Δημήτρης Μπάσης
Συνέντευξη: Βασίλης Νικόλαος Βιτσιλόγιαννης
(IG: @vassiliosvitsilogiannis)
Ο Δημήτρης Μπάσης γεννήθηκε στην Στουτγκάρδη, όπου είχαν μεταναστεύσει για μερικά χρόνια οι γονείς του. Την Ελλάδα τη γνωρίζει για πρώτη φορά στα οκτώ του χρόνια, όταν επιστρέφουν οικογενειακώς στο Χέρσο του νομού Κιλκίς.
Στα είκοσι αρχίζει να τραγουδά επαγγελματικά και τον ανακαλύπτει ο Σταμάτης Κραουνάκης και η δισκογραφική εταιρεία Warner, με την οποία υπογράφει συμβόλαιο. Για τρεις συνεχείς σεζόν συνεργάζεται με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη μαζί με τους Σταμάτη Κραουνάκη και Λίνα Νικολακοπούλου σε μουσικές παραστάσεις με το σκηνοθετικό βλέμμα του Ανδρέα Βουτσινά.
Το δισκογραφικό του ντεμπούτο έγινε στα έργα του Σταμάτη Κραουνάκη «Όταν Έρχονται Οι Φίλοι Μου», στο οποίο συμμετέχει με δύο τραγούδια και στο soundtrack «Το Τρίτο Στεφάνι», με ένα τραγούδι. Το 1996 συνεργάζεται με τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Γιάννη Σπανό σε ζωντανές εμφανίσεις. Το 1997 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός δίσκος με τίτλο «Με Τη Φόρα Του Ανέμου» (μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και Κώστα Φαλκώνη και στίχοι Χρίστου Παπαδόπουλου).
Ποιο ήταν το κίνητρο που σας οδήγησε στο χώρο της μουσικής;
Αγάπησα την μουσική από πολύ μικρός, μεγάλωσα σε ένα σπίτι που άκουγε πολύ μουσική και κυρίως λαϊκή μουσική, αφού οι γονείς μου ως μετανάστες στη Γερμανία, άκουγαν τα τραγούδια της εποχής τους, τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη, του Στρατου Διονυσίου, του Μπιθικώτση και πολλών άλλων, τραγούδια της ξενιτιάς, τραγούδια που τους έκαναν νοερά να ταξιδεύουν νοσταλγικά προς την πατρίδα, αφού αυτό ήταν η μόνη τους παρηγοριά στην ξενιτιά.
Όταν επιστρέψαμε στην Ελλάδα για πάντα, ήμουν 8 χρονών, η γιαγιά μου με έστειλε στην εκκλησία γιατί μου άρεσε να εκκλησιάζομαι και να κρατάω τα εξαπτέρυγα, κι εκεί ανακάλυψα την μαγεία της βυζαντινής μουσικής από τον ψάλτη του χωριού μας, και αυτό ήταν το πρώτο ερέθισμα με τη μουσική.
Ξεκίνησα μαθήματα βυζαντινής μουσικής και κάπου στα χρόνια της εφηβείας μου, άρχισα να σχολούμε και με τη μουσική και να ανακαλύπτω τους τραγουδιστές της εποχής μου, όπως ο Γιώργος Νταλάρα, η Χαρούλα Αλεξίου, η Ελένη Βιτάλη. Αγάπησα με πάθος το τραγούδι και σιγά-σιγά άρχισε να φουντώνει μέσα μου η επιθυμία, ότι αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου είναι να ασχοληθώ με τη μουσική το τραγούδι.
Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.
Οι αποφάσεις που παίρνετε καθημερινά ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο έχουν άμεση συνάρτηση με την οικογένειά σας;
Σαφώς και οι αποφάσεις μου για επαγγελματικα μου, έχουν άμεση συνάρτηση με την οικογένειά μου.
Όταν κάνεις οικογένεια πρέπει να βρίσκεις και τις ισορροπίες ανάμεσα στην οικογένεια και στην καριέρα.
Η οικογένειά μου με στηρίζει στα επαγγελματικά μου και στην καριέρα μου και εγώ προσπαθώ να βρίσκω τις ισορροπίες ανάμεσα στη δουλειά μου και στην οικογένειά ώστε να κάνω τη ζωή τους καλύτερη.
Υπηρετείτε με επιτυχία το λαϊκό τραγούδι 25 χρόνια τώρα, πιστεύετε ότι το λαϊκό τραγούδι είναι οι ρίζες μας και τι είναι αυτό που το κάνει να μιλάει στην καρδιά μας;
Ναι πιστεύω οτι το λαϊκό τραγούδι είναι οι ρίζες μας, είναι αυτό που κυλάει στις φλέβες μας και στο DNA μας. Είναι αυτό που όσα χρόνια κι αν περάσουν, όταν ακούσεις τα λαϊκά τραγούδια που έχουν αφήσει το ισχυρό αποτύπωμα τους πριν πολλές δεκαετίες, νιώθεις αμέσως οταν το ακούς, ότι είναι κάτι που σε αγγίζει, ειναι κάτι που σε αφορά και ας έχει γραφτεί αυτό το τραγούδι πριν πάρα πολλές δεκαετίες. Αυτό είναι το λαϊκό τραγούδι, είναι αυτό που μιλάει απευθείας στην καρδιά μας και ας έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που έχουν γραφτεί.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην εξέλιξη της μουσικής, οι σύγχρονοι σύνθετες και στιχουργοί πάντοτε είναι επηρεασμένοι από τους προηγούμενους δημιουργούς και πατάνε πάνω σε αυτούς.
Κάποιες συνεργασίες πετυχαίνουν και κάποιες όχι. Από την πλευρά σας ποιες έχετε ξεχωρίσει κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής σας πορείας;
Οι συνεργασίες έχουν να κάνουν με την χημεία δύο καλλιτεχνών που συνεργάζονται μια δεδομένη στιγμή και μοιράζονται την σκηνή ή την πίστα μαζί.
Έχω κάνει πάρα πολλές συνεργασίες και σχεδόν όλες ήταν πετυχημένες. Όμως ξεχωρίζω κάποιες ιδιαίτερα, γιατί πραγματικά άφησαν το αποτύπωμα τους, στα καλλιτεχνικά δρώμενα.
Αυτές είναι, η συνεργασία μου με το Δημήτρη Μητροπάνο (μια συνεργασία που κράτησε σχεδόν 10 χρόνια με καποια διαλείμματα ενδιάμεσα), η συνεργασία μου με τον Μικη Θεοδωράκη και την λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θοδωράκης, την Χαρούλα Αλεξίου, την Ελένη Βιτάλη, τον Γιάννη Κότσιρα, αλλά και πάρα πολλές άλλες συνεργασίες που η καθεμιά έχει αφήσει ένα ξεχωριστό αποτύπωμα στην καρδιά μου.
Ποιο είναι το μουσικό αποτύπωμα που θέλετε να αφήσετε στην ιστορία της ελληνικής μουσικής;
Είναι μεγάλη κουβέντα να μιλήσω για τον εαυτό μου και να πω ότι θέλω να αφήσω κάποιο αποτύπωμα στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.
Ο όρος «ιστορία της Ελληνικής μουσικής», είναι ένας όρος πολύ βαρύς.
Θα αφήσω το χρόνο να κρίνει, εάν η μουσική μου διαδρομή και τα τραγούδια μου αξίζουν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα σε αυτό που λέμε «ιστορία της Ελληνικής μουσικής».
Θα μπορούσα προς το παρόν να σας πω μόνο,ότι αυτό που θα ήθελα είναι, κάποια τραγούδια μου να αντέξουν στο χρόνο και να είναι τραγούδια διαχρονικά που θα τα γνωρίσουν και θα τα μάθουν και οι επόμενες γενιές. Τα υπόλοιπα θα τα αφήσω να τα κρίνει ο χρόνος.
Στο παρελθόν ένας καλλιτέχνης κρινόταν από τις πωλήσεις των cd του. Σήμερα με τις ψηφιακές πλατφόρμες και την προβολή στο διαδύκτιο, πόσο θεωρείται ότι αυτό βοηθάει έναν καλλιτέχνη;
Οι εποχές αλλάζουν, η τεχνολογία εξελίσσεται, τα cd και οι δίσκοι περνάνε στο παρελθόν όπως, μαζί του στο παρελθόν περνάνε και οι πωλήσεις. Οι καλλιτέχνες πρέπει σ’ αυτή την νέα εποχή να προσαρμοζόμαστε.
Σήμερα κρίνονται οι καλλιτέχνες όχι με τις πωλήσεις των δίσκων που γινόταν παλιότερα, αλλά με την επισκεψιμότητα που έχουν τα τραγούδια μας στο YouTube, η στο Spotify καθώς και από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις των Ψηφιακών ηχογραφημάτων μας.
Η μουσική παραγωγή δεν έχει σταματήσει να υπάρχει και οι πωλήσεις είναι πλέον ψηφιακές.
Και η δυναμική και επιτυχία των τραγουδιών κρίνετε, ανάλογα με τα views στο YouTube. Άρα κριτήριο να κρίνεις την δυναμική ενός καλλιτέχνη υπάρχει και σήμερα.
Απλώς είναι διαφορετικά τα εργαλεία.
Τώρα στο ερώτημα κατά πόσο βοηθάει αυτό έναν καλλιτέχνη, η απάντηση είναι ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να προσαρμόζεται στην νέα εποχή της τεχνολογίας αν θέλει να υπάρχει.
Διαφορετικά είδη μουσικής εναλλάσσονται και τα ηχοχρώματα αλλάζουν. Κατά πόσο θεωρείτε ότι το λαϊκό τραγούδι θα αντέξει στο χρόνο;
Το λαϊκό τραγούδι θα αντέξει στο χρόνο γιατί όπως είπαμε και στην αρχή της κουβέντας μας, το λαϊκό τραγούδι είναι οι ρίζες μας.
Είναι αυτό το είδος τραγουδιού, που αποτελεί έμπνευση για την εξέλιξη των υπολοίπων ειδών της μουσικής με την πάροδο του χρόνου.
Μην ξεχνάμε ότι ακόμη και σήμερα, σε όλα τα πετυχημένα μουσικά προγράμματα, εάν θέλουν να είναι επιτυχημένα, υπάρχουν αρκετά λαϊκά τραγούδια, τα οποία πολλές φορές κάνουν τη διαφορά και την κορύφωση σε ένα μουσικό πρόγραμμα.
Πιστεύετε ότι έχουν χαθεί οι ωραίοι στίχοι από τα νέα τραγούδια;
Όχι πιστεύω ότι και σήμερα γράφονται καλά τραγούδια όσον αφορά το στίχο. Η ζωή συνεχίζεται…Αλίμονο εάν υπήρχε μόνο το παρελθόν, χωρίς να υπάρχει συνέχεια και μέλλον.
Υπάρχει δισκογραφία στην Ελλάδα και κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσε να εξελιχθεί και να μπορούν οι Έλληνες καλλιτέχνες να έχουν πρόσβαση στη διεθνή μουσική σκηνή;
Η δισκογραφία υπάρχει στην Ελλάδα γιατί η ζωή συνεχίζεται.
Απλώς υπάρχει με άλλο τρόπο, όπως είπαμε και πριν.
Οι φορείς ήχου πλέον, είναι ψηφιακοι, δεν υπάρχει το cd και το κλασσικό βινύλιο.
Όμως η παραγωγή των τραγουδιών υπάρχει, άρα υπάρχει δισκογραφία στην Ελλάδα.
Και επειδή το μέσο προώθησης και προβολής των τραγουδιών αυτών, γίνεται πλέον ψηφιακά, η πρόσβαση στην διεθνή μουσική σκηνή υπάρχει, αφού το διαδίκτυο δεν έχει σύνορα.
Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά για τους Έλληνες καλλιτέχνες στην διεθνική μουσική μουσική σκηνή, πιστεύω είναι η γλώσσα. Η Ελληνική γλώσσα έχει μικρό μερίδιο στην διεθνή αγορά.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Το άμεσα μελλοντικά μας σχέδια είναι μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ξεκινάει τώρα τον Ιούνιο, μαζί με τον θρυλικό συγκρότημα «ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΟΣ» και την Kalliope. Επιπλέον, θα συμμετάσχω ως special guest σε συγκεκριμένους συναυλιακούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας, μαζί με τον Ματθαίο & τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη.
Vassilios Nicolaos Vitsilogiannis
Editor-in-chief
Greece Now Magazine
(Harper’s Bazaar Arabia)
+306948031894
+971561003361