Eάν έχετε παρατηρήσει μια ξαφνική συσσώρευση ρυτίδων, ενοχλητικούς πόνους ή μια γενική αίσθηση ότι έχετε μεγαλώσει, ίσως να βρίσκεστε σε εκείνες τις ηλικίες όταν το σώμα γερνά απότομα.
Σύμφωνα με τον Guardian, η γήρανση δεν είναι γραμμική διαδικασία, και μπορεί να συμβαίνει πιο γρήγορα σε δύο κύματα, στις ηλικίες των 44 και 60 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη, η οποία εξέτασε τα μόρια ατόμων ηλικίας 25 έως 75 ετών, εντόπισε δύο μεγάλα κύματα αλλαγών στις παραπάνω ηλικίες.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί αυξάνονται ορισμένα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μυοσκελετικών προβλημάτων και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
44 και 60, τα δύο «ζενίθ» της γήρανσης
Η έρευνα εξέτασε 108 εθελοντές, οι οποίοι υπέβαλαν δείγματα αίματος και κοπράνων, καθώς και δερματικά, στοματικά και ρινικά επιχρίσματα κάθε λίγους μήνες για ένα έως επτά χρόνια.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν 135.000 διαφορετικά μόρια (RNA, πρωτεΐνες και μεταβολίτες) και μικρόβια (τα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες που διαβιούν στο πεπτικό σύστημα και στο δέρμα των συμμετεχόντων).
Η αφθονία των περισσότερων μορίων και μικροβίων δεν μεταβλήθηκε γραμμικά στην κλίμακα του χρόνου.
Όταν οι επιστήμονες αναζήτησαν συστάδες μορίων με τις μεγαλύτερες μετατοπίσεις, διαπίστωσαν ότι αυτοί οι μετασχηματισμοί έτειναν να συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι ήταν στα μέσα της 5ης και στις αρχές της 7ης δεκαετίας της ζωής τους.
Η αύξηση της γήρανσης στα 44 ήταν απροσδόκητη και αρχικά υποτέθηκε ότι ήταν αποτέλεσμα εμμηνοπαυσιακών αλλαγών στις γυναίκες, που στρέβλωναν τα αποτελέσματα για ολόκληρη την ομάδα.
Αλλά τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι παρόμοιες αλλαγές συνέβαιναν και στους άνδρες στις ίδιες ηλικίες.
Ωστόσο, ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ και καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται απότομα μετά τα 60. Είναι επίσης πιθανό ορισμένες από τις αλλαγές να συνδέονται με τον τρόπο ζωής ενός ατόμου.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη στόχευση παρεμβάσεων, όπως η αύξηση της σωματικής άσκησης σε περιόδους γρήγορης απώλειας μυών, είπαν οι ερευνητές.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας όσο είμαστε ακόμα υγιείς», κατέληξε ο Σνάιντερ.