Αναγνώρισε τον ληστή που είχε εισβάλει στο σπίτι του, από τη selfie που τράβηξε με το κινητό που του είχε αρπάξει! Μια selfie που τραβήχτηκε από κλεμμένο smart phone που ήταν συνδεδεμένο με τον λογαριασμό του κατόχου του στο google +, ήταν αυτή που κάρφωσε ένα σκληρό ντουέτο κακοποιών που εισέβαλαν σε σπίτια ηλικιωμένων και τους βασάνιζαν για να τους ληστέψουν. Η υπόθεση ξεδιπλώνεται μέσα από τη δικογραφία της σύλληψης των δύο ληστών που αποκαλύπτει το protothema.gr και στην οποία αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες που οδήγησαν στο ξεσκέπασμα των δύο δραστών ενός 46χρονου από και του 22χρονου συνεργού του που τους τελευταίους επτά μήνες είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος ηλικιωμένων στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.
Είδε τον ληστή στο google +
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής η αντίστροφή μέτρηση για τη δράση των δύο ληστών ξεκίνησε από την ληστεία στις 21 Φεβρουαρίου 2019. Όταν οι δράστες “μπούκαραν” σε οικία στην Παιανία και άρπαξαν από τον ιδιοκτήτη κοσμήματα, δύο συσκευές κινητών τηλεφώνων και ένα tablet. “O παθών, μετά τη ληστεία προμηθεύτηκε νέα τηλεφωνική συσκευή και προέβη στην ενεργοποίηση τηλεφωνικής σύνδεσης με τον ίδιο αριθμό διατηρώντας μάλιστα,ενεργούς όλους τους ηλεκτρονικούς του λογαριασμούς (google, mail κ.λ.π). Ακολούθως συνδέθηκε στο διαδίκτυο προκειμένου να συγχρονιστεί ο προσωπικός του ηλεκτρονικός λογαριασμός google + που διατηρούσε και διαπίστωσε ότι από το αφαιρεθέν τηλέφωνο του είχε ληφθεί μια φωτογραφία selfie από άγνωστο σε αυτόν άνδρα στο πρόσωπό του οποίου αναγνώρισε έναν εκ των δραστών της σε βάρος του ληστείας. Η εν λόγω φωτογραφία στην οποία εικονίζεται πέραν κάθε αμφιβολίας ο (σ.σ αναφέρεται στο όνομα του 22χρονου ληστή) αποθηκεύτηκε στη μνήμη της νέας του συσκευής και εγχειρίστηκε στην υπηρεσία μας”.
Η φωτό του δράστη καταχωρήθηκε στα αρχεία της Ασφάλειας και όταν στις αρχές του μήνα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ σταμάτησαν δύο συνεργούς του ληστή με τη selfie και τους προσήγαγαν στο Τμήμα Σπάτων – Αρτέμιδας διαπιστώθηκε από τον έλεγχο στα κινητά τους ότι η μία συσκευή ήταν αυτή που είχε αφαιρεθεί από την Παιανία με αποτέλεσμα να φθάσουν στα ίχνη του ληστή και του συνεργού του και να τους περάσουν χειροπέδες.
“Τσάκιζαν στο ξύλο” τους ηλικιωμένους
Οι δύο ληστές όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας είναι παλιοί γνώριμοι των αρχών για παρόμοια αδικήματα έχοντας στο ενεργητικό τους από εισβολές σε οικίες μέχρι κλοπή από ιερό ναό! Μάλιστα όπως επισημαίνεται “Οι κατηγορούμενοι, έχοντας συναποφασίσει τη διάπραξη πλημμελημάτων και κακουργημάτων ενώθηκαν προς τούτο, συνέστησαν δομημένη με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση εγκληματική ομάδα και ενεργούντες από κοινού με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό, από επταμήνου και πλέον διέπρατταν ληστείες και κλοπές από οικίες και διάφορες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής”.
Οι δύο ληστές εισέβαλαν σε σπίτια απογευματινές και βραδινές ώρες παραβιάζοντας παράθυρα και μπαλκονόπορτες. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, επέλεγαν κυρίως μονοκατοικίες σε απομονωμένα σημεία που διέμεναν ηλικιωμένοι.Έτσι, μόλις γλιστρούσαν μέσα και σε περιπτώσεις όπου “εξακρίβωναν ότι οι ένοικοι ήταν ηλικιωμένοι, ακινητοποιούσαν τα θύματα τους κατατρομοκρατώντας τα με την απειλή αιχμηρών αντικειμένων είτε με χρήση σωματικής βίας και ερευνούσαν επισταμένα όλους τους χώρους όπου αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή”. Οι αστυνομικοί αναφορικά με το modus operandi και το εγκληματικό τους προφίλ υπογραμμίζουν ότι “Χαρακτηριστικό της δράσης τους τύγχανε η σκληρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν τα ηλικιωμένα θύματα τους κατά την τέλεση των ληστειών, τα οποία δεν δίσταζαν να χτυπούν βάναυσα καθώς και να απειλούν με αιχμηρά αντικείμενα προκειμένου να τους αποκαλύψουν σημεία απόκρυψης χρημάτων και αντικειμένων αξίας…”.
Από την πλευρά τους οι δικηγόροι των ληστών Γιάννης Γλύκας και Αθηνά Χαρβαλάκου μιλώντας στο protothema.gr επισημαίνουν πως “οι συλληφθέντες κατηγορούμενοι ουδόλως σχετίζονται με τις αποδιδόμενες κατηγορίες καθώς καμία έννομη σχέση δεν τους συνδέει με τα ευρήματα της Αστυνομίας”