Αριστοκράτες και αυλικοί στη «Μεγάλη Βρετανία», ο λαός στα Χαυτεία και οι συμβουλές για ένα «life style» που ακόμη διαμορφώνονταν…
Τη δεκαετία του ’60 το χαμόγελο έχει επανέλθει στο πρόσωπο των Ελλήνων. Ο εμφύλιος πόλεμος και οι κακουχίες των προηγούμενων χρόνων μοιάζουν παρελθόν.
Μια κατάσταση ευημερίας κυριαρχεί, έστω και πλαστής, αφού η φτώχεια δεν έχει αντιμετωπιστεί. Οι εμπορικοί δρόμοι είναι κατάφωτοι και τα μαγαζιά γεμάτα. Στα σπίτια των αστών, όσοι έχουν την οικονομική άνεση οργανώνουν πλουσιοπάροχα ρεβεγιόν. Παίζουν χαρτιά και χορεύουν μοντέρνους χορούς.
Οι παρακάτω φωτογραφίες μαρτυρούν την έντονη γιορτινή ατμόσφαιρα.
Αθήνα 1960, Κώστας Μπαλάφας, φωτογραφικό αρχείο Μουσείο Μπενάκη
Τα παιδιά ακόμη και των μεγαλύτερων τάξεων, είναι στους δρόμους και τραγουδούν τα κάλαντα.
Κουραμπιέδες και μελομακάρονα στο πεζοδρόμιο. Φωτό του Δημήτρη Χαρισιάδη
Χαυτεία, Αφοί Λαμπρόπουλοι. Οι κεντρικοί δρόμοι είναι στολισμένοι με φανταχτερά λαμπιόνια και οι Αθηναίοι κατακλύζουν το κέντρο για να κάνουν τα τελευταία τους ψώνια.
Οι εφημερίδες δίνουν συμβουλές στις Αθηναίες ώστε να εντυπωσιάσουν στο ρεβεγιόν. Το ένδυμα πρέπει να είναι επίσημο και τα μαλλιά κοντά και σγουρά. «Κάθε εκκεντρικότητα και εξωφρενισμός δικαιολογούνται, λόγω της πανηγυρικής χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας», αναφέρουν.
Τα κεντρικά ξενοδοχεία οργανώνουν μουσικές βραδιές και είναι έτοιμα να υποδεχτούν την αριστοκρατία της εποχής. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος και οι κυρίες του παλατιού. «Μεγάλη Βρεταννία», 1964 Τα νυχτερινά κέντρα είναι στο επίκεντρο της διασκέδασης, το βράδυ των Χριστουγέννων. Τα «Δειλινά» με τη Βίκυ Μοσχολιού, το «Παλατάκι» με τον Γιώργο Ζαμπέτα και η «Σπηλιά του Παρασκευά» με τον Μανώλη Χιώτη και τη Μαίρη Λίντα είναι μόνο μερικές από τις επιλογές.
Οι ταβέρνες της Πλάκας είναι ασφυκτικά γεμάτες. Κούκα, Γρηγόρης Σιμιτζής και Γιάννης Βογιατζής στο «Κάστρο»
Και για τους θεατρόφιλους η Τζένη Καρέζη και ο Ανδρέας Μπάρκουλης είναι στις επάλξεις και τους περιμένουν να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα στο θέατρο «Κεντρικόν»….