φωτισμός, λειτουργικότητα, άνεση και ισορροπία με το μικροτοπίο της περιοχής, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της εντυπωσιακής κατοικίας που αποδεικνύει ότι τα τετραγωνικά δεν έχουν μεγάλη σημασία, όταν το σχέδιο είναι ευρηματικό.
«Πρόκειται για μια πολύ μικρή κατοικία, μόλις 65 τ.μ, σε μια μη προνομιούχα τοποθεσία, στη Λούτσα, Αττικής. Σχεδιασμένη ως εξοχική με σχετικά χαμηλό προϋπολογισμό, στην πορεία μετατράπηκε σε μόνιμη κατοικία μιας νέας οικογένειας, με αυξανόμενες ανάγκες για περισσότερους χώρους! Απαντήσαμε σε όλες τις παραπάνω προκλήσεις με έναν λεπτομερή και ευέλικτο σχεδιασμό, δημιουργώντας μια άνετη, πνευματώδη, κάπως ανάλαφρη κατοικία… που οι ιδιοκτήτες απολαμβάνουν πολύ!», λένε στο iefimerida ο Stephan Buerger και η Δήμητρα Κατσώτα, επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου buerger katsota architects.
Το κτίριο στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό της εφήμερης και ευέλικτης φύσης της κατοίκισης κοντά στην ακτή, στην εξασφάλιση άνετων και υψηλής ποιότητας εσωτερικών και εξωτερικών χώρων διαβίωσης, στην αποκάλυψη επιλεγμένων απόψεων προς τη θάλασσα και στη διασφάλιση της ιδιωτικότητας των κατοίκων από τους κοντινούς γείτονες.
Οι αρχιτέκτονες περιγράφουν το έργο τους: Πάνω σε μια εκφρασμένη σκυρόδετη βάση, ο διώροφος όγκος του κτηρίου διασπάται σε δύο διαφορετικούς όγκους τοποθετημένους σε ορθή γωνία μεταξύ τους. Ο λευκός, φαινομενικά αιωρούμενος όγκος με τη δίρριχτη στέγη, σκιαγραφεί κάτω από προβόλους έναν ισόγειο άνετο, ενιαίο χώρο για εσωτερική και υπαίθρια κατοίκιση εντός των ορίων του κήπου.
Ο αιωρούμενος όγκος εξασφαλίζει δυο εντυπωσιακά ψηλούς χώρους υπνοδωματίων και ένα λουτρό, οργανωμένους γύρω από ένα φωτεινό χώρο κλιμακοστασίου – γραφείου. Στην πλευρά του μεσοτοιχίας, ένα δώμα συνιστά ένα υπαίθριο δωμάτιο προέκταση του κλιμακοστασίου – γραφείου. Τα υπνοδωμάτια έχουν πρόσβαση σε δύο λότζιες με το λουτρό στο ενδιάμεσό τους.
Όσον αφορά στη δομή, το κτήριο είναι μια σύμμικτη κατασκευή με το ελάχιστο αποτύπωμα στο μικρό οικόπεδο. Το υπόγειο και το ισόγειο είναι από σκυρόδεμα. Το ισόγειο «διαλύεται» στα ελάχιστα δομικά στοιχεία -δύο σκυρόδετα στοιχεία και τέσσερις λεπτούς χαλύβδινους στύλους- για την επίτευξη μέγιστης χωρικής ευελιξίας και οπτικής συνέχειας με τον κήπο. Η πλάκα του ορόφου είναι συνδυασμός δύο χαλύβδινων εν προβόλω δοκών και πλάκας σκυροδέματος πάχους 10cm. Ο άνω όγκος και η κεκλιμένη στέγη του είναι κατασκευασμένοι ως ελαφρύ σύστημα χαλύβδινων στύλων και δοκών.
Μέσα στο μικρό σπίτι στην περιοχή της Αρτέμιδας
Παρατηρώντας τις φωτογραφίες δημιουργείται η αίσθηση ότι το σπίτι επιπλέει στο κενό ή να αιωρείται στον αέρα, καθώς οι βάσεις στήριξης δεν φαίνονται καν.
Ταυτότητα έργου:
Oμάδα μελέτης Stephan Buerger, Δήμητρα Κατσώτα, Γεώργιος Κουράκος, Κλέλια Σίσκα, Μυρτώ Τσαρούχη
Σύμβουλοι Π. Παναγιωτόπουλος, Παναγιωτόπουλος & Συνεργάτες (στατική μελέτη) Clima Therma, Δ.Π. Κρυφός & Συνεργάτες (η/μ μελέτη)
Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για να μαθαίνετε όλα τα νέα και να ειδοποιήστε για όλες τις ζωντανές μας μεταδόσεις