Με αφορμή αναρτήσεις σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και στα κοινωνικά δίκτυα, ευαισθητοποιημένων πολιτών για την επικινδυνότητα ενόψει Καλοκαιριού, στο πευκοδάσος του Σχινιά, λόγω της ανεξέλεγκτης πρόσβασης χιλιάδων επισκεπτών – κατασκηνωτών, ο Δήμος Μαραθώνος προχωρά σε διευκρινιστική ενημέρωση, δημοσιεύοντας το ιστορικό της παραθαλάσσιας αυτής έκτασης:
Το παραθαλάσσιο δάσος Σχινιά έκτασης 14.000τ.μ. ένα από τα τρία του είδους που υπάρχουν στη χώρα μας (τ’ άλλα δύο είναι, οι Κουκουναριές Σκιάθου και η Στροφυλιά Πελοπονήσσου) ενώ σε ολόκληρη τη Μεσόγειο δεν υπάρχουν περισσότερα από επτά παρόμοια! Τα κύρια χαρακτηριστικά του σπάνιου αυτού πευκοδάσους είναι οι υπεραιωνόβιες κουκουναριές με το χαρακτηριστικό σχήμα ομπρέλας που συμπλέκονται με πεύκα – σχίνα – πουρνάρια και άλλη είδη της μεσογειακής χλωρίδας.
Για την Αττική είναι ένας μοναδικός πνεύμονας πρασίνου με την αμμώδη παραλία τ’ αβαθή, καταγάλανα και καθαρά νερά, μήκους 3,5 χιλιομέτρων. Το 2.000/3-7 με το Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 395Δ χαρακτηρίζεται Εθνικό Πάρκου και συστήνεται ο ΦΟΔΕΠΑΣΜ (Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνος) έχοντας το αυτοδιοίκητο με 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο όπου ο Δήμος Μαραθώνος, αντί να έχει την πλειοψηφία λόγω έδρας και παροχής υπηρεσιών, εκπροσωπείτο μόνο από ένα μέλος και σήμερα από κανένα! Τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. είναι εκτός Μαραθώνος κι εκτός Αττικής και ίσως πολλοί να μην ξέρουν που… πέφτει το πευκοδάσος Σχινιά! Είκοσι χρόνια Φορέας Διαχείρισης, είκοσι χρόνια αυτοδιοίκητο. Τι έχει γίνει για την προστασία αυτού του μοναδικού στολιδιού της Αττικής; Τίποτα απολύτως! Παρ’ όλες τις επισημάνσεις – διαμαρτυρίες του Δήμου μας, τα τηλεοπτικά – ραδιοφωνικά ρεπορτάζ (φωνή βοώντος εν τη ερήμω!).
Το 2003 δαπανήθηκαν 3,5 εκ. Ευρώ για σύστημα δασοπυρόσβευσης το οποίο ποτέ δεν λειτούργησε εξ’ αιτίας κατασκευαστικής αστοχίας (δαπάνης 20.000 ευρώ που όμως, ουδέποτε επισκευάστηκε). Αίσχος και ντροπή για ένα τόσο τέλειο σύστημα δασοπυρόσβευσης!
Παράλληλα δε, με τα Προεδρικά Διατάγματα εκπονήθηκε Κανονισμός Λειτουργίας, ο οποίος ποτέ δεν εφαρμόστηκε, όπως γίνεται σε όλα τα πάρκα του κόσμου και όχι μόνο της Ελλάδας.
Σημερινή κατάσταση: ανεξέλεγκτη και όργιο αυθαιρεσίας! Παρόλο που ο Κανονισμός απαγορεύει την είσοδο κάθε τροχοφόρου στο πευκοδάσος, καθώς και την κατασκήνωση, το περασμένο Σαβ/κο υπήρχαν μέσα πάνω από 1.500 αυτοκίνητα, 200 αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και σκηνές. Κι εάν ακόμα δεν έχει καεί, από την αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί τα δύο τελευταία χρόνια ιδιαιτέρως, όπου έχουν εκδηλωθεί δέκα τουλάχιστον φωτιές, το χρωστάμε στην κοντινότητα της θάλασσας, την 24ωρη βάρδια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην ομάδα Πυρόσβεσης του Δήμου και τις υπόλοιπες εθελοντικές ομάδες φύλαξης και προστασίας. Ο Δήμος μας, όπως προαναφέρθηκε, δεν έχει κανένα δικαίωμα ή υποχρέωση, γιατί ο Φορέας έχει το αυτοδιοίκητο με τους φύλακες που διαθέτει. Παρόλα αυτά, και μη έχοντας το παραμικρό αντισταθμιστικό όφελος, παρέχουμε καθαριότητα, καθαρίζοντας τις όποιες αυθαίρετα απορρίψεις μέσα στα όρια του πάρκου και ό,τι είναι δυνατόν να προσφέρουμε.
Σημειωτέον δε, ότι οι ανάγκες για την αποκομιδή των απορριμμάτων είναι: 12 απορριμματοφόρα τα Σαββατοκύριακα και 4 σε καθημερινή βάση. Με όλα αυτά τα προβλήματα εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την Περιφέρεια, τα αρμόδια Υπουργεία, όλους τους Φορείς, εάν ο Δήμος δεν στηριχθεί και δεν αναλάβει τον πρωτεύοντα ρόλο στη διαχείριση ο Φορέας, να εφαρμόσει ως κύριος υπεύθυνος τον Κανονισμό Λειτουργίας και όλα τα προβλεπόμενα, όχι μόνο το πευκοδάσος θα καταστραφεί, αλλά το χειρότερο που απευχόμαστε βεβαίως, είναι να έχουμε ένα νέο Μάτι!
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας έχει ενημερώσει σχετικά τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά, όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ. Χρήστος Στάμος, έχει ενημερώσει για τα παραπάνω, αποστέλλοντας επίσημα, επιστολές, τόσο στον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Αθανάσιο Αυγερινό, ο οποίος με συνεχείς επισκέψεις του στον χώρο έχει αποδείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον του και έχει αναδείξει το θέμα, όπως επίσης έχει υποσχεθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής θ’ αναλάβει το κόστος κατασκευής των πινακίδων ενημέρωσης και θα παραχωρήσει κι ένα απορριμματοφόρο που θα συνδράμει στην αποκομιδή των σκουπιδιών από το πευκοδάσος του Σχινιά, όσο και στον πρόεδρο του ΦΟΔΕΠΑΣΜ κ. Γεώργιο Λυριντζή.
Τέλος, ο Δήμος Μαραθώνος παραχώρησε τεχνική βοήθεια σε πρόσφατο αίτημα του Φορέα Διαχείρισης, προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελο Κυπαρίσση, για την τοποθέτηση μπαρών στα σημεία εισόδου (εκτός από τις βίλες) καθώς και την κατασκευή πινακίδων ενημέρωσης των απαγορεύσεων εισόδου μηχανοκίνητων, αλλά και άλλων που αφορούν τον υγροβιότοπο. Με άλλα λόγια, ο Δήμος Μαραθώνος ανέλαβε κόστη που αφορούν τον ΦΟ.Δ.Ε.ΠΑ.Σ.Μ.
Επισυνάπτονται οι επιστολές:
- Προς τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, κ. Αθανάσιο Αυγερινό.
- Προς τον Πρόεδρο του ΦΟ.Δ.Ε.ΠΑ.Σ.Μ, κ. Γεώργιο Λυριντζή.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μαραθώνας 22 / 05 / 2020ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΠΡΟΣ:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΧΙΝΙΑ
ΠΡΑΣΙΝΟΥ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ , ΥΜΗΤΤΟΥ
Πληρ.: Λιακώνης Βασίλειος & Ν. Α. ΑΤΤΙΚΗΣ
Τηλ. : 22943-20538-548
Email : sta@marathon.gr
Υπ΄οψιν
Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Κο ΛΥΡΙΝΤΖΗ ΓΕΩΡΓΙΟ
ΘΕΜΑ: «Απάντηση στο αίτημα – γνωστοποίηση»
Κε Πρόεδρε λόγω ελλείψεως προσωπικού δεν μπορεί ο Δήμος μας να σας προσφέρει καμιά διευκόλυνση στα αιτήματά σας, παρά μόνο και με πολύ δυσκολία την αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων.
Σας κάνουμε δε ακόμα γνωστό κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι γνωρίζετε, στο πευκόδασος το Σαββατοκύριακο υπήρχαν χιλιάδες λουόμενοι και ο όγκος των απορριμμάτων ξεπερνούσε τα (10) και πλέον απορριμματοφόρα τις δύο ημέρες.
Τέλος ο Δήμος μας επειδή δεν έχει κανένα ανταποδοτικό τέλος όπως όλοι οι δημότες πληρώνουν και όλο το λεκανοπέδιο απολαμβάνει το μοναδικό εναπομένοντα πνεύμονα πρασίνου και την ωραιότερη παραλία, πρέπει να συνδράμετε και εσείς ώστε να έχουμε την ανάλογη βοήθεια από την Κεντρική Εξουσία ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Διαφορετικά θα υπάρχει όπως προαναφέραμε δυσκολία αποκομιδής των οικιακών απορριμμάτων και θα αναγκαστούμε να διακόψουμε τα δρομολόγια για
να ευαισθητοποιηθεί η Κεντρική Εξουσία.
Με εκτίμηση
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ & ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΜΟΣ |
Μαραθώνας, 22/05/2020Αρ. Πρωτ. : 7606 | ||
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ | ΠΡΟΣ: | Αντιπεριφερειάρχη Αττικής |
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ | Κο Αυγερινό Αθανάσιο | |
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ | Ταχ. Δ/νση : 17ο χλμ. Λ. Μαραθώνος | |
Δ/ΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, | Τ.Κ. : 15351 Παλλήνη | |
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΠΡΑΣΙΝΟΥ & | Τηλ.: 213 2005122-24 | |
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ | Email:ant.anatolikis@patt.gov.gr | |
Ταχ. Δ/νση: Οινόης 6, | ||
Ταχ. Κωδ.: 19007 Μαραθώνας | ||
Τηλ.: +3022904-974 | ||
Email: kathariotita@marathon.gr |
Θέμα: Απάντηση στο υπ. αρ.320289/20-05-2020 έγγραφό σας
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,
Σχετικά με το υπ. αρ. 320289/20-05-2020 έγγραφό σας σας κάνουμε γνωστό ότι ο Δήμος μας αδυνατεί να προσφέρει οποιαδήποτε υπηρεσία εκτός της αποκομιδής των απορριμμάτων και αυτό με πολύ δυσκολία λόγω της έλλειψης μηχανικού και ανθρώπινου δυναμικού.
Σημειωτέων δε από τους χιλιάδες επισκέπτες που συρρέουν στον μοναδικό εναπομένοντα πνεύμονα πρασίνου και στην ωραιότερη παραλία της Αττικής ο Δήμος μας δεν έχει κανένα ανταποδοτικό όφελος. Τα δε Σαββατοκύριακα χρειάζονται τουλάχιστον (12) δώδεκα απορριμματοφόρα για την αποκομιδή. Ακόμα η αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη είσοδος των αυτοκινήτων μέσα στο πευκοδάσος, όχι μόνο καταστρέφει το ριζικό σύστημα της πευκοκουκουναριάς και του σχίνου αλλά εγκυμονεί κινδύνους σε περίπτωση πυρκαγιάς να εγκλωβιστούν χιλιάδες λουόμενοι και να έχουμε ένα νέο «ΜΑΤΙ». Το ότι ακόμα δεν έχει συμβεί το μοιραίο που όλοι απευχόμαστε είναι η κοντινότητα της θάλασσας, η άμεση παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της εθελοντικής ομάδας δασοπυρόσβεσης του Δήμου μας και άλλων εθελοντικών ομάδων προστασίας και φύλαξης στις (10) δέκα τουλάχιστον φωτιές που έχουν εκδηλωθεί την τελευταία διετία.
Πρέπει δε να σας κάνουμε γνωστό ακόμα ότι το σπάνιο αυτό πευκοδάσος όπως προαναφέραμε έχει γίνει απέραντος σκουπιδότοπος και η αποκομιδή τους δεν είναι δυνατή από τα απορριμματοφόρα, παρά μόνο με ειδικά οχήματα 4×4 λόγω του αμμώδους εδάφους.
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,
Για τους παραπάνω λόγους που σας ανέφερα το πρόβλημα είναι σύνθετο και πολύ σοβαρό ενόψει μάλιστα του καλοκαιριού και ο Δήμος είναι πάντα αποδέκτης που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος. Καλό θα ήταν και το προτείνουμε να γίνει άμεσα σύσκεψη με όλους τους αποδέκτες για τη σωτηρία του δάσους αλλιώς η καταστροφή του θα είναι γρήγορη.
Με εκτίμηση,
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ & ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ |
Χρήστος Στάμος |