Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες φτάνουν στους καταναλωτές για τα οφέλη της κατανάλωσης βιολογικών τροφών και γίνονται αποδεκτές όχι γιατί μαθαίνουμε κάτι εκπληκτικά καινούργιο, αλλά γιατί απλά η χρονική στιγμή είναι καταλληλότερη για ευήκοα ώτα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί, έχοντας στο μυαλό κανείς όλα τα στοιχεία περί βιώσιμης ανάπτυξης, ανάγκης προστασίας των οικοσυστημάτων και για την παραγωγή ασφαλούς, υγιεινής και θρεπτικής τροφής, δεν μπορεί παρά να υιοθετήσει –στο μέτρο που μπορεί– την κατανάλωση βιολογικών τροφών.
Οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων στην παγκόσμια αγορά ξεπέρασαν τα 50 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Organic Trade Association στη δημοσιότητα. Έρευνες που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι τα βιολογικά προϊόντα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, οι πωλήσεις τους παρουσιάζουν σταθερή άνοδο, ενώ φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη απήχηση σε νεαρούς καταναλωτές.
Γιατί τα βιολογικά προϊόντα είναι υγιεινά και για τον πλανήτη, καθώς οι καλλιεργητικές μέθοδοι που ακολουθεί η βιολογική γεωργία (δηλαδή το ότι δεν χρησιμοποιούνται συνθετικά λιπάσματα και εντομοκτόνα), υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων όπως και εξασφαλίζουν την υγεία των νερών και του υδροφόρου ορίζοντα, του εδάφους, του αέρα, της άγριας ζωής, των αγροτών και του κλίματος.
Ετσι, στη στοίβα των ερευνών, μελετών και αποδείξεων για τα οφέλη από την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων ήρθε να προστεθεί και ο οδηγός «A Guide to Healthy Eating» που εξέδωσε η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Κρατούν βέβαια τις λογικές αποστάσεις, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν απόλυτα καθαρές αποδείξεις πως οι βιολογικές τροφές είναι πιο υγιεινές τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τον πλανήτη, εγκαλώντας όχι τα αποτελέσματα αλλά τη μεθοδολογία μελέτης που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine το 2018, για τις ανάγκες της οποίας συμμετείχαν 70.000 ενήλικες Γάλλοι για επτά συνεχόμενα χρόνια. Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν τη μεγαλύτερη κατανάλωση βιολογικών προϊόντων εμφάνιζαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, κατά 25%.
Είναι πολύ σημαντικό ότι ακόμη και στη συνοπτική παρουσίαση του Οδηγού Υγιεινής Διατροφής γίνεται λόγος και δίνονται πληροφορίες για την καταλληλότητα ή μη κάποιων συμβατικής καλλιέργειας προϊόντων όσο και ότι αφουγκράζονται την πραγματικότητα, ότι το βαλάντιο δεν φτάνει για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες π.χ. μιας οικογένειας ακόμη και σε συμβατικής καλλιέργειας προϊόντα.
Γι’ αυτό και προτρέπουν στην κατανάλωση των βασικών και αναγκαίων προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας σε όσους μπορούν να έχουν την επιλογή, όπως επίσης αποτρέπουν τους καταναλωτές από το να αγοράζουν συμβατικής καλλιέργειας φρέσκα λαχανικά και φρούτα που, βάσει ελέγχων, εμφανίζονται να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων.
Ας μην ξεχνάμε τη δύναμη που έχει ο καταναλωτής να καθορίζει τις αγορές μέσα από τις αγοραστικές του προτιμήσεις. Αλλωστε, οι τιμές των προϊόντων συμβατικής καλλιέργειας έχουν αυξηθεί κατά πολύ, μειώνοντας σημαντικά την απόσταση από τις τιμές των βασικών τροφίμων βιολογικής καλλιέργειας (κυρίως λαχανικά και φρούτα που θα πρέπει να είναι η βάση της διατροφής μας), καθιστώντας τα έτσι εφικτή επιλογή.
Ας συνυπολογίσουμε δε ότι η επιλογή του έχει θετικό και σαφή αντίκτυπο στην υγεία του με δύο τρόπους, αυτή της ευζωίας του οργανισμού του όσο και του περιβάλλοντός του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι βιολογικοί καλλιεργητές είναι υπερασπιστές της ρήσης του Ιπποκράτη: «Ας είναι η τροφή σου το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου». Το περιβάλλον μας δεν είναι η τροφή μας; Η βιολογική καλλιέργεια δεν είναι ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη; Αυτό λένε όλα τα επιστημονικά δεδομένα πλέον.
Καινούργια προϊόντα και καλλυντικά στην Παλλήνη, στο ΒIO & VEGAN SHOP ”FROM THE NATURE”(φωτο)